Přejít na obsah
  • Vytvořit účet

Android OS pro začátečníky


Negto

Recommended Posts

android-robo-540x253.jpg

Obsah


  • [*=left]Seznámení s telefonem

    • [*=left]Co je to Android
      [*=left]Nutnost internetu v mobilu
      [*=left]První nastavení krok po kroku
      [*=left]Launcher

[*=left]Jak nakupovat aplikace v Android Marketu

[*=left]Root


  • [*=left]Co je to root
    [*=left]Vyznejte se v Recovery

[*=left]Seznam Android telefonu

[*=left]Android kody

[*=left]Seznam důležitých témat v android sekci

Seznámení s telefonem

Jedná se o opensource platformu určenou pro mobilní zařízení. Zahrnuje v sobě samotný operační systém, uživatelské rozhraní a jednotlivé aplikace. Základem Androidu je jádro založené na OS Linux. Při vývoji se největší důraz kladl na optimalizaci systému. U mobilních zařízení museli vývojáři řešit nízkou výdrž zařízení na baterii, omezenou operační paměť apod. Navíc je Android takřka multiplatformní, jelikož jej lze instalovat na rozmanitý druh hardware (různé chipsety, rozlišení obrazovky atd.). Jednotliví výrobci celou situaci ještě komplikují, téměř každý svých modelů integruje svou vlastní grafickou nástavbu a aplikace. Motorola tak má svůj MotoBlur, HTC svůj Sense. Čistý Android můžete najít u levnějších výrobců jako je ZTE či Huawei, nebo u telefonů řady Google Nexus. Zde pak mohou vyniknout různé grafické launchery imitující různá prostředí od různých výrobců. Android je určený převážně pro běžné uživatele, používání u firemních uživatelů, kde je největší důraz kladen na bezpečnost firemních informací, není nejsilnější stránkou Androidu. Dlouho se o bezpečnosti hovořilo a jsou také případy, kdy se podařilo např. zachytit nezašifrované pakety, které se později daly zneužít. Problematika zabezpečení je dána především povahou systému, jeho otevřenost má tak nejen klady, ale i zápory.

Chytré telefony mají rády internet, datový tarif není nutností, je však vhodné si uvědomit fakt, že bez datového tarifu bude váš telefon závislý pouze na dostupných Wi-Fi sítích, kterých bohužel stále není mnoho. Pokud tak vycestujete do většího města a budete chtít využít telefon coby online navigaci, nebo si budete chtít zjistit odjezdy autobusů, bude pro vás vyhledání informací mnohem náročnější. Špatně nastavený Android dokáže také potrápit. Znám mnoho případů, kdy špatně nastavený Androidí telefon téměř zruinoval svého uživatele. Pokud totiž v menu natvrdo nezakážete datové přenosy prostřednictvím sítě operátora, bude se telefon snažit o připojení a to kdykoliv to bude některá z aplikací vyžadovat. Účet za datové služby tak může být velmi vysoký a není problém během několika dní „prodatovat“ několik tisíc korun. Na druhou stranu být závislý jen na dostupných Wi-Fi hotspotech je poměrně nepohodlné. Doporučuji tedy promyslet, jak moc chcete chytrý telefon využívat a co od něj požadujete, a podle toho se rozhodnout, zda si datový tarif u operátora aktivovat.

Zprovoznění smartphonu s Androidem není nic těžkého, jednotlivými kroky provází uživatele příjemná grafika a srozumitelná nápověda, jak si právě nyní ukážeme. Vzorem nám byl Vodafone 858 s verzí Androida 2.2.2. Froyo.

Po zapnutí telefonu vás přivítá roztomilý zelený Android, který při troše štěstí ovládne váš život. Nebraňte se a propadněte mu. Abych nezapomněl, kliknutím na Androida začnete s konfigurací vašeho telefonu.

