Zobrazit plnou verzi : Bobaľky
shadow.wizard
24.12.2006, 16:40
No tak toto bude uplne OffTopic ale neda my to. Mojmu kamaratovi (Vycurat_Aspat) som dal cez ICQ otazku ci vie co to su bobaľky. Do teraz nato neprisiel. Tak sa pytam vas, hlavne Cechov ci viete co su to bobaľky! :mrgreen: Toto jedlo patri na nas Vianocny stol...
boubelky..tlustoprdky, prasnice
shadow.wizard
24.12.2006, 16:41
boubelky..tlustoprdky, prasniceNo tak toto predsa nebudeme mat na Vianocnom stole nie?! :mrgreen: :roll:
Vycurat_Aspat
24.12.2006, 16:42
prej doteraz :D napsal jsi mi to pred 15 se♥♥♥♥♥ma voe :D
když se to trochu ořeže tak proč ne?:))
:) hmmmm.....zakerna otazka...nevim tak to zkusim, jestli se trefim.. :D
....nejaky cukrovi?? 8)
Vycurat_Aspat
24.12.2006, 16:43
asi neco opekaneho...
No tak toto bude uplne OffTopic ale neda my to. Mojmu kamaratovi (Vycurat_Aspat) som dal cez ICQ otazku ci vie co to su bobaľky. Do teraz nato neprisiel. Tak sa pytam vas, hlavne Cechov ci viete co su to bobaľky! :mrgreen: Toto jedlo patri na nas Vianocny stol...
Něco k jídlu ;) ( to byla zase zajímavá odpověď, že?). Také ybch typoval, že to bude něco sladkého ve smyslu cukroví nebo podobných kuchařských výtvorů.
p.s: Co to tedy je? .)
san andreas
24.12.2006, 16:49
a nebo nejaka kocanda na noc ta patri po vanocich ne?
Kinder Master King
24.12.2006, 16:49
já bych řek taky cukroví
Romská štědrovečerní večeře (15.12.2005)
Při štědrovečerní večeři Romové většinou jedli zelí, fazole se švestkami, brambory, pišot a bobaľky (buchtičky sypané mákem a polité mlékem).
Dva z tradičních vánočních receptů Vám předkládám - třeba někdo dostane chuť vyzkoušet.
Možná děláte podobné dobroty, jen se jinak jmenují...
uz nas nenapinejjjjjj.....aaa....rekni to
aha, tak nic :oops: :oops: :oops:
..fakt nevim..sem rad, ze znam "ťava, korytnačka, mačka" a to bude asi vsechno :)
..fakt me znervoznuje jak na slovensku pisete naky carky na pismena jako sou L..to je prece blbost :D
..ale kdybych mel strilet od boku tak reknu ze to je..ee..obalka s bobulema..fakt nevim..ta morrorova sadelnice je asi njlepsi vysvetleni :)
Bobaľky
kynuté těsto
1/8 másla
mák
práškový cukr nebo med
mléko podle potřeby
Postup přípravy: Připravíte si pevnější kynuté těsto, necháte ho vykynout. Klasicky, tak jak jste zvyklé. Z těsta "šoulíme" dlouhé šulánky s průměrem asi 1 cm, nakrájíme na 1-1,5 cm dlouhé kousky a řeznou stranou klademe hustě na vymazaný a moukou vysypaný plech. Upečeme do světle hněda. Jak se v troubě spojí, lehce je potom oddělíme. Po vychladnutí dáte do skleněné láhve nebo papírového, případně plátěného ubrousku a uložíte do chladu, láhev nezavírejte. Toto se udělá i 2 týdny před Vánoci, když je času dost.
Na Štědrý den hned po obědě, spaříme krátce opékance v horké osolené vodě, scedíme. Dáme do velké mísy, přelejeme rozpuštěným máslem a vroucím mlékem, posypeme mletým mákem a rozpuštěným medem nebo práškovým cukrem. Do hrnce dáme asi 6 cm vody, na ni postavíme mísu s bobaľkami a necháme na slabém plameni, dokud bobaľky nejsou krásně měkké. Mléka na začátku dáváme málo, opatrně, bobaľky postupně vsakují mléko, proto ho postupně přiléváme po troškách, vždy horké. Mákem nešetřit. Takto udržujeme bobaľky teplé až do večeře (u nás je to okolo páté).
Průběžně chutnejte, jestli jsou měkké, podle toho přilejete mléko. Není třeba při tom stát, jednou za čas se na to podívejte. Pozor, nesmí být rozmáčené ani rozmočený mák. Nezapomeňte na vodu v hrnci, je třeba ji dolít. Vypadá to komplikovaně, ale není. Můžete je udělat kdykoliv, vyzkoušejte, ale na Vánoce chutnají jaksi jinak.
