Přejít na obsah
  • Vytvořit účet

Konzole+Handhelds-MINULOST/SOUČASNOST


Bulicek

Recommended Posts

Do tohoto tématu prosím pište vaši historii co se týče konzolí,do doby než jste si koupili PSP 1/2/3000.

Bylo by fajn napsat pár řádků,nostalgicky zavzpomínat a několik fotografií vaší předchozí konzole,kterou většina stále někde doma stejně jako já určitě má.

Začnu tedy u sebe.

Jako první Handheld jsem si pořídil v r.1995 skvělý Atari LYNX (V překladu "dravec")

Byla to a stále myslím je skvělá mašinka stejně jako SEGA GameGear či Nintendo GameBoy a ve své době co se týká HW strčila obě jmenované do kapsy.Her vyšlo kolem 70-ti z žánrů Arkáda,3D,Startegie,Sport,Logické a další.

Tuto hračku mám stále schovanou je plně funkční a her mám asi pětadvacet,občas ji opráším a dám se z nostalgie do toho.

V dnešní době by si 16-bitový LYNX samo sebou ani "neškrábnul",PSPS je několikanásobně předčí,ale původ/kořeny má v roce 1989 u firmy EPYX.Tato firma ji stvořila a později přešla pod křídla či konzoli prodala tehdejší firmě ATARI.

Šlo o (Lynx-1 1989 a Lynx-2 1991 který má jen mírně odlišný design,jinak HW totožné,)tento mám).

Hry byly až do tuším roku 1999 distribuované na cartidgích s kapacitou mezi 100-512kB.Musím vzdát poklonu programátorům co do necelého půl mega dokázali nacpat,výborné hry,zvuky,hudbu a hratelnost.Vycházely hry které byly dostupné jen pro lynx,stejně jako konverze z AMIGy či PC.

Později ještě pár řádků přidám+fotografie toho přístroje a taky ves rovnání s dnešní PSP od sony a totéž můžete udělat i vy ohledně ATARI,Sega nebo Nintendo,v oblasti herních konzolí neboli "Handheldů".

Během let se trh s konzolemi ať už stolními či přenosnými celkem vyprázdnil...je tu prakticky jen dominantní Sony stále soupeřící s Nintendem a u stolních se ještě přidává Microsoft a jeho XBox ale to už odbočuji jinam.

Dříve byla Sega,Atari a Nintendo.V letech 96-98 prakticky přestaly vycházet hry pro Atari Lynx a stolního bratříčka (výborná konzole) Atari Jaguar.V následujících kletech ještě pár titulů bylo ale na jiných cartidgích protože jejich lisování ATARI ukončilo a vydavatelům nezbylo než místo krásně zalisovaných čipů do plastu používat dsky s tišťáky a krabičkou ukrývající paměťové čipy.

taková Sega přežila ještě pár let a pak šla od výroby HW také...konkurence byla silnější a dnes se tedy Sega+Atari věnují čistě vydáváním vlstních her jejich vývojářů nebo distribucí těch od třetích stran,pro PC a konzole.

Tak nějak závěrem,LYNXe byla škoda,na svou dobu výborný HW který hry patřičně využívaly ale co se říká chyběly mascoti kteří by zvedli prodejnost.

Sega měla Sonica,Nintendo Super Mario Bros a ATARI Lynx snad nic.Jaguar na tom byl lépe a jako vlajková hra/mascot této konzole byl ve své době (1994) braný první díl Alien versus Predator,PC by na něj v té době nestačilo ani náhodou a ostatní konzole jakbysmet.tady dostával Jaguar slušný "záhul" a o plynulosti ač šlo o trueColor grafiku se moc mluvit nedalo tak 10-15FPS.Mezi vývojáři se říkalo že to bylo způsobené tím že se hra musela vměstnat na cartidge/zkomprimovat aby se do jejich kapacity ta grafika vůbec vešla (tehdy šlo o 1-5MB těch 5 měl třeba AvP).Podle všeho ty zkomprimovaná data musel Jaguar v reálném čase rozbalovat a ještě zajišťovat běh hry jako takové,GFX hudbu a další s tím související.

