Přejít na obsah
  • Vytvořit účet
  • 0

Ram a OS

oZZe

Otázka

Zdravim, sem si uplně blbej, ale na tomhle forum se každou chvíli někdo hádá o využití ram na x64 x86 systémech.....mohl by mi to konečně nekdo jasně stručne vysvětlit....?

1)

32bit: pobere pouze 4GB ramky (všichni furt tvrděj 3,5....to fakt vezme jenom 3,5gb nebo je to jako s HDD - 1TB je ve skutečnosti asi 9,3??), ale celkově má systém menší ''spozřebu'' ram...

64bit: pobere i přes 4gb (3,5) ram, ale má mnohem vyšší spotřebu ramky (anonymous tu někde tvrdil, že až dvojnásobně, což by znamenala, že se nikdy nemuže vyplatit koupit 6GB, protože 64bit má tak velkou sptřebu, že by se to nevyplatilo a 32bit nevyužije víc než 4/3,5...)

takže ted me opravte, co sem řek špatně :D

2)

http://console-forum.net/showpost.php?p=776833&postcount=5

http://console-forum.net/showpost.php?p=776861&postcount=8

takže jako, když mám novej radeon s 1GB paměti, tak mi x86 využije jenom 3GB (2,5)??

3) anonymous tu někde dával program (najdu si ho, nemusíte linkovat), kterej i na 32bit využije všechnu RAM (i pamět od GPU??)....jak ta RAM potom funguje?? neni například pomalejší (abych neměl DDR3 zbytečně....ikdyž ono je stejne vicemene k hovnu :D)?? ....

no tak pár námětu k vysvetlování sem vám snad podal...tak se snažte ;) díky všem

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

22 odpovědí na tuto otázku

Recommended Posts

• 0

no já mám momentálně win7 64bit a 4GB ramky....a přemejšlim jestli by nebylo lepší tam dát 32bit (re-instal OS mi nevadí...), protože mám pocit, že samotnej chod PC (os a programy na pozadí) maj hroznou spotřebu, a jak někde psal any, 64bit ''žere'' mnohem vic než 32......protože dost často mám výkon CPU na 15% a ramky na 95%.....(ten procesor je teda poměrně výkonej, ale stejne mi to příde jako nepoměr) a nemužu například hrát hru, stahovat a mluvit po skypu zároven, což na o hooodně staršim pc s xp nebyl probém (samozřejmě hry v horčí grafice :D)

Odkaz ke komentáři

• 0

ja nevim x86 berou max 4GB RAM..ale ja mam napr 4GB a 512MB GPU..ale windows ukazuje jen 3GB a mel by teda 3.5(podle tech co tu psali max 4GB i s GPU..takze to taky nechapu...a dalsi...kazdej meni svuj nazor jako ponozky..jeden tvrdi ze 4GB tak hned x64..jinej zase ze az od 4.5...dalsi ze az 8GB na 64x...ja teda zustanu u tech mej XP:D

Odkaz ke komentáři

• 0
sou to fakt přesně 4GB?? (a 4gb s pameti gpu nebo bez??)...a ty zbylý dotazy?? hlavne jestli x64 žere vic než x32

no ja nevim jak jsem rikal..ja mam 4GB RAM a GK 512MB..takze jakoby po odecteni bych mel mit 3.5GB ale mam jen 3.0.....jen po dani ramek jsem mel 3.25GB...pak uz zase jen 3.0...

Odkaz ke komentáři

• 0

jak jsem psal.....

http://console-forum.net/showpost.ph...33&postcount=5

http://console-forum.net/showpost.ph...61&postcount=8

jestli se do toho započítává i pamet grafarny, jak psal tekk....

a o kolik žerou ty 64bit aplikace vic (cca, je to fakt 2x??)...

...proste se snažim zjistit jestli je vyhodnejsi na mý sestave x64 nebo x86....

Odkaz ke komentáři

• 0

1)

pobere 3,5 GB RAM a ne, neni to jako s HDD, je to uplne kvuli necemu jinemu

64bit zere mnohem vice, minimalne OS samotny zere vice. Duvod? Taha to do sebe jak 64bit, tak 32bit knihovny (jinak by nebylo mozne spustit 32bitove aplikace) - Win 7 32bit ihned po spusteni zere CCA 400MB RAM a 64bit verze CCA 900MB...

2) to, co tekk rika s tou grafikou je imho blbost. Vubec to nesouvisi s grafikou - jeste se podivam, jestli mi neco neuniklo, ale dle informaci, co zatim mam, to s ni nesouvisi.

3) Je v PC -> tutorialy. Ta RAM funguje stejne rychle a funguje to na principu, ze se z ni udela RAM disk, na ktery se nasledne nastavi swapovani (odkladaci soubor), takze jakmile se precerpa 3,5GB RAM nebude to zapisovat do souboru na HDD (jak to normalne funguje), ale do souboru na ram -> prakticky totozne, jako kdyby to zapisovalo dale normalne do ram.