Georgeos
24.12.2006, 16:53
buchtičky sypané mákem a polité mlékem
Vycurat_Aspat
24.12.2006, 16:53
no jo buchticky 8)
Kinder Master King
24.12.2006, 17:23
buchtičky sypané mákem a polité mlékemTo je asi dobrá břečka?
morrore ja se z tebe asi pose*u :D ...ty recepty ..OMG ... :D
Kinder Master King
24.12.2006, 17:30
Třeba je profesionální kuchař.
jn ....nebo spis cte doma rodinnou ciganskou kucharku :D
morrore ja se z tebe asi pose*u :D ...ty recepty ..OMG ... :D
Nerozumím tomu (???). MorroR napsal normální recept, který si můžeš vyhledat v online kuchařkách. Co je na něm, tak vtipného?
THeBaNDiT
24.12.2006, 18:05
pre tych, ktori si pod pojmom bobaľky nevedia nic predstavit ;)
http://img283.imageshack.us/img283/2007/p1040273croppedyn2.th.jpg (http://img283.imageshack.us/my.php?image=p1040273croppedyn2.jpg)
a nie je to (len) ciganske jedlo, je to celoslovenske jedlo, len sa to rozlicne vola, niekto to vola bobaľky, iny zasa pupáky, opekance a pod.
Ale u nas na vychode su to bobaľky, ze, shadowe? ;) 8)
Podla mna je to velmi chutne jedlo, ja mam sladke makove jedla velmi rad, a bobaľky, hmm... idem si este zobrat! :mrgreen:
Georgeos
24.12.2006, 18:15
pre tych, ktori si pod pojmom bobaľky nevedia nic predstavit ;)
http://img283.imageshack.us/img283/2007/p1040273croppedyn2.th.jpg (http://img283.imageshack.us/my.php?image=p1040273croppedyn2.jpg)
a nie je to (len) ciganske jedlo, je to celoslovenske jedlo, len sa to rozlicne vola, niekto to vola bobaľky, iny zasa pupáky, opekance a pod.
Ale u nas na vychode su to bobaľky, ze, shadowe? ;) 8)
Podla mna je to velmi chutne jedlo, ja mam sladke makove jedla velmi rad, a bobaľky, hmm... idem si este zobrat! :mrgreen:Koukám čerstvě foceno, to to jako máte fakt k večeři? :D
tak on tu nejdriv zacne psat nejaky baculky nebo co ....a pak mu to dojde a zacne hledat online kucharky ....i s receptem ...proste hukot .. xD ...jestli nechapes tak to ani neres ^^
ble...vypada to vazne divne :D
tak on tu nejdriv zacne psat nejaky baculky nebo co ....a pak mu to dojde a zacne hledat online kucharky ....i s receptem ...proste hukot .. xD ...jestli nechapes tak to ani neres ^^
Jediné čemu pořádně nerozumím je to co jsi napsal, protože jsi psal o receptech :)
EDIT: To THeBaNDiT: Vykašli se na ty, kterým se to nelíbí a pošli mi na ochutnávku :))
Vycurat_Aspat
24.12.2006, 18:29
vypada to dobre :) ale nedal bych si to jako prilohu ke kaprovi :D
shadow.wizard
24.12.2006, 18:34
No pokial ste to nejedli tak mozte lutovat jedno z najlepsich jedal na stedrovecernom stole...
2THeBaNDiT: pekne vysvetlenie...
THeBaNDiT
24.12.2006, 18:35
2 Vycurat_Aspat: ono sa to ani neje ako priloha, je to samostatne jedlo, v podstate nieco ako rezance s makom (rezance, slize, testoviny po vasom tusim), len namiesto testovin su tam tie "bobaľky"... bobaľky s makom
2 BadBoy: ej veru by Ti chutilo, fakt :)
2 Vycurat_Aspat: ono sa to ani neje ako priloha, je to samostatne jedlo, v podstate nieco ako rezance s makom (rezance, slize, testoviny po vasom tusim), len namiesto testovin su tam tie "bobaľky"... bobaľky s makom
Já věřím, že by mi chutnali, proto čekám každou chvíli messengera ze Slovenska ;)
jsem myslel ze to je akne ale pak jsem se docetl ze to ma byt na vanocnim stole tak to asi ne :lol: :lol:
THeBaNDiT
24.12.2006, 18:51
Já věřím, že by mi chutnali, proto čekám každou chvíli messengera ze Slovenska ;)
tak, BadBoyi, urob haaaaaam :lol:
http://img185.imageshack.us/img185/1919/p1040286resizedmh7.th.jpg (http://img185.imageshack.us/my.php?image=p1040286resizedmh7.jpg)
to vypadá jako kdyby to už někdo jednou sežral
tak, BadBoyi, urob haaaaaam :lol:
http://img185.imageshack.us/img185/1919/p1040286resizedmh7.th.jpg (http://img185.imageshack.us/my.php?image=p1040286resizedmh7.jpg)
Hehe :) nedělej mi chutě ještě jsem stále nic nejedl :twisted:
Gladiator
24.12.2006, 20:55
to vypadá jako kdyby to už někdo jednou sežral
ja se z tebe poseru ty tvoje prispevky sou nekdy fakt masakr :D
Kinder Master King
06.01.2007, 17:09
Včera jsem seděl v hospodě s jednim Slovákem, ptal jsem se ho na to, ale on vůbec netušil co to je.