Později se prodávala jako doplněk k této konzoli 3x ry\chlostní CD-ROM mechanika a tam už byly hry podstatně lepší a třeba ty vektorové byly už otexturované,videa kvalitnější a elší hudba atd.,na tuto mechaniku byl Jaguar který se v USA jako prvně prodával v 1993 (k nám dorazil do JRC koncem roku 1994) připraven a prodávala se v r.1996.

Atari LYNX jako takový má dnes nevýhodu v použitém DSTN displeji tedy trochu mdlé barvy a vznikající duchy při rychlejších pohybech ale zase v roce 1991 se snad ani jiné nevyráběly.

Co se mi na něm děsně líbí je ergonomie,je to pravda trochu "buřtík" ale výborně sedí v ruce,há i pryžové proužky vylisované tak aby do nich prsty zapadly.Dnešní PSP se bohužel podřizuje trendu této doby,tedy co nejtenčí a nejlehčí takže obnčas po dlouhém hraní bolí prsty.Takový PSP fat tedy první moel z 05 si spousta lidí nemůže vynychválit,protože je tlustší a lépe tvarovaný oproti Slim/Lite 2/300 verzím..začínám ty dotyčné celkem chápat,je to tak.

EDIT:

Kdyby ste si chtěli LYNXe a jeho hry na vaší PSP zkusit,doporučuji prakticky jediný emulátor Handy a ROMky ke stažení zde:

Emulátor

http://psp.akop.org/handy

ROMky

http://www.romnation.net/srv/roms.html

Pár užitečných odkazů (ADMIN/MODs nevadí konkurenční linky?)

http://www.atariage.com/forums/index.php?showtopic=82371

http://psp.novinky.org/pspnews/phprs/view.php?cisloclanku=2007100014

Musím jen upozornit že emulace není rozhodně dokonalá a vývoj byl před dvěma roky zastaven,kdyby autor pokračoval možná by to chodilo lépe.

Hry chodí prakticky všechny ale trochu přeskakuje zvuk (asi jako když je poškrábaná LP deska)

Emulace čehokoliv na čemkoliv je nesmírně náročná na HW a PSP na to nejspíš nemá...přece jen uvnitř tepe "jen" 300Mhz a výborný grafický čip kterým disponuje jak dokazuje spousta dnešních her cpu mu bohužel nemůže nijak pomoci.

To samé platí třeba u emulátoru Nintendo N64 kde jsou některé hry pomalé a zvuk buď chodí nepo hra spadne.

ADMIN/MODs

Omlouvám se předem ale vhodnejší sekci jsem nenalezl.

Přesuňte v případě potřeby na příslušné místo,díky.

Ještě poprosím aby jste Handy for PSP-Lynx Emulator přidali do tématu se seznamem všech dostupných emulátorů pro naši Sony PSP trochu tam schází.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Takže,v roce 94 muj bratr dostal playstation 1 a v roce 98 už jsem byl trochu větší tak jsem začal hned hrávat lego racers,driver,medal of honor atp.. No v roce 2002 bracha koupil ps2 ( tehdy za 16000-20000 kč ) Tak jsme ho měli to jsem furt hrával no potom jsem vystřídal gameboy classic rok 2004,gameboy advance rok 2007,psx slim rok 2002 a teď před měsícem PSP dostal psp ale bylo pak porouchané no tak teď mám DS + mi má přijít PS2 ( ale až v pondělí néé xD )

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

No tak já jsem začal někdy v roce 2000 nebo dřív s PS1. To jsem hrál Medievil, Crash Bandicot 2, Tekken 3, GT2 (která mě fakt bavila a baví do dnes). Pak jsem si přál PS2 (protože jse mi líbila vyjížděcí mechanika:D) No tam jsem skončil na hrách jako GTA S.A. - klasika, Resident Evil 4 (myslím že lepší jak 5), GT4, S.C. CHaos Theory, Canis Canem Edit (Bully) a další supr hry. Pak jsem koupil GBA Advance (pokémoni jsou nezapomenutelní), později NDS (byla chyba). No pak vyšlo PSP, kde jsem hrál GTA L.C.S. PSP jsem později nechal bráchovi a věnoval se PS2 dokud nevyšla PS3 tu jsem prostě musel mít. a na ní jsem až dodnes.

