Smack Odesláno Únor 23, 2009 Nahlásit Share Odesláno Únor 23, 2009 Každý asi ví že starší verze xboxu 360 se přehřívaji a asi každý viděl Intercooler co mužete koupit v obchodech. Nedavno sem se pokusil o něco podobného a tak vám přináším menší tutorial jak si udělat vlastní USB větrák. Každý menší kutil by měl toto zvládnout. Budete potřebovat větrák např. 80 mm který lze koupit v každém PC obchodě, pájku, USB prodlužku, trpělivost:). Vememe si USB prodlužovačku a ve dvou třetinách ji rozřízneme POZOR !! budeme potřebovat konektor viz obr -> <- čim delší tím lepší. odřízneme si izolaci a zustanou nám 4 menší kábly mi použijeme ČERVENÝ A ČERNÝ. viz obrázek. -> Poté vemem větrák a odřízneme konektor a zbydou nám ČERVENY A ČERNÝ kábl. Poté se můžeme pustit do pájení pro ty méně zdatné základy pájení :arrow: Spájíme viz obrázek barva k barvě :arrow: V místě spoje oblepíme elektrickou páskou. Výsledek může vypadat takto :arrow: zatím mám větrák zavěšený na AV kabelu :) planuju do budoucna připojit více na pevno. Pokud možno zkoušejte na nějakem levnějším přístroji než je váš Xbox:idea:. Doufám že to někomu aspoň trochu pomůže. //Majitel příspěvku neodpovídá za případné škody. Činíte tak na vlastní nebezpeči.// EDIT: omlovam se za kvalitu fotografie je pořízena z mobilu. Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
smiling Odesláno Únor 23, 2009 Nahlásit Share Odesláno Únor 23, 2009 pekny navod, pro me osobne jako skorovystudovaneho elektronika malickost, mam jen dotaz: ) tech +5V je do usb privadeno ikdyz je xbox ve stand-by ?(vypnuty, se zastrcenym napajecim kabelem). pokud ano, pak si mozna udelam na leto neco podobneho na odvod tepla kdyz xko vypnu : ) jeste bych mozna doplnil ze takhle je mozne si vyrobit "cokolivcemustaci5V" na USB, jako napr lampicku k PC (pro nocni osvetleni klavesnice) atd atd : ) Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Jam3ss Odesláno Únor 23, 2009 Nahlásit Share Odesláno Únor 23, 2009 A když mám větrák, který mi žere +12V?? Na to by USB nebylo? Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
wrout Odesláno Únor 23, 2009 Nahlásit Share Odesláno Únor 23, 2009 USB má jen 5V. větrák co má 12V na 5V pojede, ale nebude moc foukat, ale zase bude mnohem míň hlučněj. Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Smack Odesláno Únor 23, 2009 Autor Nahlásit Share Odesláno Únor 23, 2009 pekny navod, pro me osobne jako skorovystudovaneho elektronika malickost, mam jen dotaz: )tech +5V je do usb privadeno ikdyz je xbox ve stand-by ?(vypnuty, se zastrcenym napajecim kabelem). pokud ano, pak si mozna udelam na leto neco podobneho na odvod tepla kdyz xko vypnu : ) jeste bych mozna doplnil ze takhle je mozne si vyrobit "cokolivcemustaci5V" na USB, jako napr lampicku k PC (pro nocni osvetleni klavesnice) atd atd : ) jj i po vypnutí větrák normálně jede samozřejmě nejen větrák ale jak říkaž tak cokoliv akorat ten vetrak podle me nejede uplne na plnej vykon mel by byt spravne na 12 V ale nefučí to špatně popipadě by se dal dodělat do obvodu nějaky vypinač aby si nemusel pořad vytahovat kabel EDIT: wrout me predbehl :) Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
