Přejít na obsah
  • Vytvořit účet

5000kč ? kdy to je trestný čin ?

Em3R

Recommended Posts

mám malou otazku koupím notebook třeba za 5000,- převodem na účet předem prodejce by přestal komunikovat.. OK zašel bych na polici a mohl bych na něj podat trestní oznámení za podvod...

Kdy je to ta peněžní hodnota ? do 5000,- je to jen přestupek vím ale trestný čin ? musí to být teda přesně 5000,- nebo až 5001,- a výš

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Podat oznameni o podvodu muzes i kdyz jde treba jen o 50,-Kc ,ale policajti stim zacnou neco delat az bude skoda 5 tisic.To v tomhle pripade znamena az dalsich 99 lidi poda na toho cloveka udani, ze je okradl o pade.Kdyz jim das jeho cislo uctu tak najdou majitele uctu,protoze ucet jde zalozit jen na jmeno.

Odkaz ke komentáři

Pokud se jedná o škodu menší jak 5000Kč, tak se tento čin posuzuje jako přestupek a je souzen dle z. č. 200/1990 Sb. u přestupkové komise.

Pokud se jedná o škodu vyšší jak 5000Kč, tak se jedná o trestný čin.

http://spolecnost.net-mag.cz/?action=art&num=431

Odkaz ke komentáři

Podle toho, jakym zpusobem by to probihalo.

Treba pokud koupis neco zde na foru a dotycny ti to neposle, tak mas skoro nulovou sanci z nej neco dostat.. nebo celkove ho vypatrat.

právě proto po prodejci nyní chci kopii OP

a to by ani nepomohlo kdybych dal cajtům bankovní spojení na něj ? banka by měla na něj vyda údaje určitě ne ?

//E: tak ted mi napsal že když ho žádám o kopii OP tak že je to pro něj moc..

Odkaz ke komentáři

právě proto po prodejci nyní chci kopii OP

a to by ani nepomohlo kdybych dal cajtům bankovní spojení na něj ? banka by měla na něj vyda údaje určitě ne ?

Jasne, ze banka v pripade setreni musi vydat majitele. Jenze jak dokazes, ze jsi mu poslal cashe, za ktere ti neco (ne)poslal? Zadna smlouva neni.. Nic.. Takovehle obchody s domluvou na foru/po telefonu/icq jsou dosti sede.. (Ted cekam, az sem zase napise nejakej pravnik :dozey:) .. Proste je to tak, ze ikdyz jim das logy z ICQ/cokoliv, tak z toho nic mit nebude a ty z nej nic nedostanes.. Za tim si stojim.

@Smajda, ok..

Em3R, OP bych Ti take nenaskenoval, takze se mu vubec nedivim.

Odkaz ke komentáři

Ok, tim dokazes, ze jsi mu poslal cashe. Kde mas nejakej dukaz (smlouvu) o tom, ze ti za ty cashe mel neco poslat, ze jsi mu je neposlal jentak?

Ale to je jedno, to resit nebudu :D

tomu se rikalo nejak bezduvodne obohaceni bo tak nejak.. :D Ze by si to mel vratit kdyz si ty penize dostal "jen tak" za nic za zadnou sluzbu :D

Tyhle veci jsou trosku slozitejsi nez to tady na foru probirat, je hodne okolnosti... Pokud mozno, tak na dobirku/prez nejakou kuryrni sluzbu co nabizi sluzbu aby ses podival pred zaplacenim(nevim jestli je to v CR ale v zahranici je to bezne). Nebo dalsi moznost je proste naplanovat nekde prez sobotu nedeli nejakej vylet a cestou se stavis pro ten notas....

Odkaz ke komentáři

tomu se rikalo nejak bezduvodne obohaceni bo tak nejak.. :D Ze by si to mel vratit kdyz si ty penize dostal "jen tak" za nic za zadnou sluzbu :D

To mas pravdu :)

Ale to by imho bylo treba, aby z banky dostali jeho jeho pohyb na uctu.. A ten asi nedostanou pokud neni duvod (dokud nejsou dukazy).. A aby byl duvod, tak ho musi mit :D Je to slozitejsi a co ja vim, tak kdyz mel nekdo problemy na aukru (na kterem by toto melo byt mnohem lepe poresene, z pravniho hlediska) - byla podana zaloba.. A co myslis? Dostal z tech vsech lidi nekdo nejake penize/veci zpet? Ne.

Proto rikam, ze kdyz menis/kupujes neco takhle na foru atp. Tak jde jen o vzajemnou duveru.. Kdyz jeden druheho ochcijes, tak pres policajty nic zpet nedostanes (a za tim si stojim :) ) - leda si to poresit sam (rozbit mu hubu).

