Přejít na obsah
  • Vytvořit účet

CFW Xecuter SX OS (v2.0) - přehled, návod, FAQ


Luke25

Dotazník na návod  

46 hlasů

  1. 1. Jak se vám návod líbí?

    • Skvělé, přehledné
      37
    • Super, ale mohlo by být více přehledné
      6
    • Totálně nepřehledné
      1
    • Super, ale nevyužiji to
      2

  • Prosím přihlašte se nebo zaregistrujte, abyste mohl hlasovat v této anketě .

Recommended Posts

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
České překlady oficiálních manuálů
Na oficiálním webu Xecuter SX OS - https://sx.xecuter.com/ - nyní můžete najít přeložené manuály a návody do češtiny, autorem překladu je @Luke25, aktualizaci překladu zajistil @spenat. Naleznete je pod položkou Download a tam Manuals. Následně po vybrání konkrétního manuálu klikněte na Czech. Ať dobře slouží...
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

logoCZ.thumb.png.71dcbe3bae22043488c71947d416ca15.png
 

Upozornění

Přečtěte si celý návod od shora až dolů (pokud není v návodu uvedeno jinak), předejte tak zbytečným problémům a dotazům. I když nehrozí poškození konzole, nejsem nijak odpovědný za váš chybný postup vedoucí k možnému poškození.

Aktuální stabilní verze SX OS: v2.5.3 
KE STAŽENÍ ZDE
Online instalace: Klikněte v CFW menu na Options a tam na Update SX OS (možné od verze 1.9 a výše).
Ruční instalace: Stáhněte systém z oficiálních stránek (viz výše) a znovu nakopírujte na SD kartu (přepište původní "boot.dat").


Přehled změn v poslední stabilní verzi:

Citovat

v2.5.3 (1. 2. 2019)
- EmuNAND s FW 6.2 opět bootuje po updatování systémové NAND (oficiální FW) na verzi 7.0

Historie změn

 

Verze 1

 
  • v1.0 (18. 6. 2018)
    Vydání SX OS
     
  • v1.1 (21. 6. 2018)
    - Vylepšení stability homebrew aplikací, již by nemělo docházet k zamrzání systému.
    - Podpora využití certifikátu originální hry pro zálohy her k online hraní.
     
  • v1.2 (24. 6. 2018)
    - Přidání možnosti hraní her typu CARD 2. Nyní si můžete vychutnat všechny nyní dostupné hry od skupin, které zveřejňují zálohy her, včetně her CARD 2. Jedná se např. o hry Mario Tennis Aces nebo Sushi Striker.
    - Pro pokročilé uživatelé byla přidána možnost downgrade firmwaru.
    - Další vylepšení homebrew stability.
     
  • v1.3 (3. 7. 2018)
    - Přidána podpora LayeredFS. Těšíte se na připravované herní modifikace pro hry na Nintendo Switch? Aby jste si to mohli užít i na SX OS, přidali jsme podporu funkce známou jako "LayeredFS".  Ve zkratce, přidá možnost přepsat určité herní soubory novými módy (upravené originální soubory), které jsou načteny z MicroSD karty.
    Umístěte upravené soubory do následující lokace:
    SD:/sxos/titles/<titleid>/exefs/
    SD:/sxos/titles/<titleid>/romfs/
    - Přidána podpora NSP eShop her. Stále jde však o složitější proces a je určen pouze pro pokročilé uživatele. Pro instalaci NSP souborů, je potřeba je legitimizovat skrze DevMenu, které lze aktuálně spustit přes LayeredFS. I nadále pracujeme na jednodušší variantě použití NSP her, skrze náš vlastní instalační program v CFW menu. 
    - Skrytí OSX souborů. Pokud jste měli problémy se skrytými soubory automaticky vytvořenými v operačních systémech Apple OSX, které se následně zobrazovaly jako bílé čtverce na obrazovce s výběrem her, tak teď již můžete být klidní. Jednoduše jsme je skryli a dále se již nezobrazují.
     
  • v1.4 (24. 7. 2018)
    - Byla přidána možnost instalovat eShop tituly (NSP soubory) přímo v SX OS systému. Stačí po kliknutí na "Album" zmáčknou 2x "R" a přejít na instalátor NSP.
    - Integrovaný Homebrew launcher, na který přejdete po kliknutí na "Album" a poté 3x zmáčkněte "R". Původní možnost spouštět vlastní Homebrew launcher byla samozřejmě ponechána, když při kliknutí na "Album" držíte "R".
    - Opraveny chyby a zamrzání ve hrách využívající IR kameru nebo pohybové ovládání, jako např. v 1-2-Switch nebo Resident Evil. 
    - Možnost spouštění a využití modifikovaných NCA souborů.
    - Zobrazení verze SX OS systému v právem horním rohu, po kliknutí na "Album".
    - Oprava nefunkčnosti "LayeredFS" na firmwarech 4.1.0.
     
  • v1.5 (14. 8. 2018)
    - Přidána možnost hromadné instalace (i volitelné odstranění) NSP souborů. Jednoduše zmáčkněte Y v našem instalátoru. Po instalaci budete vyzváni, zda chcete odstranit zdrojové NSP soubory z SD karty. 
    - Podpora FTP serveru. Nyní tuto možnost můžete zapnout v našem menu. Server bude funkční i potom, co menu uzavřete. FTP vám umožní přímý přístup k SD kartě, takže už ji nemusíte nikdy vyjímat a vypínat konzoli.
    - Podpora více složek na SD kartě pro přehlednost. SX OS nyní prohledává tyto složky a soubory:
    /sxos/games
    /sxos/xci
    /sxos/nsp
    /sxos
    /switch/games
    /switch/xci
    /switch/nsp
    /switch
     
  • v1.6 (26. 8. 2018)
    -  Nyní je možné spouštět XCI soubory o velikosti 32GB. Bylo zjištěno, že např. hra Dragon Quest Heroes (o velikosti 32GB) nebyla s SX OS kompatibilní. Nyní je chyba opravena a bez problémů si můžete tuto a další hry stejného formátu užívat.
    -  Přidána nová funkce - Stealth Mode - "Anonymní mód". Tento mód by měl vyřešit problémy s BANy. Ve verzi 1.6 a výše je automaticky aktivní.
        -  V případě potřeby můžete tento mód v SX OS menu vypnout (nedoporučujeme) - jedině, že by vaše konzole už měla BAN.
        -  S tímto módem konzole neodesílá osobní informace na Nintendo servery, přičemž základní funkce připojení jsou stále přístupné, např. pro Homebrew.
           Také lokální Wi-Fi připojení je stále funkční.
        -  Anonymní mód je aktivní pouze v SX OS! V oficiálním systému tato funkce není dostupná a konzole může odeslat informace na Nintendo servery. 
        -  Hraní XCI titulů (neplatí pro NSP tituly) s Anonymním módem by však nemělo zapříčinit udělení BANu, když načtete oficiální systém a budete připojeni
           k internetu.
           Doporučujeme ale pouze využívat náš systém pro načítání XCI her.
           Také je důležité, abyste před využitím našeho systému s Anonymním módem neměli SX OS nebo jiné CFW na konzoli již někdy nainstalované.
     