P1010030-150x150.jpg

Užívání Androidu je velice snadné a intuitivní. Uživatelé konkurečních OS nemohou Androidu přijít na jméno, vadí jím hlavně roztříštěnost a nestabilita systému, často tvrdí, že Android potřebuje pro svůj bezproblémový chod tvrdou ruku bastliče, který bude neustále svůj systém ladit a zdokonalovat. Takový názor sice není úplně od věci, je ovšem fakt, že s posledními verzemi systém dostatečně dospěl a funguje i bez zásahů uživatele. Také výrobci se snaží své modely již v základu vybavit nejoblíbenějšími aplikacemi. Odpadá tak prvopočáteční nutnost okamžitě stahovat nejnutnější aplikace, aby se telefon stal použitelným. Vraťme se ovšem zpět k našemu návodu.

P1010031-150x150.jpg

Třetí obrazovka poskytuje možnost vyzkoušení si dotykové obrazovky. Zejména tedy dotykovou klávesnici, na které si můžete vyzkoušet psaní, rozložení jednotlivých prvků, či klávesové zkratky. Kliknutím na bílé pole se aktivuje klávesnice, pokud si chcete psaní vyzkoušet později, zvolte přeskočit.

P1010033-150x150.jpg

P1010034-150x150.jpg

Pátá obrazovka je jedna z těch důležitějších. Nastavujeme zde datové služby, které jsou pro Androidí telefon nesmírně důležité. Pokud nemáte aktivovaný datový tarif, nechejte políčko odškrtnuté. Pokud byste datové služby povolili, snažil by se později telefon spojit s Google servery pomocí sítě operátora, což by mohlo být pekelně drahé. Tedy v případě, že nemáte sjednaný datový tarif.

P1010035-150x150.jpg

Jak jsem již psal, pro plné využití Androidu je nutné si vytvořit účet u Google. Pokud tedy již nemáte nějaký vytvořený. Kliknutím na ikonkuúčet Google pokračujeme na sedmou obrazovku.

P1010036-150x150.jpg

Na této obrazovce klikneme na tlačítko další a následuje osmá obrazovka, kde dostaneme na výběr ze dvou možností. Buď si vytvoříme nový účet, což je náš případ, anebo máme účet již vytvořený a jen se přihlásíme. Tím by nastavení skončilo. My ovšem pokračujeme tvorbou.

P1010037-150x150.jpg

Klikáme tedy na tlačítko vytvořit. Přesuneme se na obrazovku číslo devět, kde si vytvoříme podklad pro náš budoucí Google účet. Na této obrazovce zadáváme křestní jméno, příjmení a uživatelské jméno. Klikněte na bílé pole, vysune se vám dotyková klávesnice. Pod bílými poli máme k dispozici příklad.

Další obrazovka nás již informuje o absenci internetového připojení. Pokud totiž nemáte datový tarif a nepovolili jste mobilní data, bude se telefon domáhat jiného zdroje internetu, pomocí kterého by se tak spojil s Google servery

.P1010038-150x150.jpg

P1010040-150x150.jpg

Je logické, že v tomto případě je zapotřebí přihlásit se k síti Wi-Fi. Klikneme tedy na tlačítko připojit k síti Wi-Fi. Během chvíle se nám zobrazí seznam dostupných Wi-Fi zařízení. Vybereme si a připojíme se. Poté nám zbývá jen čekat.

Jakmile se spojení dokončí, zbývá nám jen potvrdit jednotlivé služby, ty můžeme také upravit později v menu telefonu. Jedná se o zálohování dat do nově vytvořeného účtu, což vřele doporučuji. Budou se vám tak ukládat nejen kontakty, ale také údalosti z kalendáře, či různé poznámky. V případě, že byste kupovali jiný telefon s Androidem, záloha bude funkční a vy tak nepříjdete o svá data.Kliknutím na tlačítko další máme prakticky hotovo. Váš účet je vytvořený a plně funkční.

