Přejít na obsah
  • Vytvořit účet

Originální FW na iPhone/iPod touch/iPod


Negto

Recommended Posts

Originální FW na iPhone/iPod touch/iPod

Stáhněte si originální FW do vašeho přistroje:

iPhone

iPhone 3G

iPhone 3Gs

iPod Touch/iPod

Tyto FW najdete zde na stránce:ZDE

1.0.2 – nejstarší firmware, který se dostal do volně prodávaných telefonů

1.1.1 – dlouhou dobu nejoblíbenější firmware mezi uživateli neschválených aplikací

1.1.2 – posílení bezpečnosti, dlouho šel odblokovat jen pomocí TurboSIM

1.1.3 – nové funkce – určení polohy, přístup na iTunes Store

1.1.4 – další nové funkce, většina aplikací instalovaných přes Installer je kompatibilní s 1.1.4

2.0.0 – podpora Microsoft Exchange Serveru, umožňuje oficiální stahování a instalaci přídavných aplikací (App Store)

2.0.1

2.0.2 – oprava problémů s 3G připojením a pomalou odezvou klávesnice

2.1.0 – vydána 12. září 2008, doplňuje českou QWERTY klávesnici, zlepšuje stabilitu s aplikacemi třetích stran a prodlužuje výdrž baterie 2.2.0

2.2.1 – drobné opravy problémů

3.0 – uvolněná 16. června 2009 obsahuje přibližně 100 vylepšení jako kopírování a vkládání, možnost sdílení připojení, zasílání MMS, nahrávání videa (s modelem 3GS) atd. a opravuje 46 bezpečnostních děr

3.0.1 – vydána 31. července 2009, opravuje závažnou zranitelnost – možnost spustit jakýkoli kód zaslaný pomocí SMS

3.1 – 15. července 2009 vydána 2. betaverze, odstraňuje některé další bezpečnostní díry, vylepšuje střih videa, umožňuje bezdrátové připojení s iPhone při vývoji aplikací a obsahuje API pro práci s videem, jež umožní vznik aplikací využívající rozšířené reality.

iOS 4

iOS 4

Někoho může zarazit název iOS 4 z původního iPhone OS 4. Přejmenování je zcela logické. Operační systém se používá nejen na iPhonech, ale také na iPodech a iPadech – nový název tak lépe vystihuje rozsah použitelných zařízení.

iOS 4 můžete nainstalovat na všechny zařízení, kromě iPhonu druhé generace a nejstarší generace iPodu Touch. Tedy je použitelný od iPhone 3G výše a od iPod Touch 2nd a výše.

iOS4 nelze nainstalovat na iPhone 2G a nejstarší generaci iPod Touch!

Cena je novinka. Pro iPhone se očekával upgrade opět zdarma, tentokrát se ale dočkali také majitelé iPodů a nemusí platit $10 – iOS 4 je zdarma pro všechny!

Instalace

Pro instalaci nové verze je zapotřebí iTunes 9.2, který můžete stáhnout na Apple.com pro 32bit i 64bit verze Windows a Mac OS X.

Připojte zařízení přes USB k iTunes a pro jistotu nechte proběhnout plnou synchronizaci. Následně u záložky se zařízením stiskněte tlačítko Check for Update. iTunes stáhne téměř 300 MB velký OS, plně zálohuje zařízení, smaže všechna data, nainstaluje nový OS a obnoví původní data. Vše automaticky bez jakékoli ztráty dat.

Nevypínejte počítač a neodpojujte kabel při updatování iOS 4!

Možné problémy při updatu

Je možné, že po „dokončení“ stahování nového OS vám vyskočí hláška Connection timeout. Nic se neděje, zkuste to později. Pokud máte ale i po několika pokusech problémy, je možné telefon uvést do DFU módu a vybrat update ručně z počítače pomocí Shift+Check for Update.

Pokud z nějakého důvodu nebude dokončen update OS (vypnutí proudu, vypojení kabelu aj.) bude nejspíše třeba telefon uvést do DFU módu a provést instalaci znovu.

Některým lidem se zasekne backup před samotnou instalací na dlouhou dobu. Pokud máte tento problém, počkejte. Apple uvádí možnost instalace nového OS i hodinu a déle. Pro eliminaci tohoto času nejlépe z iPhonu před updatem vytáhněte fotky, videa a MP3. Prodlužovat čas může i starší rozhraní USB či pomalý disk. Samotné iTunes neběží pod Windows tak dobře jako u Maca, proto mějte trpělivost.

Někdy si můžete po updatu všimnout zpomalení systému. Zkuste restart případně i restore. Nejlepší řešení je již zmíněný DFU mód + OS zcela nový. Nic lepšího neexistuje.

Google má také problémy s Exchange servery, jednoduše nestíhá. Proto mají někteří problém se synchronizací kontaktů. Nezbývá, než čekat až to Google vyřeší. Chyba není na straně Applu.

