Přejít na obsah
  • Vytvořit účet
  • 0

Problémy s HDD

Tommzs

Otázka

Ahoj,

před 3mi lety jsme zakoupili PATA 250GB disk do set-top-boxu, abychom mohli nahrávat televizi. Teď sme přistoupili k nákupu nové televize a disk jsem chtěl použít na přehrávání, či cokoliv jiného. Projevili se však zvláštní problémy, které jsem s diskem nikdy nezažil.

Disk se normálně hlásí, vypadá to že funguje, všemi diagnostickými testy, kterými jsem ho nechal projít zatím prošel bez chyby, ale...

Nefunguje:

1) Pomalý formát, vždy se zasekne na určitém sektoru (přesto diagnostika nic nenajde).

2) Kopírování větších souborů se zhruba po 3s zasekne (mám tam NTFS a zkoušel jsem i exFat

Funguje:

1) Rychlý formát, vždy bez problémů - i změna soub. systému

2) Nahrávání menších souborů (nahrál jsem tam krátké HD 3D video o 300MB a v pohodě se nahrálo i přehrálo na televizi)

Používám ho v starším rámečku, který jsem nikdy na PATA nepoužíval a vždy jsem v něm měl SATA disk a nebyli s ním žádné problémy.

Máte někdo nějaké rady, nebo i funkčně vypadající disk budu muset vyhodit? :(

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

4 odpovědi na tuto otázku

Recommended Posts

• 0

Vyhazovat ten disk je zatim zbytecne.

Kazdopadne nedavno jsem mel podobny problem - po urcitem zaplneni se disk vzdy "zasekl" a diagnostika nic neodhalila. Puvodne jsem hledal chybu v ramecku - ten byl ale ok.

Kazdopadne - pripoj ho k PC naprimo a pouzij S.M.A.R.T kontrolu ve speedfanu a pouzij tlacitko

"Perform an in-depth online...."

to postne hodnoty disku na web speedfanu a ten ti krasne jasne ukaze, kde je chyba (a ukaze to zatim nejlepe, ze vsech S.M.A.R.T programu, ktere jsem videl). Je treba ho pripojit naprimo, protoze pres ramecek se S.M.A.R.T neprenasi.

Dale pak doporucuju disk rychle zformatovat pomoci NTFS, pripadne FAT (protoze tyhle FS plni disky postupne od zacatku) a zacit ho plnit pres dd nebo na nej proste jednoduse zacit kopirovat soubory - treba po 4GB... Po urcitem poctu by se mel zaseknout.

Zjisti si soucet tech souboru, co jsi tam nasypal a pak ho znovu rychle zformatuj a zkus znovu plnit (ale jinak velkyma souborama... treba tentokrat 3GB) - mel by se seknout opet na stejnem miste. Pokud to tak bude, pak je na urcitem miste disku chyba.

Obejit se to da snadno - posunes partisnu za to poskozene misto a pak by to melo byt ok (pokud disk neni poskozeny i dal)... Je treba to ale vzdy otestovat (jestli jsi to posunul dostatecne).

Ja jsem takhle smrskl 250GB disk na 120GB a na tech 120GB funguje. (jen funguje... protoze je tak poskozenej, ze cteni/zapis jde rychlosti jen 4MB/s)

A 120GB se hodi (napriklad k Wiicku :) ) - lepsi, nez ho vyhodit :)

Odkaz ke komentáři

• 0

Díky za rady,

bohužel jsme už notebooková rodina, takže PC nemám :) Zkusím smrknout a případně ho vezmu za kamarádem s PC.

Já bych ho asi používal na PS3 či televizi. Je to velké dilema :D Na naší televizi potřebujeme 1 disk na nahrávání a 2. na přehrávání a pak potřebuju 3. FAT32 na PS3 :D

Odkaz ke komentáři

Přidej se do diskuze

Můžete přidat přidat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte úcet, přihlašte se.

Návštěvník
Odpověď na tuto otázku...

×   Vložili jste obsah s formátováním..   Odstranit formátování

Only 75 emoji are allowed.

×   Váš odkaz byl automaticky načten a vložen..   Zobrazit jako odkaz

×   Váš předchozí obsah byl obnoven.   Vymazat obsah

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Vytvořit...

Důležitá informace

Tento web používá k poskytování služeb a k analýze návštěvnosti soubory cookies. Více informací naleznete v Zásady ochrany osobních údajů a Pravidla webu