EDIT:// zašínal jsem na konzoli od nintenda (taková stará krychle s obdelníkovejma ovladačema)

a teď vlastní ještě PSP slim.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jsem na tom podobně jako xDante1986, pamatuju si začátky videoher z číny černé na kazety vlastně kopie konzole od Atary:cheesygrin:pak přišel Game boy pár her hraný pořád dokola hraní bylo už tenkrát v krvy a tak sem musel mít věci dál a dál první zážitky z PS1 za neuvěřitelných 16500,- dlouhé hraní do noci pak PS2 za padobné peníze zase dlouhé hraní následovalo PSP součastně spolu z PS3,ano PSP jsem si nekupoval hned při nástupu ale chtěl sem doma doplnit řadu výrobků od Sony a hlavně si zahrát oblíbenou hru Killzone Liberation.... A jsem zvědav co bude dál... A skrytě doufám že konzole PS3 zůstane bez čipu a nebo jiných úprav kvůli páleným hrám! Piráctví už podporovat nehodlám:psp::!:... A na závěr všem přeji spoustu příjemných hodin ztrávených hraním jakých koliv her:cheesygrin::flexion::cheesygrin:

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Vidím že je zájem a dokonce i z míst nejvyšších...jsem moc rád,nostalgi já můžu.

Pokud jde o mě a ostatní konzole,tak úplně jako první jsme si spolu pořídili Sega MegaDrive II tuším 92-93? potom brácha Atari JAGUAR v r.1995 a já později v 95 zmíněné Atari LYNX ,potom v roce 1997 Sony PSX One no a před půl rokem si koupil Sony PS3.

Bylo to asi takhle,brácha si koupil v JRC (pak jsme spolu kupovali hry) jedinečný Atyri JAGUAR na konci roku 1994,ten nás oba dva ve srovnání s Segou doslova nadchnul takže jsem hráli spolu a dvěma ovladači často.

Vzpomínám si že jsem na něm jako poslední hru hrál výborný Doom s mnohem lepšími barvami než měl tehdy na PC a rychlost byl 20-25FPS paráda,ještě den před tím než mě "zelení" 28března LP95 odveleli na ruzyň.

Na vojně jsem si koupil toho Lynxe takže jsme to pařili s klukama ve službě dozročího v noci i jinde,pak si jej koupili ještě další tři lidi.

Když jsem se po roce z vojny zaplať pánbuh ve zdraví a stanoveném termínu (byl jsem hodnej kuk takže nasluhováníjaksi nee:cheesygrin:) vrátil začal se zrovna prodávat Sony Playstation ONE takže ten jsem na oplátku (brácha tehdy kupoval tuším za 14k JAGUÁRA) zaplatil tuším 11k já.

xDANTE1986

Koukám že poklud jde o hry se nemám až tak za co stydět....je mi pravda 33cet v profilu to ještě nemám.

Je fakt že mě po r.2000 hry na PC i LYNXovipustily úplně s přibývajícím věkem ale díky PSP jsem se do toho dostal trošku zpátky a i dravce oprášil.

Není to samo to co dřív ale tak dvakrát týdně si něco s chutí zahraji....je to stejně kvalitní jako na PC,ten "krám" vůbec nemusím pouštět a hldat orig. cdčka a můžu i klído zůstat o víkendu v pelechu:wohow:

EDIT:

Jak jste načali ochranu her a případného čipu u PS3 je to fakt ale zase kdyby hry stály to co na PC lidi si je budou kupovat více.

Ve své době populární a na výrobu dost nákladné Cartidge měly něco do sebe a výrobci to skara věděli....kopírovat prostě NEŠLY a zařízení které by dovolilo "vycucnout" jejich obsah dostupné nebylo....o FlashROM na kterou by se pak nakopíroval nemá cenu ani mluvit a pamětové karty snad v té době ani neexistovaly.Programátoři samo měli nástroje a případně nějaké zapisovací cartidge,sle ven to samo nepustili a k tomu v letech 88-91 byl net ještě v plenkách ne li "na houbách".

Nechci sýčkovat ale mám takové tušení že se Sony chystá k podobným praktikám tak nějak vrátit.příklaem může bý chystaný PSP Go.UMD mechaniku nemá jen slot na karty,poklud zamezí šíření na netu a udělají tak dobrou HW ochranu jako má PS3,hry budou vázané na SN přístroje a i kdyby jste si je nakopírovali z karty na katrtu nespustíte je.