P1010043-150x150.jpg

Poslední obrazovka nás informuje o nastavení telefonu – čas, datum, časové pásmo, apod. Systém si tyto hodnoty nastaví sám, není většinou nutné je ručně nastavovat. Nyní nás uvítá úvodní obrazovka, na které se nacházejí ikony. Ty se ovšem mohou model od modelu lišit. Čistý Android ve verzi Froyo však vypadá přesně tak, jak je na posledních fotografiích. Pokud bychom měli telefon od výrobce HTC, úvodní obrazovka by byla ovlivněná grafickou nástavbou Sense, která je většinou známá velkými digitálními hodinami v horní části obrazovky.

Poslední fotografie již ukazují domovskou obrazovku systému Android. Pokud je váš model vybaven grafickou nástavbou, vypadá rozhraní samozřejmě odlišně. V základu máte určitý počet obrazovek, mezi kterými se posunujete pohybem prstu do stran. Počet obrazovek je u některých modelů (jako např. u modelu Vodafone 85 pevný. Redukovat je, či naopak přidávat lze až pomocí dodatečně stáhnutých launcherů. V dalším díle si vysvětlíme práci s ikonami, se zprávami či e-maily. Naučíme se stahovat aplikace z Android Marketu a zveřejníme nejužitečnější aplikace, které nesmí v novém telefonu chybět. Věříme, že jste se s novým systémem sžili a pokud by se vyskytl nějaký problém, Svět Androida je tu pro vás.

P1010049-150x150.jpgP1010048-150x150.jpgP1010050-150x150.jpgP1010051-150x150.jpg

Launcher je obvykle to první, co z Androidu uvidíte. Skládá se z libovolného počtu domovských obrazovek, včetně spodního docku (což jsou ty ikony dole – menu, kontakty, telefonní aplikace a další) a menu s aplikacemi. Jedná se víceméně o samostatnou aplikaci, která se spouští tlačítkem home.

Na domovské obrazovky lze umisťovat různé ikony a widgety. Ty obvykle nejsou součástí launcheru, ale jedná se o samostatné aplikace. Existují však launchery, které již některé widgety obsahují. Například nedávno recenzovaný Launcher Pro.Mezi nejznámější alternativní launchery patří například právě Launcher Pro. Dále také ADW Launcher či Go Launcher Ex. Grafické nadstavby jako například TouchWiz od Samsungu či Sense od HTC obvykle nejsou pouze launchery, běžně se jedná o složku mnoha prvků včetně různých aplikací, widgetů, ale právě i launcheru, který vzhled daného prostředí nejvíce ovlivňuje.

launcher.png

Záloha

Před flashováním nebo jakýmkoliv zásahem do systému je dobré si udělat zálohu. Tu je jeden návod jak na to.

Co potřebujeme:

Telefon s právami ROOT

Aplikaci ROM MANAGER

Postup:

1. spustíme app rom manager a vyberieme možnosť REBOOT INTO RECOVERY (u mňa sa mobil prvý krát iba reštartol tak som tento krok musel opakovať.

2. po reboote by vám mala naskočiť tabuľka s možnosťami kde si vyberiete možnosť BACKUP AND RESTORE.(Pohybujete sa tlačidlami na ovládanie hlasitosti a ako potvrdzovacie tlačidlo použijete vypínacie)

3. následne vyberiete BACKUP a necháte telefón pracovať. (zálohovanie trvá niekoľko minút)

4. po ukončení zálohovania vás telefón vráti na predchadzajúcu tabuľku kde zase tlačidlami hlasitosti prejdete na možnosť REBOOT a vypínacím tlačidlom potvrdíte. Zariadenie sa opäť reštartne a zapne do "štandardného" režimu.

