Přejít na obsah
  • Vytvořit účet

Battlestar Galactica

Dutch

Recommended Posts

bsg.jpg

Sci-Fi / Akční / Drama - seriál

95nMKRUI0j0

rp3shuIeugQ

Doufám, že to tady někde není... hledání žádný pokec nenašlo, tak mě snad neukamenujete.

Vím že tohle je forum hlavně o konzolích, jenže tenhle seriál je prostě špička a neměl by tu chybět. BSG v čechách nevlastní zrovna velké zázemí. Je hodně opomíjený, a proto ho určitě hodně z vás nezná. Každej člověk koho znám a zhltnul alespoň pár dílů musel vidět víc. Zářivým případem jsou moji rodiče jež BSG pojali za náhražku degenerovaného SG:Atlantis... Možná bych sem topic o bsg ani nezakládal, kdyby nechyběly poslední dva díly. Ano BSG se blíží do síně slávy. Během 14 dní bude konec jednoho z nejlepších scifi seriálů, a proto zakládám tento topic. Topic do kterého můžete vyjádřit své názory a celkový dojem.

K nové BSG patří

Battlestar Galactica Miniseries

Battlestar Galactica Season 1 (13 dílů)

Battlestar Galactica Season 2 (20 dílů)

Battlestar Galactica Season 3 (20 dílů)

Battlestar Galactica Resistance (10 webepizod)

Battlestar Galactica: Razor

Battlestar Galactica Season 4 (20 dílů)

Battlestar Galactica The Face of the Enemy (10 webepizod)

a chystá se: film The Plan (jenž bude zasazený do děje před miniserií) a spinoff Caprica

Pro ty co vůbec netuší o co jde máte zde podrobný referát:

Battlestar Galactica (BSG) je sci-fi seriál, který se ve Spojených státech vysílá od roku 2004 a jedná se o zásadní počin celého žánru. Vychází z původního seriálu z roku 1978 (a do značné míry jej kopíruje). Začíná tříhodinovou dvoudílnou minisérií, která nás zavede do světa 12 kolonií a pokračuje první sérií, která má nestandardně "pouze" 13 dílů.

Lidstvo se vyvinulo na mytické planetě Kobol. Zde vzniklo 13 kmenů, které společně věřily v řecké božstvo a s těmito bohy žily v utopii. Ovšem přibližně před 2000 lety děje seriálu došlo k události, která nakonec všech 13 kmenů vyhnala. Dvanáct kmenů se vydalo na jednu stranu Galaxie, kde postupně kolonizovaly stejný počet planet.

Z počátku se mezi nimi odehrávaly různé války, ale nakonec založily federaci Dvanácti kolonií Kobolu. Právě součástí jejich vesmírných ozbrojených složek je loď nazývaná Battlestar Galactica. (Battlestar je pojmenování druhu lodi, takže samotný název je spíš Galactica.) K usnadnění vlastních životů vyvinuli lidé 12 kolonií roboty zvané Cyloni [:sajloni:]. Ti se ale časem vzbouří a po dlouhé válce uzavřou s lidmi příměří s určenými hranicemi.

Třináctý kmen se vydal na opačnou stranu Galaxie a dle věštkyně z dob osídlení Kobolu se vydal na mýtickou planetu jménem Země... (Takže řecká mytologie a božstvo ve světě seriálu není produktem starověkých Athén a okolí, ale původního 13. kmene. Je nutné říct, že o osudu 13. kmene, resp. Země se dovídáme velmi málo.)

Tolik k historii. V současnosti začíná seriál ceremoniálem, kdy je BSG vyřazena ze služby a proměněna na muzeu válečnictví (zvláště válek se Cylony). Bohužel ve stejný okamžik Cyloni zaútočí na všech 12 kolonií a vyvraždí celé lidstvo v této části Galaxie. Jedinou válečnou lodí zůstává Battlestar Galactica pod vedením Williama "Billa" Adamy, starého válečníka, který už jednou odešel z armádních služeb.

Vedle vojáků na BSG přežije už jen cca 50 000 lidí, kteří v době útoku byli na různých vesmírných lodích. Jednou z nich je Laura Roslinová - ministryně školství - toho času až 43. v pořadí nástupnictví do čela federace v případě smrti prezidenta. Jenže všech 42 předchozích zahyne během útoků a tak se právě Roslinová stává novou hlavou flotily, de facto jediného území, které má známé lidstvo k dispozici.

