Přejít na obsah
  • Vytvořit účet

REFLOW - Aneb jak se zbavit RROD a prodloužit život Xku


Johnny_M

Recommended Posts

Tímto tutorialem nenesu žádnou zodpovědnost za škody způsobené na HW nebo na zdraví, každý, kdo bude provádět na základě tohoto tutorialu opravu svého Xboxu, provádí jí na VLASTNÍ NEBEZPEČÍ.

Co budeme potřebovat:

1) TorX šroubováky pro rozebrání konzole

2) chladící pastu

3) x-clamp kit

4) horkovzdušnou pistoli 300 / 500 stupňů celsia

5) origo přídavné větráky k xku

6) USB konektor

7) pájku

8 ) SATA kabel do PC

9) 10 dalších kablíků

Co jsem úspěšně tímto postupem opravil:

1) 0102 RROD error

2) 0110 RROD error

3) E74 (HANA čip error)

----------------------------------------------------

Na začátku bych rád podotknul, že má úspěšnost oprav Xboxů touto metodou je cca 50 procent...

----------------------------------------------------

1. Část - REFLOW

1) Xbox totálně rozebereme, sundáme originální chladiče (čímž se zabývat nebudu, na netu je spousta návodů)

2) DŮLEŽITÉ!!! Musíte základní desku vyčistit od veškerého prachu, čipy musíte DOKONALE vyčistit od veškerých částeček vodivé pasty (osobně používám trichlor a vatu)

3) Jakmile je deska dokonale čistá, položíme jí na plechový box, ve kterém je základovka namontovaná čipama dolů. Reflow provádějte tak 7-8cm nad základní deskou (vzdálenost pistole od desky).

4) Začínáme reflow spodní části desky - 300 stupňů, projíždíme celý motherboard po dobu 1 MINUTY

5) jakmile je reflow spodku hotový, otočíme desku naopak a 500 stupni zahříváme GPU, CPU, HANA ČIP a RAMky po dobu pěti minut

6) S deskou se NESMÍ HÝBAT MINIMÁLNĚ DALŠÍ PŮLHODINU!! (cínové kuličky jsou roztaveny a následně spojeny - pohybem by se slily dohromady)

7) Po půlhodině - 40ti minutách dáte na čipy novou pastu, metodou X-Clamp fix vrátíte pasivy, přidáte upravné origo větráky na chladiče a můžete zkusit xbox pustit

Zde je video celé akce, URČITĚ TO NENÍ FAKE... majitele tohoto videa znám a díky němu jsem byl sám schopen opravit pár boxů (ale pár jich taky zařvalo :)) )

2. Část - X-Clamp Fix

K tomu, abyste udělali X-Clamp Fix pořádně je důležité dodržet jedno zásadní pravidlo... Šrouby namontované na základní desce se nesmí ZA ŽÁDNÝCH OKOLNOSTÍ dotýkat plechové bedýnky, ve které je základní deska položena. X-Clamp fix by pak neměl smysl, jelikož efekt by byl stejný jako s klasickým uchycením. Já používám na x-clamp fix tyto komponenty:

1) 8x šrouby se zkosenou hlavou o délce 10mm

2) 8x umělohmotná podložka zespod desky o tloušťce 0.8 mm (bauhaus)

3) 8x umělohmotná podložka zvrchu desky (u čipů) o tloušťce 1.6mm

Na šrouby nasadíme 0.8mm podložky, zvrchu na desku položíme podložky o tloušťce 1.6mm, položíme chladič přesně nad díry a šrouby protáhneme zespodu. S deskou nehýbeme, aby se nám nepohly podložky položené zvrchu...

NEBO...

Na šrouby nasadíme 0.8mm podložky a protáhneme je dírami v desce. Následně hlavičky přilepíme k desce lepící páskou, v tom případě se vám nepohnou. Zvrchu na šrouby nasadíme 1.6mm podložky a na ně pak chladič. Přes lepící pásku šroubovákem šrouby utáhneme.