  • v1.7 (2. 8. 2018)
    - Přidána kompatibilita nového firmwaru 6.0.0. Do budoucna plánujeme přidat možnost jednoduché ruční instalace firmwarových aktualizací (zejména pro ty, kteří dostali na svou konzoli super-ban).
     
  • v1.8 (3. 8. 2018)
    - Opraveno selhání systému při spuštění SX OS na firmwaru 6.0.0. Bylo hlášeno, že systém zamrzl, při načtení SX OS na novém firmwaru a moc se tímto omlouváme. Vše by nyní mělo být v pořádku.
     
  • v1.9 (5. 9. 2018)
    - Přinášíme již opravdu poslední aktualizaci před vydáním SX OS v2. Objevily se chyby při spuštění webové aplikace ve verzi 1.8 na firmwaru 6.0.0 (který ještě oficiálně není vydán). Nyní jsou již chyby opraveny.
    - Také byla vylepšena stabilita a rychlost FTP serveru.
    - Byla přidána funkce, o kterou jste žádali už od počátků SX OS. Nyní, od verze 1.9, už nebudete muset ručně kopírovat nové verze na SD kartu. Systém nyní sám dokáže provést aktualizaci skrze internetové připojení. Tuto funkci lze využít v SX OS menu, pod položkou OPTIONS. Pokud bude nalezena nová aktualizace, budete vyzváni k její instalaci.

Verze 2

 
  • v2.0 (23. 9. 2018)
    - Přinášíme novou funkci zvanou "EmuNAND". 
    Co je to EmuNAND?

    Switch využívá flash paměť NAND pro uložení celého systému, stejně jako herních pozic a dalších aktivit. Pomocí EmuNAND jsme vytvořili stínovou kopii této paměti, odkud je možno spouštět SX OS. Výhodou je, že takto můžete držet SX OS "svět" oddělený od toho originálního. Také to znamená možnost ponechat konzoli na starším firmwaru, zatímco v EmuNAND využíváte nejnovější verzi systému. 

    Je potřeba ale říct, že SX OS EmuNAND funguje trochu jiným způsobem, než "tradiční" EmuNAND, kde celá NAND je zkopírovaná na samostatný oddíl na SD kartě. U SX OS EmuNAND "žije" přímo v NAND čipu. Hlavní důvod je uchování 32GB místa z SD karty, což by byla poněkud škoda ho ztratit. Další důvod je, že díky tomuto způsobu vám můžeme garantovat výkon a spolehlivost.

    EmuNAND si můžete nastavit po načtení do SX OS Boot menu (držte tlačítko hlasitosti + a tlačítko Power) a tam v nabídce Options. Zde najdete sekci "EmuNAND, která vás provede nastavením. V základu SX OS přidělí 15GB pro váš EmuNAND oddíl. Pokud chcete použít jinou velikost, zmáčkněte "Advanced" před vytvořením oddílu.

    SX OS načítá do EmuNAND primárně, pokud v konzoli nalezne tento oddíl. Pokud nechcete načítat po zapnutí do EmuNAND, v SX OS Boot menu můžete tuto funkci vypnout. 

    - Kopie NAND, obnovení, oprava GPT tabulky
    Pro pokročilé uživatele představujeme jednoduchou metodu kopírování/obnovení vaši NAND paměti. Dalším doplňkem je možnost opravy GPT. Takto můžete v případě potřeby opravit tabulku NAND paměti, čiliGPT. Znovu upozorňujeme, že se jedná o pokročilé funkce. Buďte při těchto operacích opatrní.

    LayeredFD funkční na FW 6.0
    S naší dřívější podporou systému 6.0 bylo zjištěno, že "LayeredFS" nebylo s tímto firmwarem kompatibilní. Nyní je již vše v pořádku a vy si tak můžete naplno užívat vaše herní modifikace i na nejnovější verzi systému.

    - Podpora NSP Homebrew
    Víme, že komunita již začala vytvářet homebrew aplikace a hry ve formátu NSP. Takovéto soubory trochu obcházejí určité principy, ale přesto přicházíme i s jejich podporou. Můžete tak spouštět homebrew aplikace přímo z vaší domovské obrazovky.

    - Slovo závěrem
    SX OS v2.0 je velká a důležitá aktualizace, ale upřímně, není poslední. Dobře víme, že čekáte na mnohem více dalších funkcí. Vězte, že usilovně pracujeme, abychom tyto položky mohli odškrtnout ze seznamu a přinést je vám, našim loajálním uživatelům, tak rychle, jak jen dokážeme!

  • v2.5.2 (8. 1. 2019)
    - Opraven problém při instalaci rozdělených XCI / NSP souborů
    - Opraven problém při smazání (po instalaci) XCI / NSP souborů

 

Úvod a přehled známých problémů

SX OS je první oficiální CFW pro Nintendo Switch. Xecuter tým je na poli úprav systémů konzolí pro hraní záloh her již nějaký ten pátek, a tak víme, že jejich produkty jsou vždy seriózní a kvalitní. A i v tomto případě tomu nebude jinak. Již od představení jejich nového produktu SX OS předesílali 100% funkčnost a neustálou podporu svým zákazníkům. To se naplnilo a musím říct, že opravdu reagují na komunitu a problémy, které se ihned po vydání objevily. Níže uvádím přehled těch, dle mého názoru, nejzávažnějších problémů. Budu se snažit o aktualizaci.