Jak nakupovat aplikace na Android marketu

- Koupené aplikace jsou vázány na E-mail, to znamená, že po změně telefonu se stačí na market přihlásit pod stejným Emailem a aplikaci (hru) si můžete stáhnout do nového telefonu jako zakoupenou

- Pokud si někdo chce instalovat hry mimo market musí jít do Nastavení - aplikace a povolit možnost neznáme zdroje

Česko se nedávno dostalo mezi „vyvolené“ země, ve kterých je možné nakupovat v Android Marketu placené aplikace. Pojďme se podívat na to, co budete potřebovat a jak vlastně celý proces probíhá.První podmínkou je vlastnictví bankovní karty (debetní nebo kreditní) s povolenými internetovými transakcemi. Pokud takovou kartu nemáte, obraťte se na svou banku či osobního bankéře.Naše cesta začne na webu Checkout (http://checkout.google.com/), kde se přihlásíte uživatelským jménem a heslem ke svému účtu Google. Jen pro jistotu připomínáme, že je velice důležité používat silné přihlašovací heslo, neboť v případě jeho získání může případný útočník zneužít i vaší platební kartu.

android_market_kup_01-300x83.png

Přihlášení ke Google Checkout

Při prvním přihlášení budete požádáni o vyplnění následujících údajů:

android_market_kup_02-300x293.png

Vyplnění formuláře Google Checkout


  • [*=left]Místo: vyberete Česká republika.
    [*=left]Číslo karty: opíšete bez mezer z vaší platební karty (jedná se o šestnáctimístné číslo).
    [*=left]Datum vypršení platnosti: opět najdete na kartě jako EXPIRES END.
    [*=left]CVC kód: nachází se na rubové straně karty, zpravidla vedle podpisového vzoru (typicky jde o tři číslice).
    [*=left]Jméno držitele karty: opíšete z karty (důležité je zejména v případě, že používáte cizí platební kartu, zadat na ní uvedené jméno, nikoli své).
    [*=left]Fakturační adresa: v našich končinách tedy ulice a číslo domu.
    [*=left]Poštovní kód: u nás poštovní směrovací číslo (podle všeho by mělo být zadáváno s mezerou mezi třetí a čtvrtou číslicí).
    [*=left]Město/obec: je asi jasné.
    [*=left]Telefonní číslo: zde nezapomeňte na předvolbu +420.
    [*=left]Dále můžete zvolit, zda chcete zasílat nabídky týkající se služby Checkout.
    [*=left]Zbývá poslední krok – potvrzení tlačítkem Chci si vytvořit účet. Je čas nakupovat!

Po odeslání formuláře se zobrazí stránka s přehledem již provedených nákupů. Těsně po registraci zde pochopitelně žádné nebudou, nicméně poté, co si koupíte nějakou aplikaci, budete moci prohlížet a tisknout vaše objednávky.Na tomto místě je také možné dodatečně upravovat zadané údaje, jako je fakturační adresa a používaná platební karta.

android_market_kup_03-300x118.png

Stránka s přehledem již realizovaných objednávek

Tím jste propojili svůj Google účet s platební kartou a nyní můžete začít nakupovat placené aplikace (na rozdíl od PayPalu tedy není nutné čekat na verifikaci karty). My jsme si pro účely testování vybrali softwarovou klávesnici SlideIT. V Android Marketu se zobrazuje její cena přepočtená na české koruny. Počítejte ale s tím, že v období mezi zablokováním částky (nákupem) a jejím skutečným stržením z účtu se může tato částka změnit s ohledem na vývoj kursu naší měny. Stejně tak suma, kterou vám banka zablokuje, se může drobně lišit od té, jež je uvedena v Android Marketu – záleží vždy na aktuálním kursu té které banky.

android_market_kup_04-225x300.png

Placená aplikace s uvedenou cenou v Kč

U placených aplikací najdete po otevření místo tlačítka Instalovat tlačítko Koupit.

android_market_kup_05-225x300.png

Místo Instalovat je zde tlačítko Koupit

Po jeho stisknutí se zobrazí dialog, ve kterém stiskem Zakoupit nyní potvrdíte celkovou sumu a kartu, ze které má být stržena. Při prvním nákupu je ještě předtím nutné potvrdit podmínky služby.

android_market_kup_06-225x300.png

Potvrzení ceny a podmínek platby

Po provedení autorizace proběhne stažení programu a jeho instalace. Zde vás patrně nic nepřekvapí – vše probíhá stejným způsobem jako u aplikací zdarma.

android_market_kup_08-225x300.png

Probíhá stažení instalace programu

android_market_kup_10-225x300.png

Probíhá stažení instalace programu

Jako potvrzení o provedené platbě dostanete e-mailovou zprávu od Google Checkout.

android_market_kup_09-225x300.png

E-mail s potvrzením o provedeném nákupu

Tím je celý proces ukončen. Své již realizované platby můžete kontrolovat v rozhraní Google Checkout

Root

K čemu je vlastně takový Root vůbec dobrý ?