Šrouby by neměly být utaženy na max. (i když já, upřímně, je tak utažené mám :P)... měli byste je dotáhnout na max a pootočit zpět o 90 stupňů. Šrouby dotahujeme zásadně do kříže (nejdřív v jednom rohu, pak v druhém rohu jakoby do trojúhelníku).

3. Část recommended - úprava boxu kvůli chlazení

1) V bočnici Xka vyřízneme dva otvory (zde můžete popustit uzdu fantazii), pro příklad přikládám fotku svého boxu... Otvory jsou vyříznuty tím stylem, že nápis Xbox uprostřed xboxu zůstane, díry jsou vyříznuty až do úrovně těch malých kulatých otvorů nahoře a dole... pro příklad obrázek...

http://console-forum.net/attachment.php?attachmentid=9653&d=1281171630

2) musíme vyvést ven DVD mechaniku, k tomu použijeme běžný SATA kabel, do PC. Musíme "modifikovat" krátký napájecí kabel. To spočívá v tom každý z 10ti kabelů v půlce říznout a nastavit ho pájkou delším kabelem (doporučuji 10 kabelů cca stejné délky jako je SATA kabel). Dělejte to postupně, když je říznete všechny, nebudete vědět, který spojit s kterým.

3) nyní máte prodloužen originální napájecí konektor a PC SATA kabel. Nyní můžete mechaniku chytit na seřízlé víko xboxu. S trochou šikovnosti jí k víku můžete přišroubovat původními dlouhými TorX šrouby, které mechaniku v boxu drží.

4) Po následném zadeklování pouze připojíte SATA a napájecí kabely. Napájecí kabel musíte připojit správně! Mohlo by dojít k odpálení mechaniky.

4. Úprava přídavných chladičů k xboxu v náš prospěch

K této úpravě jsem použil 5V větráčky, které jsou prodávány k xboxu.

http://www.alza.cz/chladic-evercool-xbox-360-tg-xb1-d82740.htm

Způsob 1 - s podsvícením bez manuálního on/off vypínače

Prostě a jednoduše vyndáte elektroniku z této krabičky a demontujete větráčky. Vše ponecháte vcelku, nic nerozpojujete. Destičku s tišťákama přelepíte černou izolačkou, jen LED diody necháte koukat. Délka kabelů k větrákům by měla stačit na to, abyste namontovali jeden větrák na chladič k CPU a druhý na GPU. Já měl toto podsvícení přilepené ze strany na chladiči CPU mezi GPU a CPU chladičem. Takto mi kabely vyšly ok. Pak už pouze USB výstup připojíte do boxu. Nevýhoda je, že větráky jedou stále, i když je xbox vypnutý.

Způsob 2 - bez podsvícení s manuálním on/off vypínačem

Uřízneme větráky s dostatečně dlouhými kabely. Připojíme k nim dle tohoto schématu vypínač. Na výstupu větráku je černý a červený kabel. Vezmeme USB dostatečně dlouhý kabel s koncovkou USB, odizolujeme. Na jeden z kabelů (řekněme že červený) připojíme jeden kabel z vypínače. Na druhou stranu tohoto kabelu připojíme oba ventilátory. Na černý kabel z USB koncovky připojíme oba černé kabely větráků. Tím získáme větráky s manuálním vypínáním (s rozpojitelným okruhem).

http://console-forum.net/attachment.php?attachmentid=9652&d=1281171625 - vypínač

http://console-forum.net/attachment.php?attachmentid=9655&d=1281171848 - schéma

5. Úspěšnost

Touto metodou se mi úspěšně podařilo fixnout 3 xxboxy ze 6ti, z toho 1 jsem opravil 2x, čili má úspěšnost je kolem 50ti procent, což je poměrně slušné ve chvíli, kdy nemáte co ztratit. (dva z neúspěšných byly ale už modifikované x-clampem, nevím, co se na nich mohlo dít nebo ne, do jednoho z nich nebylo zasaženo)