  1. Udělené BANy na konzole a hry od Nintenda
    Nintendo posílilo obranu a současně zasadilo úder zpátky. Aktuálně, pokud Nintendo odhalí nekalou aktivitu na vaši konzoli, udělí vám permanentní BAN, který vás odstřihne od všech serverů Nintenda. Nebude tedy již možné instalovat aktualizace her ani firmwaru, stejně jako hrát hry v online módu. Každopádně, instalace aktualizací je možná offline, skrze soubory NSP, pomocí instalátoru v SX OS.
  2. Některé hry nefunkční na SD kartě FAT32
    Pokud máte SD kartu zformátovanou na systém souborů FAT32, budete potřebovat některé větší hry rozdělit pomocí programu XCI-Cutter, vzhledem k omezení max. 4GB na jeden kopírovaný soubor. Jsou hlášeny problémy s takto rozdělenou hrou, proto doporučuji buď použít vždy nejnovější verzi programu XCI-Cutter, popř. pokud to karta dovolí, zformátovat na systém souborů exFAT - zde je omezení na jeden soubor 16EB (exabytů), tedy 16 miliard GB.

Získání licence SX OS

Jak už bylo řečeno, SX OS nabízí plnou podporu svým zákazníkům a pravě i nejen z tohoto důvodu, je potřeba si pro plné fungování zakoupit licenci. Budu rád, když budete buď mě do SZ nebo do již vytvořeného tématu psát zkušenosti a doporučení obchodů, kde jste licence zakoupili. 

Na začátek je potřeba říct, že Xecuter nabízí dvě varianty produktů:

  1. SX Pro
    Nejjednodušší varianta, obsahuje tzv. "dongle" zařízení, které slouží pro načítání SX OS. Je potřeba při každém zapnutí zapojit do USB-C konektoru.
    Obsahuje již platnou licenci. Nemá za následek ztrátu záruky. Připravené pro budoucí aktualizace.
    Cena: +/- 1100 Kč
  2. SX OS
    Levnější varianta, jedná se pouze o licenci, bez "dongle" zařízení. Systém se načítá buď z PC (Windows) nebo mobilu (Android) - je potřeba, stejně jako u PRO varianty, načíst při každém zapnutí konzole. Obchody vetšinou zasílají licenční kód elektronicky emailem. Je zde potřeba více zručnosti a možná i zkušeností, ale níže uvádím návod i pro tuto variantu, kterou mimochodem doporučuji, vzhledem i k menší ceně.
    Cena: +/- 600 Kč
  3. SX Gear
    Určeno pro uživatele SX OS, kteří si chtějí dokoupit samostatné "dongle" zařízení společně s plastovým plíškem. Zařízení neobsahuje licenci. Je možné využít stávající licenci nebo dokoupit novou. Taktéž je možné využít jiný "payload.bin" soubor, než je od SX OS. Stačí ho umístit na microSD kartu ve vaší konzoli. Tento "dongle" se dodává v červené barvě. Xecuter garantuje 50 startů konzole bez vybití "dongle" zařízení (oproti SX Pro - 5 startů)
    Cena: +/- 600 Kč

Vyberte si tedy svou variantu. Níže uvádím ověřené obchody uživatelů, kteří si již samotnou licenci nebo SX Pro objednali.

Přehled ověřených obchodů

 
  • https://www.online-trends.net/ 
    • evropský obchod
    • SX Pro - 1040 Kč
    • SX OS - 700 Kč
    • Možnost platit kartou (VISA i MasterCard), dvoufázové ověření.
    • pošta zdarma
    • Po zaplacení kartou obratem email s licenčním kódem (v případě SX OS).
       
  • https://axiogame.com
    • čínský obchod
    • SX Pro - 1125 Kč
    • SX OS - 570 Kč
    • Možnost platit kartou (VISA i MasterCard), dvoufázové ověření.
    • "Dodání na mail trvalo cca půl dne (nedostal jsem ani potvrzení o objednávce či platbě), ale kód přišel. Funkčnost kódu potvrzena." (spenat)
       
  • https://www.nds-card.com/ 
    • obchod v Číně
    • SX Pro - 1180 Kč
    • SX OS - není v nabídce
    • Možnost platit kartou (neověřeno) a pomocí PayPal (ověřeno), kde je podobný postup, jako u obchodu níže - Spielite.
    • pošta zdarma
       
  • http://www.spielite.com/
    • rakouský obchod
    • SX Pro - 1280 Kč
    • SX OS - 500 Kč
    • Možnost platit kartou (pouze VISA) nebo přes PayPal - u této varianty je potřeba čekat na email s údaji o jejich PayPal účtu a následně po zaplacení odeslat ID transakce z PayPalu. Upozorňuji na zdlouhavější komunikaci s obchodem, ale vše je bezpečné a bez problémů.
    • pošta zdarma
       
  • https://stargate3ds.cz/
    • "Česká" varianta obchodu, který zasílá pravděpodobně z Číny
    • SX Pro - 1025 Kč
    • SX OS - 700 Kč
    • Možnost platby kartou (VISA i MasterCard).
    • pošta + 130 Kč

Nyní již tedy máme doma buď SX Pro variantu nebo platný licenční kód. 

Návod na instalaci CFW od Xecuter

 

SX Pro varianta - návod k použití

 

Požadavky:

  • Nintendo Switch konzole - nepatchnutá, lze ověřit zadáním sériového čísla / oskenováním čárového kódu pod tímto odkazem.
  • SX Pro "dongle"
  • Micro SD karta - doporučená velikost 128GB zformátovaná na exFAT (doporučená karta - 128gb Samsung EVO Plus Micro SDXC UHS-I, nejsou s ní hlášený žádné problémy)
    Není třeba kupovat UHS-3, nepoznáte žádný rozdíl, bohatě postačí jakákoliv Class 10 UHS-1, avšak nejlépe výše doporučená.
  • Plastový plíšek k vložení do pravého JoyCon konektoru

Návod:

  1. Zapojte "dongle" zařízení do konzole a počkejte 5s, než se rozsvítí zelená dioda na zařízení.
    Screenshot_11.png.0e45bf84f3e4288ad42b3738da5a5d7a.png
  2. Vypněte konzoli (přidržením Power tlačítka na 5s a následně kliknutí na Power Options a Power Off).
  3. Stáhněte si CFW SX OS (viz odkaz nahoře)
  4. Vložte soubor boot.dat do kořenového adresáře SD karty, tedy bez vytvoření jakékoliv složky.
  5. Vložte kartu do konzole a zapojte do USB-C konektoru "dongle" zařízení.
  6. Zasuňte plastový plíšek do pravého konektoru místo JoyCon ovladače.
    Screenshot_12.png.21ec63bedb69e0c92c44331a386342fc.png
  7. Stiskněte tlačítko hlasitosti + (tedy zvýšení hlasitosti) a současně zapněte konzoli tlačítkem Power.
  8. SX OS by měl během chvilky načíst. Vyberte Options.
    Screenshot_5.thumb.png.05e50069c6f78cffd40b36d256e0a6d9.png
  9. Vyberte možnost Install AutoRCM.
    POZOR: Od této chvíle při každém zapnutí konzole již nebude potřeba vkládat plastový plíšek, ale bez zapojeného "dongle" zařízení konzole nenastartuje (dá se obejít režimem spánku - SLEEP mode). V případě potřeby vypnutí této funkce postupujte takto: Při zapnutí konzole s připojeným "dongle" zařízením, opět zároveň stiskněte tlačítko hlasitosti + a z menu nastavení Options vyberte možnost Uninstall AutoRCM.
    Screenshot_6.thumb.png.b8d73aa2a45cf740be5de98e03fd9904.png
  10. Zvolte Back a vyberte Boot custom FW.
  11. CFW menu s výběrem her je přístupné pod tlačítkem "Album". Pro přístup do klasického alba držte tlačítko L na levém JoyConu a klikněte na "album". 
  12. Po kliknutí na "album" se otevře následující okno:
    Screenshot_13.thumb.png.1c3710e4493b2ed8e99e50fd2fbae51e.png
  13. Zmáčkněte tlačítko A (ujistěte se, že jste připojení k internetu - nemusíte se bát banu).
  14. Po ověření máte aktivovanou licenci a položka Game Library je již přístupná.
    Screenshot_14.thumb.png.72d8b6fc6a976508476317aa87727de3.png

SX OS podporuje formáty her .XCI, které vložíte do kořenového adresáře na SD kartu. Při každém vysunutí karty z konzole, je potřeba ji vypnout. Poté znovu načíst s použitím "dongle" zařízení. 

SX OS varianta - návod k použití

 

Na úvod je potřeba říct, že ač to může vypadat složitě, ve skutečnosti jde o jednoduchý postup. Zvládne ho KAŽDÝ.

Požadavky:

  • Nintendo Switch konzole - nepatchnutá, lze ověřit zadáním sériového čísla / oskenováním čárového kódu pod tímto odkazem.
  • Micro SD karta - doporučená velikost 128GB zformátovaná na exFAT (doporučená karta - 128gb Samsung EVO Plus Micro SDXC UHS-I, nejsou s ní hlášený žádné problémy)
    Není třeba kupovat UHS-3, nepoznáte žádný rozdíl, bohatě postačí jakákoliv Class 10 UHS-1, avšak nejlépe výše doporučená.
  • Počítač s OS Windows nebo smartphone s OS Android - viz níže, doporučuji použít Android vzhledem k lepší přenositelnosti mobilu
  • USB-C kabel (viz ZDE)
  • OTG kabel (v případě využití Android - viz ZDE)
  • RCM Jig - náhrada za plastový plíšek (viz výše sekce SX Pro - návod k použití), dále bude vysvětleno.

Návod:

  1. Stáhněte si systém SX OS (viz odkaz nahoře).
  2. Vložte pouze soubor boot.dat do kořenového adresáře SD karty, tedy bez vytvoření jakékoliv složky. Vložte SD kartu do konzole, ale prozatím ji nezapínejte.
  3. Nyní je potřeba uvést konzoli do speciálního RCM módu. K tomu bude sloužit tzv. JIG, tedy malá součástka pro propojení desátého pinu s prvním v pravé "kolejnici" pro JoyCon ovladač, či s jakýmkoliv jiným uzemněním, např. mřížka ventilátoru nahoře na konzoli (moje zkušenost - viz níže). Nemusíte se ničeho bát, akorát bude zde bude potřeba mít možná trochu větší trpělivost.
  4. Takovýto JIG si musíme vytvořit sami. Nejlépe poslouží obyčejný kousek drátku. Drátek na obou stranách odizolujeme a propojíme 10. a 1. pin v pravém konektoru pro ovladač. Viz obrázek:
    Screenshot_1.thumb.png.fc22c3b88e34c30ca739d0e073d659f7.png

    Dejte si záležet, aby se opravdu drátek dotýkal desátého pinu, tedy jde o pin úplně vlevo, když se na konzoli díváte shora, viz obrázek:
    Screenshot_2.thumb.png.a63e838b4e8e8858dc52e6f07e666f59.png

    Zde je moje varianta zapojení (hlavní je propojit desátý pin s nějakým uzemněním):
    IMG_20180624_123837.thumb.jpg.907a79397d36d84845a2d2f7fa3599b2.jpg
    Můj způsob funkční ihned na první pokus. Opravdu se nejedná o nic složitého, není se čeho bát.
    Nebyl dosud hlášen žádný problém v případě propojení jiného pinu, ale i tak se doporučuje dát si na tom záležet. 
  5. Kdo má doma 3D tiskárnu, může využít tyto modely (stránky v AJ): ZDE nebo ZDE. Vytvoříte si tak podobný plastový plíšek, jako je ve verzi SX Pro.
  6. Po propojení stiskněte tlačítko hlasitosti + (tedy zvýšení hlasitosti) a zároveň tlačítkem Power zapněte konzoli. Pokud jste vše udělali správně, neuvidíte nic, pouze černou obrazovku, konzole by se tedy neměla zapnout = jste v RCM módu. V případě normálního načtení konzole opakujte bod 5 (popř. 6), až do úspěšného načtení RCM.