Snad neprozradíme nic zásadního, když řekneme, že v minisérii si zpočátku prezidentka a velitel Adama nepadnou do oka a teprve na jejím konci, se voják Adama nechá přesvědčit, že válka se Cylony už není, protože lidstvo 12 kolonií ji prohrálo, ale že je nutné vystavit lidskou civilizaci nanovo (doslova "začít rodit děti") a nakonec si stanoví za cíl nalézt mytickou Zemi s nadějí, že tamní větev lidstva jim pomůže porazit Cylony, kteří se v touze vyhladit i ty poslední zbytky lidstva vydají z Koloniální flotilou (tedy BSG a ostatními civilními plavidly). Právě tento moment je odrazovým můstkem seriálu.

Co je ovšem na tomhle seriálu tak zásadní? Za prvé je to stavba scénářů. Autoři skoro pokaždé bourají klišé sci-fi žánru (i když sami se pár z nich neubrání) a dokáží diváky překvapit naprostými zvraty v ději. Další důležitou devizou pak je to, že děj není idealistický. Lidé umírají, zásoby docházejí, dělají se chyby, které stojí lidské životy. Nemluvě o nesčetných prohrách. Ale také se zde řeší politika (vždyť Roslinová pouze dosluhuje mandát předcházejícího prezidenta, takže dříve nebo později by se měly konat volby), ekonomika (černý trh), opoziční hnutí (někteří z členů flotily si myslí, že se Cylony by se mělo vyjednávat) atd.

I když je otázka, jak moc se dají posuzovat herecké výkony v seriálech, troufneme si tvrdit, že tyto daleko přesahují standard. Připomeneme-li si např. Patricka Stewarta v roli startrekovského kapitána Picarda a přirovnáme ho k mastku, pak herecké výkony v BSG jsou rovny vybroušenému diamantu. Skvělé výkony herců navíc podporuje naprosto zásadní věc v režisérské oblasti - dokumentární kamera. Ta byla sice ve sci-fi použita již v krátkém seriálu Firefly, ale v Battlestar Galactice je dovedena k dokonalosti. Zvláště co se vesmírných bitev týká, neposkytuje nám jediný bod pohledu, ale sama prolétává mezi letouny, otáčí se a rotuje.

Jenže ani zde se autoři nezastavili a používají ji naprosto všude - na palubě lodí, na planetách, v soukromých rozhovorech, na můstku BSG... Pro sci-fi fanouška zvyklého na statickou kameru, která se zachvěje maximálně, když je "jeho" loď zasažena, je to naprosto fantastická zkušenost. Vedle toho nemůžeme opomenout ani v případě BSG skvěle zvládnutou standardní výbavu sci-fi seriálu - vizuální efekty a výtvarnou stránku věci, kdy si autoři dávají práci s nejmenšími detaily (např. formát papíru nebo datových médií, svítilny atp.).

Mohlo by se zdát, že už tak je plusů na kontě BSG dost, ale musím ještě zmínit hudbu. Tu skládá pro celý seriál celkem neznámý Američan Bear McCreary. A právě jeho neznámost mu dává volnou ruku v projevení svého nepochybného talentu, takže si můžeme poslechnout původní (nikoliv právě populární hudbu z rádií, kterou se autoři seriálů tak často snaží zakomponovat do děje) skladby od popu až po vážnou hudbu. Bez ostychu bych McCrearyho hudbu pro BSG srovnal s (nejen) filmovou hudební tvorbou Thomase Newmana (např. film Americká krása /American Beauty/ nebo seriál Odpočívej v pokoji /Six feet under/).

Ale ani tak skvělé podívané se nevyhnuly některé minusy. Je to občasné spadnutí do klišé žánru (např. nepřátelé se objeví právě v tu chvíli, kdy BSG cvičí své piloty-nováčky).

Nicméně i přes tyto malé nedostatky Battlestar Galactica stojí za to, což potvrzují nejen zahraniční, ale i čeští autoři. Proto patří-li někteří ze čtenářů ke sci-fi fanouškům, kteří jsou touto (už dnes) klasikou nepolíbeni, pak neváhejte. A ti, kteří naopak sci-fi "nemusí", nedají nic za to (sehnat si) a shlédnout tříhodinovou minisérii (natožpak třináct dílů první série), když se naše televize nerozpakují produkovat nebo vysílat mnohem delší hlouposti.