6. Závěr

Elite, který vidíte na obrázcích jsem tady na fóru koupil cca 10 měsíců zpátky s RROD 0102. Provedl jsem na něm reflow a úpravu chladičů, nicméně x-clamp jsem provedl příliš na volno. Po Reflow byl rozchozen a jel dalších 10 měsíců, než se mi před týdnem začal sekat v obraze, než mi umřel na error RROD 0110. Když jsem zjišťoval, jak jsou schopni to opravit v servisu, bylo mi řečeno, že za 2.5k vymění celou desku, což rozhodně není špatná investice. Rozhodl jsem se ale zkusit oživit tu stávající, což se mi povedlo i podruhé, xbox funguje dál a už se ani neseká obraz. Chlazení za další výrazně zvýšilo šanci na jeho přežití (ale nesmíte ho zapomenout zapnout než zapnete xbox :D , což se mi párkrát povedlo :P )... Když mám chlazení vyplé a jedou pouze původní chladiče, na GPU a CPU pasivech se skoro nedá udržet ruka, když se tyto větráky zapnou, je vše ok, v pohodě na chladičích udržíte ruku a hřejí jenom velmi málo. Když už se xbox touto metodou neopraví natrvalo (Což se uvidí za dalších pár měsíců), je tu aspoň šance markantně prodloužit životnost desky (Raději za málo opravím na další rok Xbox, než abych dával 2500,- za novou desku).

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Opravdu kvalitní návod. Takových jako ty by mělo být víc. Už jsi mi psal v topicu "něco málo k chlazení", ale mám ještě pár dotazů, tak je napíšu sem. Mám RROd naštěstí to vypadá že mi v MS vymění základovku takže ale nic nenechám náhodě a hned jak xko přijde tak se dám do úprav.

1) Na ty větráčky z alzy jsem koukal, do těch půjdu. Jen mám dotaz, když je chci dát (dle tvé rady) na CPU a GPU musím upravovat case? Někdo tady říkal, že dírama v bedně se rozhodí ten správnej "průvan" v Xku a je to spíš k horšímu než k lepšímu...

2) Pořád přemýšlím o těchto větrácích http://www.playcentrum.cz/whisper-fan-green-xbox-360-720601.htm . Co si o nich myslíš? V kombinaci se těma z Alzy by byli podle tebe zbytečný nebo naopak skvělý?

Díky

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

lol, tak timhle se RROD jen oddali, protoze takhle vysoka teplota v zadnem pripade nesvedci 90% soucastek, ktere jsou v Xku (a v PC a v podstate dnes jiz v jakekoliv elektronice, kde jsou integrovane obvody), a vyrazne tim jejich zivotnost ZKRACUJE. Jasne, pokud neni jina moznost, tak je mozne toto vyzkouset, jinak bych to ale v zadnem pripade nedelal. A kdo mi neveri, necht se podiva na specifikace el. soucastek (rezistory [sMD], diody, kondiky, cipy atd..).

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Mohl bys prosím udělat fotky ,těch šroubků a podložek na X-CLAMP ?

já?? No šroubky jsou tam 5 x zhruba 5 (musel jsem zkracovat kvůli chladiči na GPU) ale prodávaj se většinou 5 x 8 nebo 5 x 10 :) no a podloky jsou 5 x 0.9 mezi šroubem a MB a 5 x 1.6 mezi MB a chladičem :)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

no jasně :)) ale na tom linku co jsem sem dal, tak to dělá s izolací a sám píše, že bez izloace to je k ničemu :)) bez izolace to spíš zničíš než opravíš

Alobal moc luxusne vede teplo, mozna proto se pouziva pro grilovani :-) Takze izolovat teplo alobalem moc k nicemu nebude ze :D

navic ten link, co jsi vyse hodil je spatny, nepouzitelny.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

No hoši, ono je to o tom, že ta horkovzdušná pistole vede teplo dost přesně jednim směrem, takže když míříte na čip, smažíte čip a nic moc okolo, samozřejmě tim zahříváte i ostatní komponenty, o tom žádná, při jednom reflow mi pěkně tancoval jeden kondík :D Nicméně..