    Dále budou pokračovat ti, kteří chtějí využít pro načtení SX loaderu (payload.bin) Windows počítač. Android uživatelé mohou přeskočit na bod 15.
  7. Stáhněte si tento soubor: payload.bin.
  8. Stáhněte si program TegraRcmGUI.
  9. Extrahujte na plochu.
  10. Spusťte program TegraRcmGUI.exe.
  11. V záložce Settings klikněte na Install Driver a nainstalujte požadované ovladače.
    Screenshot_3.png.2df202423897bbbada2eee70133fdb58.png
  12. Přejděte do záložky Payload a propojte konzoli s počítačem pomocí USB-C kabelu. Program by měl zaznamenat konzoli změnou na RCM DETECTED (pokud ne, nejste v RCM módu - opakujte bod 3, popř. 4 - nebo nemáte nainstalované ovladače - opakujte bod 11).
  13. Nyní klikněte na ikonu složky a vyberte stažený soubor payload.bin. Poté klikněte na Inject payload. 
    Screenshot_4.png.0e88241c943dfe2d17afb4e7d4f128ca.png
  14. Nyní načte SX OS, uvidíte úvodní logo a následně menu.
    Screenshot_5.thumb.png.05e50069c6f78cffd40b36d256e0a6d9.png

    Zde začíná návod pro načtení SX loaderu pomocí Android mobilu. V případě využití Windows, přeskočte na bod 19.
  15. Stáhněte a nainstalujte si program SX Tools.apk.
  16. Spusťte aplikaci.
  17. Nyní propojte konzoli s mobilem pomocí OTG kabelu a USB-C kabelu. 
  18. Načte SX OS, uvidíte úvodní logo a následně menu.
    Osobní doporučení: Již nemusíte zapínat SX Tools, bude automaticky spuštěn na pozadí (nevybíjí baterku). Stačí vždy jen propojit konzoli a systém sám načte.
    Screenshot_5.thumb.png.05e50069c6f78cffd40b36d256e0a6d9.png

    Zde pokračuje společný návod pro Windows i Android uživatele.
  19. Vyberte možnost Options a tam Install AutoRCM.
    POZOR: Od této chvíle při každém zapnutí konzole již nebude potřeba propojovat 10. pin, ale bez načtení souboru payload.bin (pomocí Windows nebo Android) konzole nenastartuje (dá se obejít režimem spánku - SLEEP mode). V případě potřeby vypnutí této funkce postupujte takto: Při zapnutí konzole (s připojením k PC nebo mobilu) opět stiskněte zároveň tlačítko hlasitosti + a z menu nastavení Options vyberte možnost Uninstall AutoRCM.
    Screenshot_6.thumb.png.b8d73aa2a45cf740be5de98e03fd9904.png
  20. Zvolte Back a vyberte Boot custom FW.
  21. Nyní uvidíte info o nenalezené licenci. To je v pořádku, klikněte 2x po sobě na Continue.
    Screenshot_7.thumb.png.552a26eacf4662e7c15327ed2f172a8f.png
  22. Na SD kartě byl nyní vytvořen dočasný soubor license-request.dat. Následně konzole načte do klasického systému.
  23. Nyní máte pod položkou "album" přístupné SX OS menu, avšak aktuálně bez aktivní licence.

    Nyní následuje postup aktivace licence.
  24. Vypněte konzoli (přidržením Power tlačítka na 5s a následně kliknutí na Power Options a Power Off).
  25. Vyjměte SD kartu a vložte do PC.
  26. V prohlížeči načtěte stránku: https://sx.xecuter.com/sxos-license.html.
  27. Klikněte na tlačítko Browse, a z SD karty vyberte soubor license-request.dat.
  28. Následně do políčka License Code vepište váš licenční kód.
    Screenshot_8.thumb.png.d16bca60b029a89da2eff5e84dd670f1.png
  29. Po kliknutí na Retrieve License dojde ke stažení souboru license.dat, který překopírujte do kořenového adresáře SD karty a odstraňte soubor license-request.dat.
    Screenshot_9.thumb.png.d17ca3aea5d456ee929ebe433f7a0c38.png
  30. Vložte kartu zpět do konzole a zapněte ji (samozřejmě s pomocí Windows nebo Android).
  31. Po načtení systému a kliknutí na "album" již načte aktivované CFW menu. Pro přístup do klasického alba držte tlačítko L na levém JoyConu a klikněte na "album". 
    Screenshot_10.thumb.png.30c2d34767e46ddc69a22ede7f0f2a7f.png

SX OS podporuje formáty her .XCI, které vložíte do kořenového adresáře na SD kartu. Při každém vysunutí karty z konzole, je potřeba ji vypnout. Poté znovu načíst s použitím Windows nebo Android. 

Jak "předejít" BANu - aneb povinná protiopatření

 

Upozornění (4. 9. 2018)

Nintendo zvýšilo účinnost udělování BANů, takže je s 95% jistotou zaručené, že po využití SX OS nebo jiného CFW, dostanete BAN po připojení na internet. Nemusí to být hned, ale někdy to přijde. 

Na začátek je potřeba říct, že se nejedná o vyčerpávající návod, jak zamezit udělení BANu na vaši konzoli či hru. Každý si může najít ten svůj způsob. Jde spíše o přehled těch, dle mého, nejzákladnějších opatření. Také je třeba počítat s tím, že i přes tato opatření, bude možná moct Nintendo v budoucnu zjistit přítomnost CFW.

Nastavení internetu

  1. Natavení DNS serveru - Jděte do nastavení vašeho internetového připojení - "Change Settings". Nastavte "DNS Settings" na Manual. Do primární DNS adresy zadejte (viz 90dns): 163.172.141.219 a do sekundární: 45.248.48.62. Nyní jste odpojeni od serverů Nintenda.
  2. Vypněte funkci automatického připojení - Znovu, vybrat své připojení, dát "Change Settings" a dole vypnout "Connect Automatically".
  3. Vymažte ostatní uložená připojení - Mnohem bezpečnější, předejdete tím nechtěným připojením a nastavení tak provádíte pouze jednou, na své domácí síti.
  4. Vždy mějte při hraní zapnutý letadlový mód - "Flight Mode" - automaticky dojde k vypnutí Bluetooth (slouží pro připojení ovladačů bezdrátově, automaticky zapnuto v případě umístění do doku), Wi-Fi připojení a NFC (propojení s Amiibo). V nastavení konzole je možnost si podle potřeby upravit vypnutí/zapnutí těchto funkcí, při používání v letadlovém režimu.

Mějte tyto čtyři body stále na paměti a pokud možno, využívejte je. Stále můžete však hrát online v OFW s originální hrou, po dočasném odstavení výše uvedených bodů. Nezapomeňte ale poté znovu, tuto "obranu", aktivovat.