2004_6.jpg2004_5.jpg2004_4.jpg2004_1.jpg

2004_2.jpg2004_8.jpg2004_9.jpg2004_10.jpg

autor: Jan Haisman

zdroj: bsg.cz

Dojmy v komentářích

http://www.csfd.cz/film/194413-battlestar-galactica/

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Cože ? To už bude konec ? :cry: tak to jsem vůbec nechtěl slyšet ! Seriál je pro mě určitě nejlepší vesmírný sci-fi, teda srovnávat SG a BSG je trochu úchylný :D

xD nn jen jsem zmínil, že SG je degenerovaný

Jináč to jsou tady jen dva fandové? To fakt nikdo nezná bsg?

Odkaz ke komentáři

BSG zná skoro každý, ale je to seriál pro labužníky...dokonalá hudba, úžasný střih, neuvěřitelné efekty a příběh který by mohl závidět kdejaký "americký trhák". Občas je trošku naturalističtejší,ale to k tomu prostě patří a vykresluje nejdokonalejší atmosféru co jsem zatim u filmu nebo seriálu viděl. Myslím, že kdo viděl alespoň minisérii 2004 a nějak výrazně se nebrání scifi žánru, ten si Battlestar oblíbí.

Odkaz ke komentáři

BSG zná skoro každý, ale je to seriál pro labužníky...dokonalá hudba, úžasný střih, neuvěřitelné efekty a příběh který by mohl závidět kdejaký "americký trhák". Občas je trošku naturalističtejší,ale to k tomu prostě patří a vykresluje nejdokonalejší atmosféru co jsem zatim u filmu nebo seriálu viděl. Myslím, že kdo viděl alespoň minisérii 2004 a nějak výrazně se nebrání scifi žánru, ten si Battlestar oblíbí.

Souhlasím, úvodní snad 4 hodinovej nářez chytí a nepustí...

Odkaz ke komentáři

Dík zakladateli že mně tento seriál ukázal 8) ...stahuju první sérii... líbí,paráda

..uvidím jak si na to zvyknu.. SG je SG :D

Jsem rád, že aspoň někdo xD První sezóna je takový slabší odvar pravé galacticy. Ten správnej nářez na tebe čeká až od druhé půlky druhý. Samozřejmě tím netvrdím, že zbytek je špatnej, ale jak říkám.. nářez.

EDIT,PS: Dutchi,v prvním postů máš blbě napsaný série...máš tam 3x sérii 1 :) (detajl :D)

thx, opraveno :)

btw. je tu vůbec někdo kdo to sleduje aktuálně, kdo už viděl předposlední díl?

Odkaz ke komentáři

Jsem rád, že aspoň někdo xD První sezóna je takový slabší odvar pravé galacticy. Ten správnej nářez na tebe čeká až od druhé půlky druhý. Samozřejmě tím netvrdím, že zbytek je špatnej, ale jak říkám.. nářez.

thx, opraveno :)

btw. je tu vůbec někdo kdo to sleduje aktuálně, kdo už viděl předposlední díl?

Asi nemá cenu odpovídat, ale koukal jsem hned v sobotu :D pěkně nostalgickej díl :P

Odkaz ke komentáři

Bacha abyste nemuseli pro novy pampersky :cheesygrin: nerikam ze to neni fakt dobry ,ale zas tak super-uber extra to teda neni 8)

Pche když tomu nerozumíš, tak se nevyjadřuj :lol: Každopádně co jsem řekl myslím vážně, jasně že neprožívám duševní orgasmus při sledování bsg, ale hodně se mi líbí :)

Odkaz ke komentáři

Pche když tomu nerozumíš, tak se nevyjadřuj :lol: Každopádně co jsem řekl myslím vážně, jasně že neprožívám duševní orgasmus při sledování bsg, ale hodně se mi líbí :)

no rekl bych ze po 3sech seriich uz vim o co go :D :) a stim orgasmem bych si nebyl jistej :P :cheesygrin:

Odkaz ke komentáři

Přidej se do diskuze

Můžete přidat přidat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte úcet, přihlašte se.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním..   Odstranit formátování

Only 75 emoji are allowed.

×   Váš odkaz byl automaticky načten a vložen..   Zobrazit jako odkaz

×   Váš předchozí obsah byl obnoven.   Vymazat obsah

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Vytvořit...

Důležitá informace

Tento web používá k poskytování služeb a k analýze návštěvnosti soubory cookies. Více informací naleznete v Zásady ochrany osobních údajů a Pravidla webu