• Díky němu je možné si do telefonu nahrát nové Romky(nejznámější SamSet)

• Provést SpeedHack

• Provádění například ScreenShotů,zálohovacích programů

• Instalovat programy,kterou jsou na Android zakázány apod.

Root je pojmenování pro systémového superuživatele, který má nejvyšší možná oprávnění, jednoduše řečeno je to takový účet administrátor ve windows. Normální aplikace mají v normálním režimu jen omezené možnosti, dalo by se říci že jedou pod normálním uživatelským účtem. To se projevuje například nemožností měnit soubory na systémovém oddílu apod.

Tím že telefon rootnete získáte možnost spustit danou aplikace jako superuživatel, na normální aplikace to vliv nemá, nic se nestane. Ale existují aplikace které toho umí využít a dají vám poté nové možnosti. Například aplikace root explorer vám dá možnost mazat / upravovat soubory na systémovém oddílu. Tato moc sebou nese riziko, díky přístupu k důležitým součástem systému můžete Vy nebo aplikace změnit či smazat nepostradatelné soubory, to pak může vést až k znehodnocení přístroje.

Jelikož automatické zapínání aplikací v režimu root by nebylo bezpečné, většinou se spolu s rootem nainstaluje aplikace superuser, v té máte možnost spravovat seznam aplikací které mají povolený root přístup. Rootnutím přístroje ztrácíte záruku, většinou jedná se o vratnou změnu. Jednoduchou možností jak zamaskovat přítomnost rootu je odstranit aplikaci superuser a v servise nic nemusejí nepoznají (Neručím za to).

Jendoduše řečeno, rootem ztratíte záruku a pokud nejste technicky zdatný je zde nebezpečí poškození telefonu. Získáte tím větší možnosti aplikací, pro příklad jmenujme možnost kompletní zálohy aplikací pomocí titanium backup, možnost dělat screenshoty, či odinstalovat předinstalované aplikace (tj. možnost mazat na systémovém oddíle) a další. Celkově se však nejedná o stěžejní aplikace. Také bych rád upozornil že pokud nemáte trochu delší zkušenosti s Androidem nebo nejste technofililní geekové nedoporučuji se Vám pouštět do rootu, ačkoliv nic moc neriskujete, tak skoro nic nezískáte.

Co to je

Recovery je nástroj, který uvedeme v chod před samotným zapnutím telefonu. Při užívání je telefon vypnut a nevykonává žádné činnosti. Důležité je zmínit, že telefon se v Recovery nenabíjí, extrémně tedy doporučuji mít dostatečně nabitý telefon při práci v recovery. Pokud se telefon vypne v půli jakéhokoliv procesu, hrozí velké riziko bricku – bacha na to tedy. U každého typu telefonu se recovery vyvoválá jinak, většinou nějakou magickou kombinací stlačených tlačítek při startu. Je vhodné doplnit, že telefon s nainstalovaným recovery neradno posílat k záruční opravě – záruku servis neuzná.

Hlavní nabídka

Clockwork-Recovery-3-210x250.jpg

Po startu do recovery uvidíme nějakou podobnou obrazovku, jako je nastítěna na screenu výše. V jednotlivých možnostech se proklikáváme pomocí ovládání hlasitosti nahoru a dolu, nabídky potvrzujeme tlačítkem Home a vracíme se o úroveň výše tlačítkem Back. Osvětlíme si tedy funkci všech možností a podnabídek:

reboot system now - netřeba komentovat – funkce pro restartování telefonu po provedených úpravách

apply update from sdcard – funkce pro rychlou instalaci uživatelské ROM či úprav z SD karty. Funguje pouze, pokud máte daný instalační balíček v rootu karty s názvem update.zip

