Přejít na obsah
  • Vytvořit účet

[Výklad] Proč na nových deskách nejde udělat trvalý CFW?


NuM3Ro

Recommended Posts

Na jenom slovenském foru (PS-A) jsem našel vysvětlení proč na nových deskách nejde plnohodnotný CFW a jelikož by to určitě mohlo zajímat i někoho zde tak jsem to pro vás přepsal do češtiny. Prosil bych vyhnutí stupidních komentů a ti co vůbec neví o co jde ať to raději ani nečtou, díky.

===================================================================================================

Hodně z vás si už určite položilo tuto otázku a určite i hodně z vás nenašlo odpoveď nebo ji nenašlo korektně. Tak dnes vám teda vysvétlím proč je tomu tak a zda se s tím dá něco dělat.

Nejprv musíte teda pochopit jak PSP funguje. Problém s instalací souborů není prakticky žádný! Při instalaci se děje toto: Unnassing flash0, formátování flash0, assign flash0, flashování modulů firmwaru a jako poslední se před resetem PSP flashuje IPL.

Co to je IPL? Tato otázka je asi na správném místě. IPL znamená Initial Program Loader a jeho úlohou je loadovat jeden binární soubor, který se jmenuje pspbtcnf.bin. Tento soubor initializuje při startu PSP informace o tom, které soubory a v jakých módech PSP mají spouštět. Tyto módy jsou: VSH, GAME, UPDATER, POPS, UMDEMU. Takhle přesně se v něm ale nejmenují, čož pro nás ani není podstatné. No a celý problém je vlastně jen v IPL.

U CFW pro staré dosky se využívá Custom IPL. To je vlastně IPL, které je rozšířené o možnost spustit systém s Pandora battery, bootovat Recovery Menu, možnost vytvořit Dual Boot (OFW/CFW) a samozrejmě spouštět při startu i vlastní moduly. To u CFW jsou např. pspbtlnf.bin, pspbtknf.bin,... No a tyto soubory mají za úlohu patchnout pspbtcnf.bin, aby se při štartu spouštěly vlastní moduly jako např. SystemControl, VshControl,... Úlohou SystemCtrl je nainstalovat HEN + rebootex a dále ovládat firmware...

Toto všechno jde udělat pomocí takzvaného IPL exploit. Bohužel si už nepamatuji pod jakým offsetem se IPL nachází v NAND. IPL se decryptuje v Kirk-u, čož je vlastě hlavní dešifrovací jednotka, která obsahuje potřebné headery pro decryptování IPL. Při Kirkcích osazených v deskách TA-088v2 a starších to fungovalo takto:

IPL je spojené v blocích o velikosti 0×1000 bytů. Prvních 0xA0 bytů každého blocku je header pro Kirk. To obsahuje klíče, velikost dešifrovaných dat a dva hashe. První pro kus jeho headeru, druhý pro tělo. 0xF60 zbývajících bytů je dešifrované tělo, které bude decryptované do 0xF60 jednoduchých bytů. Pokud jsou hashe, které byly zkontrolované Kirkem korektně, je to OK.

Aktuálně dešifrované tělo může být menší, v tomto případě jsou zbývající byty ignorovány.

Co však SONY změnilo při novějších deskách je to, že zmenšily dešifrované tělo na 0xF40 bytů pro upuštění 0x20 bytů na konci každého blocku.

Čili základem celé ochrany při nových IPL je vlastně kalkulace s těmito 0x20 byty.

Z toho plnyne, že jakmile zjistíme jak funguje kalkulace těchno 0x20 bytů, budeme schopni vytvořit Custom IPL pro nové desky, a tím konečně udělat plnohodnotné, trvalé CFW, downgradery a unbrickery!

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Přidej se do diskuze

Můžete přidat přidat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte úcet, přihlašte se.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním..   Odstranit formátování

  Only 75 emoji are allowed.

×   Váš odkaz byl automaticky načten a vložen..   Zobrazit jako odkaz

×   Váš předchozí obsah byl obnoven.   Vymazat obsah

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Vytvořit...

Důležitá informace

Tento web používá k poskytování služeb a k analýze návštěvnosti soubory cookies. Více informací naleznete v Zásady ochrany osobních údajů a Pravidla webu