Jak řikal Any, muže to sice zkrátit život, ale když je ta deska na výměnu, tak mě to opravdu neobtěžuje :D Jak řikám, Elite, který jsem reflownul už podruhé mi faká dodnes. Takže z nuly vyrobit něco je príma, kor, když jiný způsob (bez šablon a profi zařízení) na reflow není.

Já dělám dycky reflow bez igelitu, je to zbytečný, ni jeden kondík mi nikdy neprasknul... zkuste si jednoduše tou horkovzduškou na čtvrtku papíru a uvidíte směr tepla a jeho radius. Bacha, ať nevyhoříte... :P

Fotky podložek nemám, šroubky mužu nafotit, podložky jsou prostě umělý o rozměrech 0.8mm zespod a 1.6mm tlustý u čipů a umělohmotný :P

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • 2 months later...
  • 2 weeks later...
lol, tak timhle se RROD jen oddali, protoze takhle vysoka teplota v zadnem pripade nesvedci 90% soucastek, ktere jsou v Xku (a v PC a v podstate dnes jiz v jakekoliv elektronice, kde jsou integrovane obvody), a vyrazne tim jejich zivotnost ZKRACUJE. Jasne, pokud neni jina moznost, tak je mozne toto vyzkouset, jinak bych to ale v zadnem pripade nedelal. A kdo mi neveri, necht se podiva na specifikace el. soucastek (rezistory [sMD], diody, kondiky, cipy atd..).

to co si tu napsal je pravda,jesli znáš lepší postup tak ho sem písni v neděli to du zkusit zas je lepší tohle prubnout než to hodit do popelnice........dyžtak zbyde mechanika do rezervy:cheesygrin:něco podobnýho sem zkoušel s fénem pomuže to jen na chvilku tohle vypadá že se ty studenáky slejou.Snad to nezařve

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Přesně jak píše AnarkiSKW a ostatně i Any...

Prostě do tohoto jděte pokud není jiná možnost :)

Já jsem toho Elita reflownul dvakrát, prodloužil jsem mu životnost o rok :) Když to beru tak, že životnost skončila RRODem a jediný, co vám v servisu konzolí udělaj je to, že vám celou desku za 2.5k vyměněj :)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • 4 weeks later...
  • 7 years later...
V 7. 8. 2010 at 11:10, Johnny_M napsal:

Tímto tutorialem nenesu žádnou zodpovědnost za škody způsobené na HW nebo na zdraví, každý, kdo bude provádět na základě tohoto tutorialu opravu svého Xboxu, provádí jí na VLASTNÍ NEBEZPEČÍ.

Co budeme potřebovat:

1) TorX šroubováky pro rozebrání konzole

2) chladící pastu

3) x-clamp kit

4) horkovzdušnou pistoli 300 / 500 stupňů celsia

5) origo přídavné větráky k xku

6) USB konektor

7) pájku

8 ) SATA kabel do PC

9) 10 dalších kablíků

Co jsem úspěšně tímto postupem opravil:

1) 0102 RROD error

2) 0110 RROD error

3) E74 (HANA čip error)

----------------------------------------------------

Na začátku bych rád podotknul, že má úspěšnost oprav Xboxů touto metodou je cca 50 procent...

----------------------------------------------------

1. Část - REFLOW

1) Xbox totálně rozebereme, sundáme originální chladiče (čímž se zabývat nebudu, na netu je spousta návodů)

2) DŮLEŽITÉ!!! Musíte základní desku vyčistit od veškerého prachu, čipy musíte DOKONALE vyčistit od veškerých částeček vodivé pasty (osobně používám trichlor a vatu)

3) Jakmile je deska dokonale čistá, položíme jí na plechový box, ve kterém je základovka namontovaná čipama dolů. Reflow provádějte tak 7-8cm nad základní deskou (vzdálenost pistole od desky).