wipe data/factory reset - každý angličtinář po přeložení zjistí funkci – tato funkce uvede telefon do „továrního nastavení“ – uvozovky jsou na místě – lépe řečeno telefon smaže uživatelská data, ROM, recovery a další systémové zásahy zůstanou. Pro znalejší tato funkce uvede do továrního nastavení paměť data (kdo čte mé články pravidelně, jistě ví, co paměť data obsahuje)

wipe cache partition – obdobně jako u wipe data – tato funkce smaže obsah paměti cache, tedy části aplikací a souborů, které se to této paměti ukládají – typicky třebas aplikace stažené z marketu před instalací

update zip from sdcard – stejná funkce jako u apply update from sdcard –pouze s tím rozdílem, že si daný aktualizační balíček nalezneme pomocí vestavěného prohlížeče – praktičtější funkce, jelikož nemusíme nic přejmenovávat. Je vhodné doplnit, že dané aktualizační soubory by v názvu neměli mít jiné znaky, než písmena a čísla anglické abecedy – občas update blbne s jinými znaky

backup and restore - mocná zbraň především pro testery a neustálé měniče ROM – funkce si uloží obraz současného nastavení telefonu, tedy jednotlivých pamětí telefonu pro případný návrat zpět. Je vhodné doplnit, že backup neukládá systémové části telefonu (kernel, základní pásmo alias baseband, boot), při obnově tedy bacha, aby tyto součásti odpovídali dané záloze, jinak telefon po obnovení nerozjedete.

mounts and storage - funkce vhodná především pro znalejší uživatele, vyzdvihnu pouze dvě podnabídky – mount /sd-ext – nutné pro zprovoznění APP2SD a mount USB storage - šikovná utilitka, která Vám zpřístupní sdkartu v počítači přímo v recovery, pokud je telefon s PC propojen pomocí kabelu

Menu advanced

ClockworkMod-Recovery-3-Advanced.png

reboot recovery - opět jednoduše zjistitelné z názvu – funkce telefon zrestartuje zpátky do recovery

wipe dalvik cache – promazání dalvik cache oddílu, což jsou podpůrné soubory pro nainstalované aplikace – jednou za čas je dobře provést tuto volbu

wipe battery stats – funkce pro kalibrování ukazatelu baterie – vhodné provést, pokud Váš telefon moc nevydrží, baterie ale musí být plně nabita. Doporučuji baterii kalibrovat po každém flashování ROM.

report error – funkce pro logování chyb, běžný smrtelník neužije

key test – funkce pro testování kláves telefonu, občas se hodí při problémech s nimi

partition sdcard - funkce pro jednoduché připravení ext oddílu na kartě.

fix permissions – šikovná funkce pro opravení práv systémových souborů. Hodí se například, pokud Vám padají systémové aplikace.

Seznam telefonů

Pokud zde nějaký telefon není, budu rád, když ho napíšete do tématu =)

- Acer beTouch E110, E120, E130, E400 [Root] [Recenze]

- Acer Liquid E Ferrari [Root] [Recenze]

- Acer Liquid E S100 [Root] [Recenze]

- Acer Stream [Recenze]

- Alcatel OT-980 [Recenze]

- Dell Streak [Root] [Recenze]

- Gigabyte GSmart [Root] [Recenze]

- HTC Aria [Recenze]

- HTC Desire [Root] [Recenze]

- HTC Desire HD [Root] [Recenze]

- HTC Desire Z [Root] [Recenze]

- HTC EVO 3D [Root] [Recenze]

- HTC Explorer [Recenze]

- HTC Hero [Root] [Recenze]

- HTC Incredible S [Recenze]

- HTC Legend [Recenze]

- HTC Magic (u nás distribuovaný Vodafonem) [Root] [Recenze]

- HTC Sensation [Root] [Recenze]

- HTC Sensation xe [Root] [Recenze]

- HTC Sensation xL [Recenze]

- HTC Tattoo [Root] [Recenze]

