Přejít na obsah
  • Vytvořit účet

X360 "S" Valhalla vs. X360 "Original" Jasper - který vybrat?


<^KeNnY^>

Recommended Posts

X360 "S" Valhalla vs. X360 "Original" Jasper - který vybrat?

Zdravim, poslední dobou přibývá dotazů, který X360 koupit. Budu tady porovnánvat revize Jasper a Valhalla. Aby bylo jasno, Valhalla je nový X360, který se jednoduše označuje "S" nebo "Slim". Jasper je poslední verze klasického X360. Před ním bylo ještě několik dalších revizí, které jsou pochopitelně straší a kvůli tomu i o něco levnější. V tuhle dobu můžete v obchodech narazit jen na Jasper nebo Valhallu. Další revize jsou jen v bazarech a ty do porovnání nezahrnu, protože pokud přemýšlíte nad koupí Valhally, cena nebude ta největší priorita. Jinak řečeno, pokud u Vás rozhoduje cena a nepotřebujete mít nový X360, nedoporčuju se rozhodovat podle tohoto porovnání, ale místo toho pořídit starší revizi z bazaru. Popis všech revizí a jejich vlastnosti naleznete zde.

Obě konzole jsou kompatibilní s příslešnstvím z druhé konzole - vyjma harddisku, který má jiný rámeček a eventuelně kapacitou. Rychlost čtení je u obou HDD stejná. Jinak řečeno ovladač, headset atd. od Jaspera bude fungovat na Valhalle a naopak.

Balení

Momentálně nebo alespoň v dohledné době můžete narazit na dvě balení Jaspera - Arcada, Elite a dvě Valhally - Xbox 360 4GB, Xbox 360 250GB. Balení obou revizí se od sebe liší jen odlišným příslušenstvím a barvou.

1x Xbox 360 Jasper (bíle matné barvy)

1x bezdrátový ovladač

1x AV kabel

1x Xbox Live Arcade

+ 512MB interní pamět (v žádném jiném balení už tato vestavěná paměť neni.)

Cena: cca. 4000 Kč

1x Xbox 360 Jasper (černé matné barvy)

1x HDD 120gb

1x bezdrátový ovladač (černé provedení)

1x Headset (černé provedení)

1x komponentní HD AV kabel

1x redukce výstupního TV kabelu

Cena: cca. 5500 Kč

1x Xbox 360 Valhalla (černé matné barvy)

1x Bezdrátový ovladač

1x Headset

1x Kompozitní AV kabel

1x 4GB HDD

Cena: cca. 4500 Kč

1x Xbox 360 Valhalla (černé lesklé barvy)

1x Bezdrátový ovladač

1x Headset

1x Kompozitní AV kabel

1x 250GB HDD

Cena: cca. 7000 Kč

Pokud by byl někdo ochotný mi obsah balení zkontrolovat s vlastní zkušeností, budu jedině rád.

Pozn.: Ceny jsou odvozeny 14. Srpna z obchodů Alza.cz, Electroworld.cz, Hrejte.cz. Samozřejmě jsou jen orientační.

Poruchovost

Revize Jasper už je minimálně poruchová. Pokud jí budete mít na místě kde není prach a kde může cirkulovat vzduch (tzn. žádný uzavřený prostor - skříň, šuplík apod.), Jasper vydrží bez problémů klidně i 4-5 let a v tu dobu už nejspíš bude na trhu jeho nástupce.

Valhalla je na tom ještě o něco lépe. RROD, tedy 3 červené diody se na "eSku" ani objevit nemůžou, protože Valhalla má jen zelené diody. No, to vás asi moc neuklidní :), ale Valhalla dostala novou ochranu proti přehřívání - pokud hardware dosáhne teploty, která by už mohla některou součástku poškodit, Valhalla se vypne a to už zní mnohem lépe. Starší revize se pekly dokud něco neodešlo.

Navíc Valhalla dostala nový kombinovaný čip, jinak řečeno - GPU i CPU je v jednom čipu. Ten se méně zahřívá a lépe se chladí. Do jisté míry to ovlivňuje i to, že GPU i CPU jsou vytvořené 45nm tenchlogií. To také ovlivňuje spotřebu elektrického proudu, ale o tom až v další časti.

Jasper má GPU i CPU na desce samostatně a oba čipy jsou v 65nm technologii, takže má o něco větší spotřebu a taky se o trošku více zahřívá.

Rozměry, hmotnost, spotřeba, hlučnost

Začneme rozměry ... Jasper má 310mm (W) x 80mm (H) x 260mm (D), zatímco Valhalla 270mm (W) x 75mm (H) x 264mm (D).attachment.php?attachmentid=9069attachment.php?attachmentid=9070

Hmotnost asi nebude rozhodující faktor, ale někoho by to zajímat mohlo. Slim je lehčí o 0,6 kg. Jasper váží 3,5 kg a Valhalla 2,9 kg.