Přiznám se že mám tak trochu špatné svědomí....proč? No koupené hry mám asi dvě zbytek ve formě ISO na memorySticku ale když se podívám na ceny tak se pohybují od 300 do max 900kč a i ty drahé novinky časem spadnou takže jsou přijatelné a zhrunba na úrovni PC her.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tady jsou slíbené fotky Atari LYNX a Atari JAGUAR,prvně jmenovanýstále mám a je funkční.

Bohužel nejsou ty fotky mé,protože pšítulkyně se vrátí až zítra:cry::cry: a má s sebou digitál neboli LUMÍKA (Pro nezn Panasonica):D

Atari Lynx-II

atari_lynx2-3.jpg

Atari LYNX-I

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/9b/Atari-lynx-1-1000.jpeg

Atari JAGUAR

Pár odkazů na fotky a povídání:

http://www.google.cz/imgres?imgurl=http://www.geocities.com/compcloset/AtariJaguar.jpg&imgrefurl=http://www.geocities.com/compcloset/AtariJaguar.htm&h=523&w=434&sz=26&tbnid=Kfc7gCqvWi9j9M:&tbnh=131&tbnw=109&prev=/images%3Fq%3DATARI%2BJaguar&hl=cs&usg=__5aWzxRMQY_Uo6w8arc2OFDEtxpg=&ei=kpuFSv7fCcaJ_ga1oOTACQ&sa=X&oi=image_result&resnum=1&ct=image

http://www.google.cz/imgres?imgurl=http://www.chipretro.com/images/Atari_Jaguar.jpg&imgrefurl=http://www.chipretro.com/data/atarijaguar&h=360&w=432&sz=39&tbnid=bSdfOaxL74pw3M:&tbnh=105&tbnw=126&prev=/images%3Fq%3DATARI%2BJaguar&hl=cs&usg=__MxmPG2eolhWKKKUU-ofCYnj6dKs=&ei=kpuFSv7fCcaJ_ga1oOTACQ&sa=X&oi=image_result&resnum=3&ct=image

http://www.google.cz/imgres?imgurl=http://www.videogameconsolelibrary.com/images/1990s/93_Atari_Jaguar/Atari_jaguar_controller.jpg&imgrefurl=http://www.videogameconsolelibrary.com/pg90-jaguar.htm&h=419&w=529&sz=55&tbnid=mTPwqFA2eIFALM:&tbnh=105&tbnw=132&prev=/images%3Fq%3DATARI%2BJaguar&hl=cs&usg=__Zoqdq5dPl66y66rfwkgKRTt1aDc=&ei=kpuFSv7fCcaJ_ga1oOTACQ&sa=X&oi=image_result&resnum=4&ct=image

Pro příznivce značky ATARI (dnes už jen SW) vřele doporučuji hojně navštěvovaný ATARI Age zde:

http://www.atariage.com

Zde je historie Atari LYNX

http://www.atariage.com/Lynx/history.html

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

....já vás trumfnu.....

rok 1988 Atari 2600....konzole se nedala heknout a jedna cartridge stála 20-60 marek.....

* CPU: MOS Technology 6507 @ 1.19 MHz

* RAM (uvnitř čipu RIOT): 128 byte (+ maximálně 256 byte v cartridgi)

* ROM (herní cartridge): 4 KB (64 KB za použítí stránkování)

* Video: TIA - rozlišení 160 x 192, 128 barev (možno zobrazit všech 128 najednou. Maximálně 4 různé barvy na řádek bez triků)

* Audio: 2 kanály mono

Atari_2600jr.jpg

pak jsem měl z konzolí jen PSP 2005-do teď....Nintendo Wii (2 měsíce) XBOX 360 sem měl dva dny a NDS (největší zklamání) jsem měl asi měsíc.........jo a taky mám někde ve skříni PS2

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

J,j...to byly mašinky,tehdejší HW nutil programátory "něco dělat" při vší úctě,hra se musel vejít třeba do 300kB v případě LYNXe se vším všudy tedy kód,grafika,zvuky,hudba aovládání atd.

Dnes to takové umění není kyž PSP má UMDčka s kapacitou 1.8GB na PC jsou X Gigové HDD,DVD,Blueray a další.

Je to pokrok samo ale ty tehdejší konzole i dnes mají co řící a je v nich určité kouzlo.