- HTC Wildfire [Root] [Recenze]

- HTC Wildfire S [Recenze]

- Nexus One kodové označení HTC Passion, navržen společností Google [Root] [Recenze]

- Lenovo Lephone [Root] [Recenze]

- LG Optimus One [Recenze]

- LG Optimus Black [Recenze]

- LG Optimus 3D [Recenze]

- LG Optimus X2 [Recenze] [Root]

- LG GT540 Optimus [Root] [Recenze]

- LG GW620 Etna [Recenze]

- Motorola Backflip [Recenze]

- Motorola Droid [Root] [Recenze]

- Motorola Milestone [Root] [Recenze]

- Motorola Quench [Recenze]

- Motorola XT701 [Root] [Recenze]

- Motorola XT800 [Root] [Recenze]

- Motorola ME511 [Root] [Recenze]

- MyPhone A210 [Recenze]

- MyPhone A320 [Recenze]

- Neo 1973 a Neo FreeRunner od Openmoko (svobodný hardware) [Recenze]

- Samsung Galaxy Ace (S5830)

- Samsung Galaxy 5 i5500 [Recenze]

- Samsung Spica i5700 [Recenze]

- Samsung Galaxy 3 i5800 (označovaný také jako Teos) [Recenze]

- Samsung Galaxy Apollo i5801 [Recenze]

- Samsung Galaxy i7500 [Recenze]

- Samsung galaxy 5 [Root] [Recenze]

- Samsung Galaxy Beam i8520 [Root] [Recenze]

- Samsung Galaxy Si9000 [Recenze]

- Samsung Galaxy s2 [Recenze]

- Sony Ericsson Xperia X8 [Recenze]

- Sony Ericsson Xperia X10 [Root] [Recenze]

- Sony Ericsson Xperia X10 Mini [Root] [Recenze]

- Sony Ericsson Xperia X10 Mini Pro [Root] [Recenze]

- T-Mobile Pulse (od Huawei) [Recenze]

- T-Mobile Pulse mini (od Huawei) [Recenze]

- T-Mobile G1 (vyrábí jej HTC pod názvem Dream, distribuce přes T-Mobile) [Root] [Recenze]

- T-Mobile myTouch 3G slide (od HTC) [Recenze]

- T-Mobile G2 Touch (od HTC) [Recenze]

- Vibo A688 [Root]

- Vodafone 547 [Recenze]

- Vodafone 845 (výrobcem telefonu je Huawei) [Root] [Recenze]

- ZTE Racer

- ZTE Blade [Recenze]

Kody

  • Jedná se o čísla, která se vytáčí jako hovor

  • Nikdy nevytáčejte kod, pokud nevíte co se stane

1)

Infomativní kod - tento kod Vám ukáže nějaké informace o telefonu a baterii

[color=#333333][center]*#*#4636#*#*[/center]

[/color]

2)

Reset továrního nastavení + odstranění dat - tento kod vyresetuje tovární nastavení, smaže stáhnuté aplikace, vymaže nastavený google účet, uložené pozice her...

[center][color=#333333]*#*#7780#*#*[/color][/center]

3)

Kompletní reset a delet - tento kod vrátí telefon do továrního nastavení a smaže úplně všechny data

[center][color=#333333]*2767*3855#[/color][/center]



Seznam důležitých témat v Android sekci

Root jedním klikem

Užitečné aplikace

Jak na screenshoot bez root práv

Téma vytvořil: Negto

Použité topicy a zdroje: [1][2][3][4][5]

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

K seznamu telefonu doplněn odkaz na Root a recenze ...Pokud tam nějaký telefon chybí, není problém mi napsat PM a doplním.

Pokud hledáte nějaký návod, nebo chybí Root u Vašeho telefonu, stačí mi napsat. Můžu poslat návod v Aj, popřípadě Vám ho přeložit a pomoc Vám.