Obecné používání - povinně-nepovinná doporučení

  1. Vytvořte si účet pouze pro tyto účely (homebrew, CFW apod.) - Nepropojujte tento účet s Nintendo eShopem, je lepší ho nechat kompletně v "offline módu". 
  2. Vždy mějte zapnutý letadlový režim, při využívání CFW - Pro zopakování a zdůraznění tohoto opatření. Neví se jistě, zda je možné dostat BAN za "pouhé" provozování konzole s CFW, bez hraní online, ale není třeba to pokoušet.
  3. Načtěte systém do OFW (oficiálního firmwaru) při online hraní a používání eShopu - Raději, pro jistotu. Vypnout konzoli a při zapínání držet tlačítko hlasitosti +, poté zvolit OFW (platí pro SX OS).
  4. Neaktualizujte zálohy her a nehrajte s nimi online - Co se týče aktualizace stažených her z internetu, jedná se prozatím spíše o doporučení do budoucna, aktuálně nehrozí v tomto ohledu nebezpečí, ale samozřejmě, jistota je jistota.

Znovu opakuji, že nemusí jít o 100% zamezení obdržení BANu, vše záleží na tom, jak bude Nintendo postupovat. Jde pouze o doporučení a ne vždy jsou všechny potřebné. Záleží na vás, jak s tím naložíte.

Návod na zálohování herních pozic na SD kartu

 

Pokud si chcete uložit své herní "savy", existuje pro to velmi jednoduchý postup. Důležitý předpoklad je mít SX OS verzi 1.5 a vyšší nebo jiný Homebrew Launcher.

  1. Stáhněte si tento Homebrew program - Checkpoint.nro
  2. Zkopírujte soubor na SD kartu, kterou požíváte v konzoli, do složky "switch". (Není třeba ho vkládat do složky).
  3. Nyní vložte kartu zpět do konzole a spusťte CFW (v našem případě SX OS).
  4. Spusťte Homebrew Launcher. (V SX OS klikněte na "Album" a tam na záložku "Homebrew")
  5. Nyní klikněte na aplikaci Checkpoint.
  6. Aplikace se ovládá pomocí JoyConů. Zde je přehled ovládání, které lze zobrazit i držením tlačítka mínus.
    • zmáčknout A - vybrat cíl
    • zmáčknout B - zrušit vybrání cíle nebo zrušit zaškrtnutí všech titulů
    • zmáčknout L - zálohovat vybrané tituly
    • zmáčknout R - obnovit vybrané tituly
    • zmáčknout X - vymazat vybrané tituly
    • zmáčknout Y - výběr více titulů (zaškrtnutí)
    • podržet Y - vyberou se všechny tituly
    • Šipky nebo analog - pohyb mezi položkami v aplikaci 
    • zmáčknout ZR nebo ZL - přepnutí účtu/uživatele
    • podržet "-" - zobrazení ovládání aplikace
    • zmáčknout "+" - zavření aplikace

Zálohování

  1. Vyberte požadované herní tituly, u kterých chcete zálohovat herní "savy".
    • Pro vybrání jednoho titulu na něho pouze najeďte.
    • Pro vybrání dvou a více postupně klikejte tlačítko Y.
    • Pro vybrání všech podržte tlačítko Y.
  2. Nyní zmáčkněte tlačítko A.
  3. Pokud není, označíme položku New a stiskneme tlačítko L.
  4. Záloha je hotová. Cesta k záloze - SD:/switch/Checkpoint/"jednotlivé zálohy"

Obnova 

  1. Vyberte požadovaný titul. Pokud má na SD kartě uloženou zálohu, ukáže se vpravo ve výběru pod položkou New.
    • Záloha je pojmenovaná např. 201809-131556 Luke25
      • Červená - datum zálohy, tedy 09.2018
      • Modrá - čas zálohy, tedy 13:15:56
      • Oranžová - jméno uživatele, který je držitelem daného "savu", tedy Luke 25
  2. Stiskněte tlačítko A, vyberte zálohu a stiskněte tlačítko R. 
  3. Následně ještě potvrďte A.
  4. A je to, záloha je obnovená.

FAQ - často kladené dotazy

 
  • Jak spustím Homebrew menu?
    Klikněte v SX OS na "Album" a tam vyberte záložku "Homebrew". Prohledává celou SD kartu. Podporovaný formát aplikací .nro.
     
  • Můžu aktualizovat konzoli na poslední firmware (7.0.0)?
    Prozatím neaktualizujte! SX OS (a další CFW) fungují aktuálně bezchybně na FW 6.2.0, aktualizace na 7.0.0 je již v přípravě.
     
  • Jak jsou hry spouštěny a v jakém mají být formátu?
    Zálohy mají formáty .XCI či .NSP. Herní zálohy, které jsou nyní dostupné od různých skupin (BigBlueBox, HR...) jsou plně kompatibilní. 
    Zkopírujte .XCI soubor na kartu do složky /xci/, .NSP soubor do složky /nsp/. Nepoužívejte speciální znaky, ani tečku na začátku názvu souboru. Můžete si ho však pojmenovat jakkoliv.
     
  • Je součástí doživotní licence a podpora aktualizacemi?
    Ano, je. Všechna následná podpora a aktualizace jsou navždy zdarma.
     
  • Je SX OS spárován s mojí konzolí, popř. "dongle"  zařízením?
    Ano. V případě SX Pro je licence přidružena konzoli a "dongle" zařízení. V případě SX Lite (pouze SX OS) je licence přidružena vašemu licenčnímu kódu a konzoli.
     
  • Když uvedu konzoli do režimu spánku, musím znovu vkládat po probuzení "dongle" nebo připojit k PC či mobilnímu telefonu?
    Ne, nemusíte. Jednoduše pokračujete tam, kde jste skončili.
     
  • Můžu instalovat herní aktualizace, stejně jako aktualizaci FW?
    Ano, aktuálně je to možné (budeme se snažit ponechat tuto možnost napořád). 
     
  • Podporuje SX OS online hraní?
    Ano, podporuje, ale nemůžeme garantovat, že Nintendo nezjistí použití SX OS. Pouze na vlastní riziko.
     