EDIT:

Jinak na screenu zapnutého Atari Lynx-II v příspěvku nahoře je hra KLAX takový tetris v 3D a měla prakticky jako jediná stereofonní hudbu a zvuk,GFX a hra byly skvěle jako ostatní naprogramovány takže se na tu 300kB cartidge vešly i písničky vše formě sounstracků.Pravda asi to nebylo 16bit 44.1KHz jako dnes standard CD ale tipuji na 8bit 33....hraje to výborně i na sluchátka.

EDIT2:

Tak a tohle je tedy současnost Sony PSP lim/Lite 2004 PianoBlack FW5.50 GEN-B a MB TA-085 v2

dsc00089dut.th.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ja sem az do nedavna zadny konzole nemel, nikdy na zacatku 2008 sem pri stehovani nasel todle - P140809_20.22.JPG

(Polycon C4010 - Nasel sem todle: r.v. 1975,5. konzole na svete... btw:Je to dost upraveny(ty ovladace sou tam normalne "zadratovany":D)

A pak sem jeste nasel SNES,ktery bylo bez her takze sem je dost dlouho hledal...:D

P140809_20.23.JPG

A pak mam doma jeste NES s 5ti ovladacema a nekolikama hrama,ale ted se mi to uz fotit nechce:cheesygrin:

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

moje první konzole byla Sega Genesis, strejda s tátou pracovali v nějakym bazáču s elektrem tehdá nebo co, takže sme to měli za babku :D užasnej stroj to byl, rozjíždět na něm Sonica, Lvího krále, Streets of Rage, Golden Axe a další a další pecky :P prostě paráda..

druhá byl Playstation 1. Ten jsem dostal na vánoce a byl sem z toho hotovej :D dostal jsem ho nejspíš po strejdovi :D chiplej s asi 100 hrama. Tam jsem zas ujížděl na Syphon Filter, Crash Bandicoot, Tekken, Medal of Honor a další :) Dnes se tim kouskem spolu s hrama může pyšnit Bobo, kterýmu jsem ji prodal :)

Před asi 2 rokama jsem dostal PSP Slim se 3 hrama a to Everybody's Golf, WRC a NFS Most Wanted. ty hry jsem znal snad nazpamět jelikžo sem nemoh hrát nic jinýho než mi to Anonymouse flashnul (díky :)). Dnes už na PSP skoro vubec nejsem...záhadně mi toiž zmizel balíček asi 3 paměťovek s hrama ale hlavně sse savama, což mě mrzí :( do dnes ho hledám.

a poslední zatim je NDS lite. jsem s nim docela spokojenej. moje první konzole za svoje vydělaný peníze :D Je mí líto že neni červeno černý jak se chtěl, ale bílý ale žít se s tim dá :D hry sou paráda, Castlevania, Metroid, Mario, Spyro, Warioware, Sonic, Zelda, pokemon...pařim to na DSTT kartě kterou mi objednal anonymouse z Dx.com (opět díky :D). zatim si nestěžuju

musim ale říct že nejví her pařim přes emulátory na moje oblíbený konzole který sem nikdy neměl :) a to NES a SNES...pařim na nich doted. vyšly na ně tisícovky her, originálních, zajímavých, který měly co nabídnout. škoda že o dnešních hrách se to moc říct nedá.. Stáhnul jsem si balíček asi 10k NES her. Jedu postupně podle abecedy všechny hry, pořád jsem u písmene A, tak snad to někdy dojedu :D. zkrátka Sega, NES, SNES, Atari atd. prostě oldschool konzole jsou best.

Dnes už si ale asi nemůžu pořídit jinou konzoli než handheld, nebot jsem na internátu a tam by bylo i docela riziko si brát xbox nebo ps3. už takhle tam nosim dsko a notebook, takže asi tak :) Fotky Segy se mi dělat nechtěj, mám ji zahrabanou ve skříni :)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • 2 months later...

Přidej se do diskuze

Můžete přidat přidat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte úcet, přihlašte se.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním..   Odstranit formátování

  Only 75 emoji are allowed.

×   Váš odkaz byl automaticky načten a vložen..   Zobrazit jako odkaz

×   Váš předchozí obsah byl obnoven.   Vymazat obsah

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Vytvořit...

Důležitá informace

Tento web používá k poskytování služeb a k analýze návštěvnosti soubory cookies. Více informací naleznete v Zásady ochrany osobních údajů a Pravidla webu