Přejít na obsah
  • Vytvořit účet

Recommended Posts

• 3 weeks later...
Odesláno

Ahoj, sice jsem to až tak moc nezkoumal, ale pokud vím tak rozlišení 720p nebo 1080p běží v módu "progressive scan" (proto to malý p), který v podstatě znamená, že celý obraz je vykreslován naráz, tudíž by nemělo docházet k "tearingu" obrazu (kvůli kterému se na pc v-sync většinou zapíná). Nicméně pokud vím, musí ten progressive scan podporovat i hra (alespoň u PS1 se to u některých her dalo zapnout, například Killzone 1). Ale od dob PS3 a XBOX360 jsem už tuto možnost neviděl, tak předpokládám, že to vše už běží v tomto módu defaultně nebo to konzole nějakým způsobem upravuje, každopádně s tearingem problémy většinou na konzolích nebývají, protože hry bývají "omezovány" (FPS cap) na 30 nebo 60 FPS, podle toho jak konzole stíhá vykreslovat a to tearing také dost omezuje. Na PS4 jsem se zatím s tearingem nesetkal a většina her běží více méně v 60FPS/1080p. Asi jsem to nevysvětlil úplně přesně a možná něco i zkresleně, pokud jsem někde něco špatně pochopil tak se omlouvám a neber mojí odpověď jako dogma :).

Odesláno

VSync s progressive scan spolu nesouvisí. U VSync jde o frekvence monitoru a konzole/pc.

Monitor překreslí svůj obraz každých několik ms. To je frekvence monitoru.

Grafická karta počítač/konzole každých několik ms pře-renderuje scénu. To je vykreslovací frekvence, v podstatě FPS.

No a problém nastává, když se ty frekvence rozejdou. Máme např. monitor, který se překreslí 60x za vteřinu. Ale grafická karta přerenderuje scénu 100x za vteřinu. Díky tomu se stane, že během překreslování obrazu na monitoru se může začít překreslovat scéna. V tom okamžiku se stane to, že monitor vykreslí část starého snímku a část nového snímku. A to je problém.

VSync by měl synchronizovat frekvenci monitoru a vykreslování (další snímek hry se vykreslí až když monitor skončí s vykreslováním toho minulého -> sníží se FPS hry).

Co se týče konzolí, tak tam bohužel nevím, jak je to řešené. Jestli vůbec nějak.

Přidej se do diskuze

Můžete přidat přidat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte úcet, přihlašte se.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním..   Odstranit formátování

Only 75 emoji are allowed.

×   Váš odkaz byl automaticky načten a vložen..   Zobrazit jako odkaz

×   Váš předchozí obsah byl obnoven.   Vymazat obsah

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Vytvořit...

Důležitá informace

Tento web používá k poskytování služeb a k analýze návštěvnosti soubory cookies. Více informací naleznete v Zásady ochrany osobních údajů a Pravidla webu