Ten tutorial je v PC > Tutorialy

ClayMore, prosimte, co to tu postujes za hovadiny? :D Ty cisla sis vycucal z prstu?

Win XP 32 bit - Max 3,5 GB RAM

Win XP 64 bit - 0 GB az nebuduKoukatDoSpecifikaci_AleVsoucasneDobeToNemusiNikohoZajimat GB (4GB+)

Win 7 86 - wtf?? Myslis x86 == 32bit? Pak plati to same, jako u Win XP 32bit, tedy 3,5 GB.. nechapu, co jsi tim 12 GB mel na mysli..

A jeste neco.. Gb ?? Gigabit? To asi ne..

Odkaz ke komentáři

• 0

Kapr: http://msdn.microsoft.com/en-us/library/aa366778%28VS.85%29.aspx

Any: Co se týče tý paměti RAm a paměti grafiky.. už nevím kde přesně jsem to čet, ale psali tam o tom, že se to počítá dohromady.. opravdu nevím.. do PC zas tak nedělám :)

Odkaz ke komentáři

• 0
Kapr: http://msdn.microsoft.com/en-us/library/aa366778%28VS.85%29.aspx

Any: Co se týče tý paměti RAm a paměti grafiky.. už nevím kde přesně jsem to čet, ale psali tam o tom, že se to počítá dohromady.. opravdu nevím.. do PC zas tak nedělám :)

takze 4GB(jestli cumim dobre :D tak to je super :)

Odkaz ke komentáři

• 0

tekk, mas pravdu ;)

Takze je to RAM-VRAM =< 4GB :)

ahh toto je zajimave: (1. rika fakta | 2. docela drsny vuci m$ a doporucuje ubuntu - se divim, ze ho m$ nevycenzurovalo :lol: )

Facts

• A 32 bit OS can only use 4GB of memory total, that means if you have 4GB of ram and your graphic card has 1GB of ram, you have a total of 5GB of memory.
  • Out of that 5GB of memory, you can only use 4GB total. 1GB the graphic card will take up, so now the 32bit OS can only use 3GB.
  • Enabling PAE, will limit to the OS to 2GB total. What PAE does is dedicate 2GB to OS and the other 2GB to anything other then the OS. Apparently some people don't understand how PAE works and think that some how it can magically make a 32bit XP use more then 4GB, which is impossible, so after noticing my explanation is not getting through, I thought a visual from MS itself might help sink it in, you can see it here: http://www.microsoft.com/whdc/system/platform/server/PAE/PAEdrv.mspx
  • Vista 32bit can see only 3.5GB of ram total. The new sp1 only reports how much memory you have intalled, not how much memory you can use.

AH! I was going to post these 'inconvenient facts' myself. the 'PAE' (please READ about your acronyms, people!) means 'Physical Address Extension'

Why is that important? the last word, really. 'Extension'. this does NOT enable you to use more than 4GB ram. Face facts people. This is a form of some memory management features,

more than anything else. This isn't even a 'Microsoft thing'. it's a 32-bit computing limitation. the 'Microsoft thing' part comes in because they've somehow given people

the idea that using this boot flag can somehow magically let your computer address more ram than any 32-bit OS is capable of.

I blame their marketing department. Stupid buggers.

And yes, there's a page on microsoft that DOES say that it allows you to use more than 4GB ram. THAT's where people got this idea.

If you want and bought more than 4GB of ram. suck it up and get a real 64-bit OS already.

You could afford the RAM, so go do it. If it's the cost of windows 64-bit that's stopping you,

go download the 64-bit version of ubuntu or something it's free. And if you hate MS, you should want to do that anyway.

But above all, quit ranting. MS isn't going to 'fix' anything because the users rant. This should be painfully obvious to us all by now.

I mean jesus, just look at IIS if you hope that they will one day 'fix' thier OS....

Odkaz ke komentáři

• 0

Není to jen RAM a RAMka na GPU. Jsou to všechny paměti v PC takže ještě BIOS a podobný věci.

To že Win 7 64bit po spuštění žere 900MB není pravda :) á mám Win 7 64bit Home Premium original a po spuštění + skype + icq + win live mess + eset + java a další věci žere 850MB.

Takže já do počítače se 4GB doporučuju 64bit. A když už jsme u toho počítání paměti pro 32bit sysém tak já s 4GB ram a 256MB grafou mám v systému 3326MB. :) A žádnej program vám nepomůže. 32bit víc než 4GB adresovat neumí a žádnej program to nezmění.

Odkaz ke komentáři

Přidej se do diskuze

Můžete přidat přidat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte úcet, přihlašte se.

Návštěvník
Odpověď na tuto otázku...

×   Vložili jste obsah s formátováním..   Odstranit formátování

Only 75 emoji are allowed.

×   Váš odkaz byl automaticky načten a vložen..   Zobrazit jako odkaz

×   Váš předchozí obsah byl obnoven.   Vymazat obsah

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Vytvořit...

Důležitá informace

Tento web používá k poskytování služeb a k analýze návštěvnosti soubory cookies. Více informací naleznete v Zásady ochrany osobních údajů a Pravidla webu