  • Můžu koupit jeden SX Pro a další licence zvlášť?
    Ano, můžete použít kolik licencí chcete a využít přitom jedno "dongle" zařízení.
     
  • Kolik místa na SD kartě zabere systém SX OS?
    Systém je velký pouze 16 MB.
     
  • Jsou uložené herní pozice z původních her na OFW sdílené i na SX OS?
    Ano, herní pozice jsou totožné. 
     
  • Podporuje SX OS rozdělení her v případě omezení velikosti 4GB na FAT32?
    Ano, můžete využít např. aplikaci ZDE
     
  • Je možnost spouštět hry z externího HDD pomocí doku nebo USB-C konektoru?
    Prozatím ne, ale určitě tuto funkci plánujeme přidat v budoucích aktualizacích.
     
  • Lze používat Cheat kódy?
    Ano, návod naleznete na oficiálních stránkách SX OS.
     
  • Jak je to s regiony? 
    Nintendo Switch podporuje hraní her s jakéhokoliv regionu, tudíž i na SX OS můžete s touto funkcí počítat.
     
  • Když ztratím nebo poškodím SD kartu, je možné znovu použít starou licenci?
    Ano, stačí znovu vytvořit dočasný soubor a znovu ho nahrát na Xecuter web ZDE a s pomocí původního licenčního kódu stáhnout aktivovaný licenční soubor. Jde tedy o opakování postupu z SX OS varianty - návod k použití, od 20. bodu.
     
  • A co DLC? Dají se také stahovat zvlášť?
    Ano, pokud máte stažené DLC nebo aktualizaci ve formátu .NSP, můžete k tomu využít náš instalátor .NSP souborů. Umístěte .NSP soubor na SD kartu a po kliknutí na "Album" přejděte na "Installer". Vyberte soubor a zmáčkněte "A" (popř. "Y" pro instalaci všech souborů najednou). Pozor, je nutné mít alespoň SX OS verzi 1.5 a výše.
     
  • Jak přejdu zpět do OFW? Je to vůbec možné?
    Ano, stačí při zapínání držet tlačítko hlasitosti +, a na obrazovce vybrat oficiální firmware. Při dalším zapnutí však systém znovu automaticky načte do CFW SX OS (při zapnuté funkci AutoRCM).
     
  • Kartu SD mám zformátovanou na exFAT (FAT32), ale hry se nezobrazí. Co mám dělat?
    Vložte na MicroSD kartu soubory boot.dat a license.dat. Při zapínání s pomocí Windows nebo Android, držte tlačítko hlasitosti nahoru a z menu vyberte Oficiální firmware. Při požadavku aktualizujte systém a kartu v nastavení konzole zformátujte. Vypněte konzoli, vyjměte kartu a vložte na ni požadované soubory a hry. Nyní by se již vše mělo zobrazovat bez problémů.
     
  • Koupil jsem si nový Switch, ale jedná se o novou revizi, kde je již opravena chyba na čipu a nemůžu použít SX OS. Co dál, mám nějakou šanci?
    Nedávno jsme přesně určili místo a způsob opravy ze strany Nintenda, kdy nelze využít RCM režim a můžeme vám říct, že již plánujeme nové řešení, jak spustit SX OS na vašich nových konzolích. 
     
  • Je možné instalovat stažené aktualizace her?
    Ano, stejně jako u DLC, pokud máte staženou aktualizaci ve formátu NSP, můžete ji bez problémů nainstalovat pomocí našeho instalátoru v SX OS menu. Tato funkce je však dostupná od verze 1.5 a výše.
     
  • Jak dlouho vydrží "dongle" zařízení nabité? Jakou kapacitu má baterie?
    Dongle zařízení nemá z technických a velikostních důvodů baterii. Má kondenzátory, které po určitou dobu udrží zařízení nabité. U edice SX Pro zvládne zařízení přibližně 5 startů konzole bez nabíjení. U edice SX Gear zvládne zařízení přibližně 50 startů konzole bez nabíjení. Po zapnutí konzole nechte "dongle" zapojené na asi 15 sekund a tím ho plně nabijte. V případě vybití a nemožnosti zapnout konzoli (u aktivní funkce AutoRCM), připojte "dongle" zařízení přes micro USB kabel na asi 10 sekund do USB nabíječky (např. na mobilní telefon) nebo počítače.
     
  • Konzole nejde zapnout. Mám připojené "dongle" zařízení (popř. Windows nebo Android), ale stále vidím pouze černou obrazovku, co mám dělat?
    Máte tedy aktivní funkci AutoRCM. Podržte napájecí tlačítko zhruba 1 minutu (je to celkem dlouhá doba). Poté zkuste znovu zapnout pomocí "dongle", či jiných podporovaných zařízeních. Pokud to nepomůže, znovu podržte napájecí tlačítko asi 1 minutu. Nyní konzoli připojte na oficiální adaptér. Nechte alespoň 15-30 minut zapojené (nabíjení se po celou dobu neukáže na obrazovce). Opakujte proces zapnutí. Pokud ani teď nezapnete konzoli, je nutné po odstranění zadního krytu vypojit a znovu zapojit baterii, popř. vyměnit za novou. 
    Upozornění: Při zapnuté funkci AutoRCM sledujte stav nabití baterie. Ten pomalu klesá i při režimu spánku (po vypnutí klesá ještě rychleji). Doporučujeme nechávat konzoli v docku, popř. při dlouhých cestách vypnout funkci AutoRCM. Po klesnutí na 10-20% raději konzoli znovu nabijte.

Screenshot_1.png

 

Upraveno uživatelem spenat
spenat: Aktualizace tématu.
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

:cool: Super praca, ked to budes mat komplet bude to super recenzia+navod ... Ja uz som za tym, ale viem si predstavit volakych novych co s tym zacinaju a hladaju o tom informacie ako im budu toto velmi prospesne. Najma ak nevedia dobre po ang. Ja kym som zo zaciatku nazbieral kuskove informacie a dal som si ich dokopy to trvalo a najme hrozne vela pokusov a omylov. Najtazsie bolo pre mna pomocou spinky spravit JIGS, nasledne som si vytlacil cez 3D tlaciaren, ale aj tak som to musel este dopilovavat.... Ak mas volaky zarucene dobry 3D model Jigu bolo by super ho do navodu pridat.