shadow.wizard
06.01.2007, 17:35
Včera jsem seděl v hospodě s jednim Slovákem, ptal jsem se ho na to, ale on vůbec netušil co to je. :lol: No to sa dalo cakat pokial nieje z vychodu...
Ja bych si to dal :) vypada to dobre :)
ani ja som to nevedel az kym mi to neobjasnil mr. shadow :D
no fuj to teda vypadá jak člověkem recyklovaný..
to bych nesežral!
evoluzione
07.01.2007, 00:45
:D velmi dobre jedlo doporucujem kazdemu :D
tento nazov pozname asi iba m z eastu:D
NO lol vy se tady ptate na takovy veci a ja ztezi rozumim SK :D ale tak dobry spestreni no!
shadow.wizard
24.12.2007, 16:06
Vianoce su spat ako aj bobaľky :lol:
to je tak ♥♥♥♥♥♥ny nazov :lol: nemozem s toho :D
MorroR ty me tu trosku nicis :D :D hahah..
Guns-player
24.12.2007, 17:38
já si nejdřiv myslel nějaky obálky pak dal shadow radu tak sem to změnil na něco jako buchtičky se šodou, a nebyl sem zas až tak daleko od pravdy.. no sice to vypada na těch fotkach jak kdyby to už někdo jedl, ale možna je to dobrý. Veselý Vánoce
bobal´ky sou zajeci hovinka..
neni to nahodou druh vanocniho cukroví
Bobalky
Ingredience: kynuté těsto, 1/8 másla, mák, práškový cukr nebo med, mléko podle potřeby
Postup přípravy: Připravíte si pevnější kynuté těsto, necháte ho vykynout. Klasicky, tak jak jste zvyklé. Z těsta "šoulíme" dlouhé šulánky s průměrem asi 1 cm, nakrájíme na 1-1,5 cm dlouhé kousky a řeznou stranou klademe hustě na vymazaný a moukou vysypaný plech. Upečeme do světle hněda. Jak se v roubě spojí, lehce je potom oddělíme. Po vychladnutí dáte do skleněné láhve nebo papírového, případně plátěného ubrousku a uložíte do chladu, láhev nezavírejte. Toto se udělá i 2 týdny pred Vánoci, když je času dost.
Na Štědrý den hned po obědě, spaříme krátce opekance v horké osolené vodě, scedíme. Dáme do velké mísy, přelejeme rozpuštěným máslem a vroucím mlékem, posypeme mletým mákem a rozpuštěným medem nebo práškovým cukrem. Do hrnce dáme asi 6 cm vody, na ni postavíme mísu s bobalkami a necháme na slabém plameni, dokud bobalky nejsou krásně měkké. Mléka na začátku dáváme málo, opatrně, bobalky postupně vsakují mléko, proto ho postupně přiléváme po troškách, vždy horké. Mákem nešetřit. Takto udržujeme bobalky teplé až do večeře.
Průběžně chutnejte, jestli jsou měkké, podle toho přilejete mléko. Není třeba při tom stát, jednou za čas se na to podívejte. Pozor, nesmí být rozmáčené, ani rozmočený mák. Nezapomeňte na vodu v hrnci, třeba ji dolít. Vypadá to komplikovaně, ale není. Můžete je udělat kdykoliv, vyzkoušejte, ale na Vánoce chutnají jaksi jinak.
:D
Lukan..ty jooo...z tebe bude kucharka..
Tak poprve me napadli zimni boty,pak jak jsem se docetl ze to patri na vanocni stul tak Prskavky,Svicky???
:lol: vyste ten thread oživili :-D To mě ničilo loni.....
shadow.wizard
26.12.2008, 00:56
To bolo papaničko :lol:
Ahoj tekk
tekken90
26.12.2008, 00:58
Bobaľky rulezzz xD hlavně MorrorRovi hlášky :D
čao SW, dlouho si tu nebyl :)
Anonymous_
26.12.2008, 01:03
Bramborovej salat rlz.. kdo vi co to je?
jeee cau Tekku? Jak se mas ;)
hovna s kecupem.....ale bez kecupu..kecup fuj...
Je cau jak se maji Bobalky.?? dupou.?
Příští vánoce ty bobalky zkusím a basta :D:D:D. Ach.. Where are the old times :D