4) Začínáme reflow spodní části desky - 300 stupňů, projíždíme celý motherboard po dobu 1 MINUTY

5) jakmile je reflow spodku hotový, otočíme desku naopak a 500 stupni zahříváme GPU, CPU, HANA ČIP a RAMky po dobu pěti minut

6) S deskou se NESMÍ HÝBAT MINIMÁLNĚ DALŠÍ PŮLHODINU!! (cínové kuličky jsou roztaveny a následně spojeny - pohybem by se slily dohromady)

7) Po půlhodině - 40ti minutách dáte na čipy novou pastu, metodou X-Clamp fix vrátíte pasivy, přidáte upravné origo větráky na chladiče a můžete zkusit xbox pustit

Zde je video celé akce, URČITĚ TO NENÍ FAKE... majitele tohoto videa znám a díky němu jsem byl sám schopen opravit pár boxů (ale pár jich taky zařvalo :)) )

 

2. Část - X-Clamp Fix

K tomu, abyste udělali X-Clamp Fix pořádně je důležité dodržet jedno zásadní pravidlo... Šrouby namontované na základní desce se nesmí ZA ŽÁDNÝCH OKOLNOSTÍ dotýkat plechové bedýnky, ve které je základní deska položena. X-Clamp fix by pak neměl smysl, jelikož efekt by byl stejný jako s klasickým uchycením. Já používám na x-clamp fix tyto komponenty:

1) 8x šrouby se zkosenou hlavou o délce 10mm

2) 8x umělohmotná podložka zespod desky o tloušťce 0.8 mm (bauhaus)

3) 8x umělohmotná podložka zvrchu desky (u čipů) o tloušťce 1.6mm

Na šrouby nasadíme 0.8mm podložky, zvrchu na desku položíme podložky o tloušťce 1.6mm, položíme chladič přesně nad díry a šrouby protáhneme zespodu. S deskou nehýbeme, aby se nám nepohly podložky položené zvrchu...

NEBO...

Na šrouby nasadíme 0.8mm podložky a protáhneme je dírami v desce. Následně hlavičky přilepíme k desce lepící páskou, v tom případě se vám nepohnou. Zvrchu na šrouby nasadíme 1.6mm podložky a na ně pak chladič. Přes lepící pásku šroubovákem šrouby utáhneme.

Šrouby by neměly být utaženy na max. (i když já, upřímně, je tak utažené mám :P)... měli byste je dotáhnout na max a pootočit zpět o 90 stupňů. Šrouby dotahujeme zásadně do kříže (nejdřív v jednom rohu, pak v druhém rohu jakoby do trojúhelníku).

3. Část recommended - úprava boxu kvůli chlazení

1) V bočnici Xka vyřízneme dva otvory (zde můžete popustit uzdu fantazii), pro příklad přikládám fotku svého boxu... Otvory jsou vyříznuty tím stylem, že nápis Xbox uprostřed xboxu zůstane, díry jsou vyříznuty až do úrovně těch malých kulatých otvorů nahoře a dole... pro příklad obrázek...

http://console-forum.net/attachment.php?attachmentid=9653&d=1281171630

2) musíme vyvést ven DVD mechaniku, k tomu použijeme běžný SATA kabel, do PC. Musíme "modifikovat" krátký napájecí kabel. To spočívá v tom každý z 10ti kabelů v půlce říznout a nastavit ho pájkou delším kabelem (doporučuji 10 kabelů cca stejné délky jako je SATA kabel). Dělejte to postupně, když je říznete všechny, nebudete vědět, který spojit s kterým.

3) nyní máte prodloužen originální napájecí konektor a PC SATA kabel. Nyní můžete mechaniku chytit na seřízlé víko xboxu. S trochou šikovnosti jí k víku můžete přišroubovat původními dlouhými TorX šrouby, které mechaniku v boxu drží.

4) Po následném zadeklování pouze připojíte SATA a napájecí kabely. Napájecí kabel musíte připojit správně! Mohlo by dojít k odpálení mechaniky.