Jestliže by jste chtěli někdo doplnit něco do Topicu, nebo Vám tu něco chybí, stačí opět napsat zde nebo PM.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

K těm custom romkam , asi nejznámější je Caynagen Mod a možná Miui podle mě ale je jasné že jich bude víc a záleží na tipu telefonu , a nevím jak aktualní máš téma ale chybí mi tam LG optimus Black a Optimus 3D a X2 :D

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ešte by si mohol doplniť, že keď si niekto kúpi nejakú aplikáciu alebo hru ta je viazaná na jeho e-mail. to znamená že po zmene mobilu sa stačí na market prihlásiť pod tým istým mailom a aplikáciu alebo hru si môžete stiahnuť do nového zariadenia ako zakúpenú.

Ďalej by si tam mohol doplniť že keď si chce niekto inštalovať aplikácie alebo hry mimo marketu musí isť do Nastavenia - aplikácie a povoliť možnosť Neznáme zdroje.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Takže toto je návod ako Rootnuť LG 2X.

Stiahneme si a rozbalíme tento balík. Pokiaľ nemáte nainštalované potrebné ovladače tak ich nainstalujte.

http://www.uloz.to/9021290/o2xroot-rar

Postup pri samotnom Roote:

1. V telefone ideme do nastavení/aplikácie/vývoj a možnosť označime

2. pripojíme telefón k počítaču v režime prenos dát (mass storage)

3. spustíme z archívu SuperOneClick a stlačíme Root

4. Program začne pracovať. po pár sekundách sa spýta čí ma zariadenie Rootnuť, dáme áno

Potom sa opýta či ma nainštalovať aplikáciu SuperUser dáme áno. Potom sa nás opýta posledný krát

a to či chceme prispieť vývojárom tam dáme podľa vlastného uváženia áno/nie.

5. Hotovo telefón mame rootnuty.

http://www.youtube.com/watch?v=5TnrDGwKKME&feature=player_embedded

smartmobil.sk/forum

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Výborně ale stou zálohou bych použil spíše TITAN BACKUP PRO a nebo podobný programek , nepotřebuješ lézt do reconvery , záloha je velice rychlá a celá běží ve spuštěném androidu , zálohuje jak systémové adresáře tak uživatelské :D ... !!!! A nebo při flashování telefonu na novou ROM !!!!!!!! jak ty píšeš v ROM MANAGERU ale v bodě po výběru nové rom zaškrtnout všechny položky ,a to BACKUP existing ROM , Wipe data and Casche , Wipe Dalvik Casche ... U obouch možností je vyžadován ROOT telefonu

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

jj ale rom manager ti urobí komplet zálohu. Titanium iba zálohu app,a data. Čo ale keď sa ti nepodarí nahodiť z nejakého dôvodu žiadnu rom. Tak cez recovery dáš obnoviť celú zálohovanú rom.

Ok ... Ale tuhle informaci a nebo nabídku ti dá rom manager pokaždé kdy si chceš přeflaschovat ROM , a nebo k tomu ani rom managera nepotřebuješ , stačí se do reconvery dostat přes vypínací tlačítko a možnost restart :D ,je zbytečné zálohovat systém pokavad se nehrabeš v root adresáři ... Nevím no ale dobrá nebudu to dále rozebírat :D Ale je také dobré podotknout že každá nový backup od Rom managera zabírá okolo 600mb na sd kartě ... Záloha se nepřepisuje ale vytváří se nová s aktualním datem ... to by novým uživatelům kteří Android dostatečně neznají mohlo pěkně zaplnit sd kartu ... Když by si zálohovaly svůj systém při každé kravině když to takhle řeknu :D

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Přidej se do diskuze

Můžete přidat přidat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte úcet, přihlašte se.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním..   Odstranit formátování

  Only 75 emoji are allowed.

×   Váš odkaz byl automaticky načten a vložen..   Zobrazit jako odkaz

×   Váš předchozí obsah byl obnoven.   Vymazat obsah

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Vytvořit...

Důležitá informace

Tento web používá k poskytování služeb a k analýze návštěvnosti soubory cookies. Více informací naleznete v Zásady ochrany osobních údajů a Pravidla webu