O něco důležitější je spotřeba. Zdroj zapnutého Jaspera je 150W, vypnutý si bere 2W. Zapnutá Valhalla má zdroj napětí 135W a vypnutá 1W. Jen pro zajímavost, první revize Xenon si za běhu brala až 203W a oba čipy běžely na 90nm tebchlogii.

Spousta lidí si u X360 stěžovala na hlučnost. Tam měla PS3 oproti Jasperovi o hodně navíc. Rozdíl mezi Valhallou a Jasperem je propastný. Navíc starší revize jsou ještě hlučnější. Samozřejmě hlučnost se dá docela zásadně omezit instalací her na harddisk, ale i tak byl Jasper mnohem hlučnější než PS3. Valhalla je v tomto směru o hodně lepší.

Bohužel přesné video s porovnáním v db jsem nenašel, takže pokud někdo narazí na lepší, čeká ho doměna v podobě credits.

Flash mechaniky

Flash mechaniky znamená přehrát firmware mechaniky na neoficiální, označovaný iX. Ten umožňuje spouštět stažený a následně vypalený hry. Všechny Jaspery flashnout jdou, tam neni žádný problém. Naopak mechanika Valhally flashnout nejde, takže tam jedině origo. Kdy pujde mechanika Valhally flashnout se neví, doporučuju sledovat forum a čekat.

Konektory a další změny

Valhalle přibyly oproti Jasperovi další dva USB konektory ke stavajícím třem. Z celkových pěti USB konektorů jsou dva vepředu a 3 vzadu. Navíc má nový konektor pro Kinect, označovaný Kinect ready. Ten umožnuje připojit Kincet (dříve označovaný jako Natal) k Valhalle. Kinect je přes tento konektor napajený a zárověn přes něj komunikuje s X360. K Jasperovi bude natal připojený pro komunikaci přes USB a napájený bude samostatně rovnou ze sítě. Dále přibyl Valhalle samostatný S/PDIF digitální optický audio výstup a Valhalla má také již vestavěný WiFi adaptér pro připojení k Wifi sítím. Jak už jsem taky psal, Valhalla má odlišný HDD, který se v tomto případě zasouvá do konzole, proto má jiný rámeček. Poslední změnou, která už jen dodává pocit exkluzivity jsou tlačítka pro zapnutí nebo vypnutí konzole a pro vysunutí nebo zasunutí mechaniky, ty Microsoft udělal dotykové.

Naopak Valhalla přišla u MU konektory, což jsou konektory pro připojení pamětových karet. Ty se ale dají nahradit na obou verzích X360 flashdiskem pokud aktualizujete NXE na verzi 9199.

Samozřejmě obě konzole mají AV i HDMI výstup a RJ-45 konektor pro ethernet kabel.

Shrnutí

I když Valhalla má oproti Jasperovi hned několik zasadních novinek, spoustu lidí odradí to, že na ní nejdou spustit neoriginální kopie her. Takže pokud chcete X360 na hraní originálek ať už kvůli X Live nebo jen protože nechcete pirátit, jděte rozhodně do Valhally. Naopak pokud chcete hrát "zadarmo" pořiďte si Jaspera. Asi nejlepší řešení by bylo si pořídit jak Jaspera, tak i Valhallu. Jaspera flashout a hrát offline zadarmo a Valhallu si nechat na origo pro Live. No, je to na vás, já jsem jen vypsal vlastnosti a rozdíly obou konzolí, abych vám to usnadnil.

Pro přehlednost ještě přikládám sorvnání hlavních rozdílů mezi Jasperem a Valhallou.

attachment.php?attachmentid=9068

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • 2 months later...
  • 2 years later...

Panove tak jeste jedno rychle shrnuti:

Takze je uplne jedno jstli je to 4gb nebo jina velikost pameti? pokud se na to nebudou ukladat filmy staci bez problemu 4gb - je to tak?

Muzu k tomu pripojit jakykoliv externi hd?Protoze denska jsou za par korun terrovy disky...

Na posledni nejnovejsi verzi nejdou hrat stazene hry? Nebo to jen zatim nejde? Nebo existuje kdyz si koupim dneska novej xbox nejaky upgrade?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Přidej se do diskuze

Můžete přidat přidat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte úcet, přihlašte se.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním..   Odstranit formátování

  Only 75 emoji are allowed.

×   Váš odkaz byl automaticky načten a vložen..   Zobrazit jako odkaz

×   Váš předchozí obsah byl obnoven.   Vymazat obsah

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Vytvořit...

Důležitá informace

Tento web používá k poskytování služeb a k analýze návštěvnosti soubory cookies. Více informací naleznete v Zásady ochrany osobních údajů a Pravidla webu