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • Luke25 changed the title to CFW Xecuter SX OS - přehled, návod, FAQ

Asi som otravny, ale mam dalsie otazky ... Radsej sa vela pytam, lebo to je sposob ako sa toho co najviac dozvediet.

1. - Co ak dam format do tovarenskeho nastavenia, bude sa dat pouzit rovnaka licencia ? Pravdepodobne ano, kedze subor je na SD karte s licenciou ostane.

2.- Ak stratim/poskodim SD kartu, bude sa dat znova obnovit licencia s novou SD kartou so starou licenciou ?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jasně, je to úplně v pořádku, jen se ptej... 

1) Ano, licence bude fungovat nejen vzhledem k souboru na SD kartě, ale i vzhledem spárování licence s konzolí (viz FAQ).
2) Ano, stačí zase vytvořit dočasný soubor a znovu ho nahrát na jejich web a s pomocí licenčního kódu stáhnout aktivovaný licenční soubor. Jde tedy o opakování postupu z SX OS varianty - návod k použití, od 22. bodu.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Čau díky za super návod.

Jen mě tak napadlo jak se Very_Hard ptal:

2) Ano, stačí zase vytvořit dočasný soubor a znovu ho nahrát na jejich web a s pomocí licenčního kódu stáhnout aktivovaný licenční soubor. Jde tedy o opakování postupu z SX OS varianty - návod k použití, od 22. bodu.

Pokud jde licenční kód znovu nahrát na jinou sd kartu, jde použít i na jiné konzoli? Myslím 1 kód na dvou sd kartách a dvou konzolích?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 12 minutami, CZ3rt napsal:

Čau díky za super návod.

Jen mě tak napadlo jak se Very_Hard ptal:

2) Ano, stačí zase vytvořit dočasný soubor a znovu ho nahrát na jejich web a s pomocí licenčního kódu stáhnout aktivovaný licenční soubor. Jde tedy o opakování postupu z SX OS varianty - návod k použití, od 22. bodu.

Pokud jde licenční kód znovu nahrát na jinou sd kartu, jde použít i na jiné konzoli? Myslím 1 kód na dvou sd kartách a dvou konzolích?

Přesně jak píše very_hard a také je to zmíněno ve FAQ, licence je vázána na konzoli. Nelze ji přenášet.
Je fajn se ptát, ale možná ještě lepší je pořádně číst. Nic proti tobě, CZ3rte, opakuji to spíše pro další, kteří mají dotazy: Raději si důkladně přečtěte FAQ i návod. Mnohé je tam již zodpovězeno. Aby tady z toho totiž nevznikl nepřehledný diskuzní kroužek o věcech, které jsou již zodpovězené. Díky moc za spolupráci. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Prave riesim jednu vec a to, vraj je versia 2 CARD s novymi hrami. Aktualne testujem takuto hru minecraft a ako tak skusam, tak skusam nie a nie ju zobrazit ... pravdepodobne na CARD2 to nemaju este osetrene ... ak som nieco zle napisal prosim opravte ma ....

PS: existuje volaky zoznam hier ktore uz boli testnute a funguju, pripadne zoznam hier CARD1 a CARD2?

Dik

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ahoj, potřebuju poradit. Podle návodu jsem úspěšně nahrál SX OS až po aktivaci licence. Konzoli jsem vypnul a zase pro kontrolu zapnul. No a pak jsem ji vypnul a už ji nemůžu zapnout. Zkoušel jsem ji zapnout normálně-nic, power+volume-nic. Vytáhl SD kartu nic. postup od bodu 1 a nic. Prostě vůbec na nic nereaguje. Prosím poraďte.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jediné řešení bude odšroubovat zadní kryt a odpojit a znovu zapojit baterku. Zřejmě je konzole stále v RCM módu. Je potřeba, při vypínání konzole mít nejlépe nabito na 100%. Není to časté, tento problém, četl jsem o tom snad jednou, takže jsem tomu nevěnoval moc pozornost. 
Tady je video, jak postupovat při výměně baterie:

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Taky je zde možnost poškození karty. Používal jsi kartu před tím? Máš ověřenou její funkčnost? 

Hry se vůbec neobjeví nebo se v menu objeví bílé čtverce? Jaké menu máš také na mysli - CFW od SX OS (po kliknutí na album) a nebo to základní od Nintenda?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tak to je zvláštní. Napadá mě třeba špatné zálohy obou her, zkusit nějakou třetí. Také, i když jsi psal, že karta je OK, vyzkoušet to na jiné kartě, protože ne se všemi kartami třeba musí SX OS spolupracovat. Nejlépe pak i kartu zformátovat přímo v konzoli v nastavení. Tedy dát na ni boot.dat a license.dat, načíst systém, zformátovat v konzoli, vypnout konzoli a znovu vložit potřebné soubory a hry.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tak to je zvláštní. Napadá mě třeba špatné zálohy obou her, zkusit nějakou třetí. Také, i když jsi psal, že karta je OK, vyzkoušet to na jiné kartě, protože ne se všemi kartami třeba musí SX OS spolupracovat. Nejlépe pak i kartu zformátovat přímo v konzoli v nastavení. Tedy dát na ni boot.dat a license.dat, načíst systém, zformátovat v konzoli, vypnout konzoli a znovu vložit potřebné soubory a hry.
Mám stejný problém .Dvě karty Kingston ,jedna 32 a druhá 8gb ,obě formát xfat a switch je prostě nevidí .Co mě zaráží je to ,že cfw šel na 32-jce udělat normálně včetně uložení dat pro licenci. Zakoupena licence pak již nejde potvrdit z důvodu nenalezení karty

Odesláno z mého Redmi 5 Plus pomocí Tapatalk

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • Luke25 changed the title to CFW Xecuter SX OS (v1.5) - přehled, návod, FreeShop, FAQ
  • spenat pinned this téma
  • spenat unpinned this téma

Přidej se do diskuze

Můžete přidat přidat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte úcet, přihlašte se.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním..   Odstranit formátování

  Only 75 emoji are allowed.

×   Váš odkaz byl automaticky načten a vložen..   Zobrazit jako odkaz

×   Váš předchozí obsah byl obnoven.   Vymazat obsah

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Vytvořit...

Důležitá informace

Tento web používá k poskytování služeb a k analýze návštěvnosti soubory cookies. Více informací naleznete v Zásady ochrany osobních údajů a Pravidla webu