Odkaz ke komentáři

já moc nechápu, proč chtějí všichni posílat předem peníze na účet. Když už něco prodávám, tak to dobře zabalím, odešlu, a na tu poštu si pro prachy klidně zajdu, to mě neubude. Česká pošta ale dělá podraz v tom smyslu, že zásilku nemůžete otevřít před zaplacením a převzetím, a takhle kupovat zajíce v pytli nevadí asi jenom mě. Prostě nechat si něco posílat je vždycky risk, ale největší je poslat prachy předem na účet. To se pak podvodník ani nemusí namáhat balit tu cihlu do krabice od xboxu :cheesygrin: A k tvému dotazu - řešilo se to tady dost nedávno. Pokud nemáš o tom obchodu nějakou průkaznou smlouvu, tedy důkaz, že jsi za své převedené peníze měl něco obdržet, máš smůlu. Nemůžeš dělat vůbec nic, jen čekat a doufat, bohužel. A co furt všichni máte s těma policajtama? Než se dostanou k vyšetřování nějakého podvůdku za 5000, tak vy už budete mít vnuky. A pak soud, a pak kdovíjaké opletačky... Mě už taky párkrát lidi napálili. Od té doby vím, že zkušenosti jsou to nejdražší, co si v životě můžu koupit :(

2emer: ale v žádném případě to nechci zlehčovat. Jen říkám, co si myslím...

Odkaz ke komentáři

já moc nechápu, proč chtějí všichni posílat předem peníze na účet.

To ti hned reknu.. kdyz to chces predem na ucet, tak mas penize hned a nemusis riskovat, ze si z tebe dela nekdo dobry den a zasilku si pak na poste proste nevyzvedne.. A ty pak prodelas X Kc za dobirku (dle toho, zda to posilas jako krehke atp.). Kdyz to vemu - nemusi to byt ani chyba dotycneho - muze to byt i chyba posty.. Uz se mi stalo, ze posta proste nedorucila dodejku..

Ale predevsim je to 1. duvod.. Dost lidi neco honem chce a nez jim to prijde, tak si to proste rozmysli a zasilku nevyzvednou.. Nez takhle riskovat, tak radeji penize predem na ucet a je to vse vyresene a navic levnejsi a pohodlnejsi..

Kazda posta to dela jako cposta (tim se ji nijak nechci zastavat). Je zcela logicke, ze posta nefunguje jako obchod, kde si balicek otevres, pokochas se a rozmyslis se, zda si ho vemes.. Je to absurdni a prinaselo by to spousty problemu a komplikaci.

Pokud posilas penize na ucet nekomu, kdo uz nekolik uspesnych obchodu ucinil nebo ma dost prispevku na foru a je pravidelne na foru, tak vetsinou neni duvod se obavat, ze by ti poslal cihlu... Pokud kupujes od usera, co je regly tyden a ma <10 postu.. Pak se neni cemu divit - to je ale pak tvoje blbost.

A co furt všichni máte s těma policajtama? Než se dostanou k vyšetřování nějakého podvůdku za 5000, tak vy už budete mít vnuky.
To je asi nejaka fama nebo co.. Resi se i pripady za 1000Kc ihned - osobni zkusenost... Tim opet nerikam, ze pokud te nekdo takhle na foru (napr.) ochcije, ze ziskas sve penize zpet.. Jen rikam, ze to resi ihned. A zrovna takovehle pripady i dost rychle odkladaji. Tam, kde je ale prukazny material, to mas vyresene do par mesicu, to mi muzes verit :)
Odkaz ke komentáři

jo tak s těmi penězi hned, to mě nenapadlo. V tom případě ale jde použít nějaká kurýrní služba, která umožní do zásilky nahlédnout před převzetím - jeden chlapík mi posílal notebook, a bylo to v klidu. Než jsem oficiálně převzal, otevřeli jsme to, zkontroloval jsem obsah, a pak jsem podepsal papír.

S tím řešením podvodů máš možná pravdu. Nějak jsem se upsal. Ale měl jsem spíš na mysli to, že hodně uživatelů tady není plnoletých, takže to defacto nebudou řešit oni, ale jejich rodiče. A být já rodičem, tak mám starostí nad hlavu a asi bych nějakou tisícovku mého (zatím žádného :cheesygrin: ) syna nechal plavat. Prostě třeba by ho někdo takhle anonymně podělal o 3000, on by za mnou přišel, ať podám oznámení na policajty. Já bych mu řekl, že opravdu (jako vážně) nemám čas řešit nějaké jeho kšefty (které bych byl stejně nerad, aby dělal, než mu bude 18 ), a nabídnul bych mu jako náhradu 1500kč. Zbytek ať zaplatí za zkušenost. Chápu, pro něj je 1500 moc, ale pro mě to jsou dva nákupy v tescu, a kvůli tomu se s někým soudit a tahat po policajtech a kde všude ještě? Takhle si dá příště větší pozor a aspoň pozná, že za své chyby si bude v rámci svých možností prostě odpovídat sám.

Odkaz ke komentáři

Přidej se do diskuze

Můžete přidat přidat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte úcet, přihlašte se.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním..   Odstranit formátování

Only 75 emoji are allowed.

×   Váš odkaz byl automaticky načten a vložen..   Zobrazit jako odkaz

×   Váš předchozí obsah byl obnoven.   Vymazat obsah

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Vytvořit...

Důležitá informace

Tento web používá k poskytování služeb a k analýze návštěvnosti soubory cookies. Více informací naleznete v Zásady ochrany osobních údajů a Pravidla webu