4. Úprava přídavných chladičů k xboxu v náš prospěch

K této úpravě jsem použil 5V větráčky, které jsou prodávány k xboxu.

http://www.alza.cz/chladic-evercool-xbox-360-tg-xb1-d82740.htm

Způsob 1 - s podsvícením bez manuálního on/off vypínače

Prostě a jednoduše vyndáte elektroniku z této krabičky a demontujete větráčky. Vše ponecháte vcelku, nic nerozpojujete. Destičku s tišťákama přelepíte černou izolačkou, jen LED diody necháte koukat. Délka kabelů k větrákům by měla stačit na to, abyste namontovali jeden větrák na chladič k CPU a druhý na GPU. Já měl toto podsvícení přilepené ze strany na chladiči CPU mezi GPU a CPU chladičem. Takto mi kabely vyšly ok. Pak už pouze USB výstup připojíte do boxu. Nevýhoda je, že větráky jedou stále, i když je xbox vypnutý.

Způsob 2 - bez podsvícení s manuálním on/off vypínačem

Uřízneme větráky s dostatečně dlouhými kabely. Připojíme k nim dle tohoto schématu vypínač. Na výstupu větráku je černý a červený kabel. Vezmeme USB dostatečně dlouhý kabel s koncovkou USB, odizolujeme. Na jeden z kabelů (řekněme že červený) připojíme jeden kabel z vypínače. Na druhou stranu tohoto kabelu připojíme oba ventilátory. Na černý kabel z USB koncovky připojíme oba černé kabely větráků. Tím získáme větráky s manuálním vypínáním (s rozpojitelným okruhem).

http://console-forum.net/attachment.php?attachmentid=9652&d=1281171625 - vypínač

http://console-forum.net/attachment.php?attachmentid=9655&d=1281171848 - schéma

5. Úspěšnost

Touto metodou se mi úspěšně podařilo fixnout 3 xxboxy ze 6ti, z toho 1 jsem opravil 2x, čili má úspěšnost je kolem 50ti procent, což je poměrně slušné ve chvíli, kdy nemáte co ztratit. (dva z neúspěšných byly ale už modifikované x-clampem, nevím, co se na nich mohlo dít nebo ne, do jednoho z nich nebylo zasaženo)

6. Závěr

Elite, který vidíte na obrázcích jsem tady na fóru koupil cca 10 měsíců zpátky s RROD 0102. Provedl jsem na něm reflow a úpravu chladičů, nicméně x-clamp jsem provedl příliš na volno. Po Reflow byl rozchozen a jel dalších 10 měsíců, než se mi před týdnem začal sekat v obraze, než mi umřel na error RROD 0110. Když jsem zjišťoval, jak jsou schopni to opravit v servisu, bylo mi řečeno, že za 2.5k vymění celou desku, což rozhodně není špatná investice. Rozhodl jsem se ale zkusit oživit tu stávající, což se mi povedlo i podruhé, xbox funguje dál a už se ani neseká obraz. Chlazení za další výrazně zvýšilo šanci na jeho přežití (ale nesmíte ho zapomenout zapnout než zapnete xbox :D , což se mi párkrát povedlo :P )... Když mám chlazení vyplé a jedou pouze původní chladiče, na GPU a CPU pasivech se skoro nedá udržet ruka, když se tyto větráky zapnou, je vše ok, v pohodě na chladičích udržíte ruku a hřejí jenom velmi málo. Když už se xbox touto metodou neopraví natrvalo (Což se uvidí za dalších pár měsíců), je tu aspoň šance markantně prodloužit životnost desky (Raději za málo opravím na další rok Xbox, než abych dával 2500,- za novou desku).

ahoj jak propojim tu mechaniku stim pc sata hapu a ten ostatni kablik 

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Přidej se do diskuze

Můžete přidat přidat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte úcet, přihlašte se.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním..   Odstranit formátování

  Only 75 emoji are allowed.

×   Váš odkaz byl automaticky načten a vložen..   Zobrazit jako odkaz

×   Váš předchozí obsah byl obnoven.   Vymazat obsah

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Vytvořit...

Důležitá informace

Tento web používá k poskytování služeb a k analýze návštěvnosti soubory cookies. Více informací naleznete v Zásady ochrany osobních údajů a Pravidla webu