Jak zařízení uvést do DFU? Návod je na tomto videu:

Multitasking (dále MT)

MT je bezesporu nejočekávanější novinkou v novém iOS 4. MT se dočkají majitelé nových generací zařízení, takže pro iPhone 3G MT nefunguje. Není to kvůli zlé povaze Applu, ale technickým limitům. 128 MB RAM je opravdu málo, tyto zařízení mají občas problémy i s jednou náročnou aplikací. Kvůli stejnému problému byla také znepřístupněna změna tapety, o té ale až níž.

Pro zobrazení mlutitasking lišty (MT docku) stiskněte dvakrát home button. Nyní vidíte spuštěné aplikace a jednoduchým tapnutím můžete mezi aplikacemi přepínat. V případě, že má aplikace MT „umí“, tak například Skype je při MT neustále přihlášen. Pokud nechcete aplikaci pouze uložit pro pozdější použití ale opravdu ukončit, nestačí home button pouze stisknout, musíte ho podržet déle*. Druhá možnost je ukončit aplikaci v MT docku. Podržte na nějaké ikonkce prst aby se rokmitaly a pak stiskněte značku na okraji ikonky.

Není třeba aplikace uzavírat ručně, OS se o to postará sám, když mu dojde paměť. Nejméně aktivní aplikace se posouvají v seznamu MT Docku doprava a ty poslední jsou poté ukončeny.

Dostupnost pouze na iPhone 4, iPhone 3GS a iPod Touch 3rd. Pro 3G je možné MT povolit přes Jailbreak, počítejte ale se značnou nestabilitou.

* – Děkujeme uživatelům za nahlášení, že tato funkce již není dostupná.

Složky

Další věc, kvůli které dělalo spoustu uživatelů jailbreak. Nyní můžete vytvářet složky, do kterých se vejde až 12 aplikací. Ve složce nemůže být další složka. Složku vytvoříte přetažením ikonky na jinou ikonku. Složka se pojmenuje podle druhu aplikací v ní. Pokud jste v módu přesouvání můžete složku přejmenovat. Složku otevřete klepnutím na ni a uzavřete pomocí home button nebo opět klepnutím. Aplikaci ze složky vytáhnete jednoduchým přetažením mimo, pokud zůstane jen jedna, složka zanikne. Složky můžete přesunout i do docku.

Výhoda je, že lze vidět náhled aplikací uvnitř složky. Jde vidět 9 ikonek, přestože je ve složce aplikací třeba až 12.

UKÁZKA SLOŽEK A SPRINGBOARDU.

Springboard

Přepracování se dočkal konečně také dock, který teď je ve 3D a vypadá opravdu hezky. Všimněte si odrazu ikonky na něm. Některé ikonky také byly překresleny do větších detailů. Nejvíce to je vidět na kalkulačce, hodinách a počasí.

Tapeta na springboardu

iOS 4 umožňuje také žádanou změnu tapety pod ikonkami. Jednoduše jděte do Nastavení – Tapeta, kde si zvolte, jestli chcete vybrat teptu pro lock screen nebo springboard. Samozřejmě je možné zvolit tapetu starým způsobem z Camera Roll.

Dostupnost opět bohužel pouze novější generace, pro 3G lze povolit přes JB. Tapeta je údajně náročnější kvůli animaci ikon a tak byla Apple zamítnuta. Povolení tapety přes JB je možné a asi bych se nebál. Se snížení výkonu ale počítejte.

Spotlight

Vylepšení doznalo také vyhledávání. Nyní lze prohledat SMS a případně zvolit vyhledání na webu či wikipedii.

HLEDÁNÍ VE SPOTLIGHT

iPod

V iPodu lze nyní vytvářet a upravovat playlisty. Rozhodně to není tak použitelné jako na PC ale přesto tato možnost potěší. iPod se nyní také ovládá v MT Docku, pokud přejedete doleva. Je to náhrada za starý způsob ovládání v aplikacích.

UKÁZKA ÚPRAVY PLAYLISTŮ.

Mailbox

Mail nyní umožňuje mít více účtů a přistupovat k nim jednotlivě či do společné složky – tzv. unified inbox. Nyní je také možné sledovat maily ve vláknech, jako např. v Gmailu. Jedná se o výborné zlepšení přispívající k přehlednosti. Nyní navíc je lepší správa různých příloh.

Pokud chcete vlákna vypnout, jednoduše navštivte Nastavení-Mail-Uspořádat do vláken.

Lokální notifikace

Již známe push notifikace, které probíhají přes Apple server. Nyní tu máme notifikace lokální. Ty najdete například při naplánování události v kalendáři, kdy si můžete nastavit jak dlouho předem si přejete být upozorněni. Otázka je, jestli tyto notifikace můžou využít například hry typu WeRule a Godfinger, při upozornění na dostavění budovy.

Narozeniny

Je hezké, že jste mohli nastavit narozeniny u kontaktu, nyní je ale uvidíte v kalendáři. Pokud se vám to nelíbí, můžete narozeninový kalendář skrýt.

Korektura

Nesprávně napsané slovo systém podtrhne a při podržením prstu kromě copy/paste nabídne i náhrady. Pokud jsem si dobře všiml, funguje pouze u anglického slovníku.

Safari

Safari je inovované. Má být rychlejší. Nyní je navíc možné nastavit pro vyhledávání Bing. U Googlu a Yahoo navíc při hledání nabízí našeptávač.

AppStore

V AppStore se nyní u několika aplikací zobrazuje u cen symbol plus, čtenář Majk prozradil, že tak poznáte aplikace, které jsou univerzální – fungují pro všechny zařízení bez speciálních verzí.

Nyní můžete také darovat aplikace pomocí tlačítka Gift App, které naleznete pod popisem aplikace. Tato funkce byla dříve dostupná pouze v iTunes.

Spouštění aplikací

iOS 4 řeší trochu jinak spuštění aplikací. Základ aplikace (jakýsi frame) je spuštěn ihned po stisknutí tlačítka, ale ještě chvilku trvá než se aplikace doopravdy spustí. Působí to dojmem rychlejšího systému a pomalejší aplikace U iP 3G je to dobře poznat například u aplikace Facebook. Věřím, že u novějších generací ten rozdíl bude minimální.

Fotoaparát

Tapnutím prstu na plochu zobrazíte ukazatel až 5x digitálního zoomu. Nyní fotoaparát umožňuje tap-to-focus i u videa. Fotí také rychleji, pouze ale u novějších generací. Fotoaparát také umí geotaging, proto se vás ptá na polohu.

Dostupnost kromě zoomu pouze novější generace.

Camera Roll

Nyní lze používat zařízení při prohlížení fotek v režimu landscape (na šířku). Je také možné prohlížet mapu míst, kde byly fotografie pořízeny.

UKÁZKA ZOBRAZENÍ MAPY S MÍSTY POŘÍZENÍ FOTAGRAFIÍ

BT klávesnice

Nyní již můžete zařízení spárovat s Bluetooth klávesnicí. Dostupnost údajně pouze u novějších zařízení kvůli paměti. Není to ale potvrzené, doposud jsem bohužel žádné reakce neviděl.

Menší změny

při používání GPS se zobrazí u hodin ikonka

při odstranění aplikace se již nezobrazuje výzva pro ohodnocení

v nastavení lze povolit počítání znaků SMS, aktivuje se až od druhého řádku

QWERTZ klávesnice

zamknutí otáčení displeje lze pouze u novějších generací, nachází se u ovládání iPodu v multitasking docku

nové příkazy pro Voice Over, například What time is it (kolik je hodin?)

iBooks

S iOS 4 přišla z iPadu i aplikace iBooks. Můžete si ji stáhnout v AppStore. Umožňuje nakupovat knihy, měnit pozadí, font a používat záložky. Také umožňuje prohlížet PDF, které stáhnete z přílohy mailu nebo synchronizujete v iTunes. Ano, Winnie the Pooh je opravdu zdarma!

GameCenter

Aplikace byla oproti GM verzi odstraněna a předpokládá se její návrat na podzim, kdy se iOS 4 dočká i iPad. Důvodů může být několik. Od neodladěnosti aplikace až po nedostatek titulů podporujících tuto platformu. Každopádně je jistý pomalý zánik systémů Open Feint/Plus+/Crystal. Především u OpenFeintu je to škoda, snad půjdou přenést achievementy a high scores (nepravděpodobné pozn. admin).

iTunes

Pár dní před oOS 4 byla v ČR a SR povolena aplikace iTunes, která umožňuje stahovat podcasty přímo do vašeho zařízení.

Snad vám tento článek pomohl a zodpověděl vaše otázky na možnosti v různých zařízeních. Pokud máte další otázky, ptejte se v komentářích, snad pomůžeme.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • 4 months later...

Připojíš iTouch k PC, zapneš iTunes, klineš na záložku iPod, držíš klávesu SHIFT a klineš na update, vybereš stáhlý FW a proběhne update ...

// Přesně je to Check for Update nebo jenom update, pravděpodobně záleží na verzi iTunes

http://www.redmondpie.com/wp-content/uploads/2009/10/iTunes9.0.1onWindows71.png

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

já jsem měl ipod flashnutej když sem měl 3.1.2 ale pak se mi vybil a odflashnul a zároven se mi předělal firmware na 3.1.3 tak jestli to jde dát nějak zpátky?

stahni si ofw na ipoda 3.1.2, zapni itunes, pripoj touch, zmackni shift+restore, vyber stazenej fw a potvrd, az budes kit ofw 3.1.2 tak pres ten b1rackman bo jak je nazev toho programu( nekde tady v navodech) stahnes do pc, spustis pripojis ipod a sam se ti udela JB

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • 4 months later...

Přidej se do diskuze

Můžete přidat přidat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte úcet, přihlašte se.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním..   Odstranit formátování

  Only 75 emoji are allowed.

×   Váš odkaz byl automaticky načten a vložen..   Zobrazit jako odkaz

×   Váš předchozí obsah byl obnoven.   Vymazat obsah

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Vytvořit...

Důležitá informace

Tento web používá k poskytování služeb a k analýze návštěvnosti soubory cookies. Více informací naleznete v Zásady ochrany osobních údajů a Pravidla webu