zlatokop.zas Odesláno Únor 23, 2009 Nahlásit Share Odesláno Únor 23, 2009 mate neakej tip na vetrak treba na alze?? Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Gh0sT-1nF Odesláno Únor 23, 2009 Nahlásit Share Odesláno Únor 23, 2009 Takhle sem to měl nějakou dobu, ale větrák neměl dostatečnej tah a voltáž (12V fan připojenej na 5V USB) na to aby vyfukoval teplej vzduch z konzole. Jak píšeš že ho máš na kabelu - já to měl přidělaný drátkama do těch děr co jsou na plastu zezadu, držel dobře - můžu doporučit. PS: trpělivost ani není potřeba, je to hotové za míň jak 5 minut bez problémů :-) Jinak dobrej tutorial ... Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Smack Odesláno Únor 24, 2009 Autor Nahlásit Share Odesláno Únor 24, 2009 mate neakej tip na vetrak treba na alze?? Na alze sem našel jeden uplně oyčejny 40x40 mm ktery je na 5V mozna by byl lepsi nez ten na 12V. ( http://www.alza.cz/ventilator-primecooler-pc-4010l05s-d93013.htm ) Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
jirka73 Odesláno Únor 24, 2009 Nahlásit Share Odesláno Únor 24, 2009 ten ventilátorek je maličkej, já ho mám přidělanej uvnitř na radiátoru heatpipu (starší Xbox neměl heatpipe, takže asi jen přisávat uvnitř vzduch) moje řešení chlazení bylo vyhodit dvojitý ventilátor, vložit 2x 80X80 a ty připojit na 12V adapter + maličký fan 40x40 5V na heatpipu napájený z USB nevýhoda: není to moc na přenášení + je to slyšet když se hraje z HDD výhoda: všechna žebra chlazení jsou studená dá se snížit napájení odporem a tím se sníží otáčky (a potékaný vzduch) a klesne hluk, ještě jsem se k tomu nedostal a to mám ty odpory už 1/3 roku v šuplíku :oops: Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Sheva Odesláno Březen 18, 2009 Nahlásit Share Odesláno Březen 18, 2009 Asi píšu kravinu, ale prej můžou na desce odejít kondíky když má USB 5V a větrák 12V... Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
scrappy Odesláno Březen 26, 2009 Nahlásit Share Odesláno Březen 26, 2009 Mam takovy dotaz dejme tomu ze bych si chtel pridelat 3pinovy vetracek na usb jake draty se tam pridelavaj?Cervena-plus,cerna-minus a zluta barva?Ta tam slouzi k cemu?Staci pripojit cernou a cervenou barvu ne?Dikes Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Smack Odesláno Březen 26, 2009 Autor Nahlásit Share Odesláno Březen 26, 2009 Mam takovy dotaz dejme tomu ze bych si chtel pridelat 3pinovy vetracek na usb jake draty se tam pridelavaj?Cervena-plus,cerna-minus a zluta barva?Ta tam slouzi k cemu?Staci pripojit cernou a cervenou barvu ne?Dikes jj staci cervenou a cernou Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
siki Odesláno Březen 26, 2009 Nahlásit Share Odesláno Březen 26, 2009 a kolik Amper je v USB respektive mA a kolik mA potrebuje vetracek protoze bys mohl treba zapojit 2 paralelne napriklad jeden aby foukal studeny vzduch dovnitr a druhy teply vzduch ven :) Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
scrappy Odesláno Březen 26, 2009 Nahlásit Share Odesláno Březen 26, 2009 Dikes za odpoved a nevis na co je este teda ten zlutej? Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
mazik Odesláno Březen 26, 2009 Nahlásit Share Odesláno Březen 26, 2009 a kolik Amper je v USB respektive mA a kolik mA potrebuje vetracek protoze bys mohl treba zapojit 2 paralelne napriklad jeden aby foukal studeny vzduch dovnitr a druhy teply vzduch ven :) USB 2.0 ma max 500mA takze by tam 2 mohly jet Dikes za odpoved a nevis na co je este teda ten zlutej? zluty je na mereni otacek Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
scrappy Odesláno Duben 11, 2009 Nahlásit Share Odesláno Duben 11, 2009 Mam dotaz koupil jsem si vetracek na 12V dcv 3pin.Mam externi zdroj napeti kde je jen plus a minus.Cili jsem rozriznul draty u vetraku kde je cerna,cervena,zluta-ta slouzi k regulaci otacek a zbyly 2 draty predstavuji plus a minus.Tak jsem napojil plus na plus a minus na minus a vetrak ma hrozne nizske otacky skoro jako kdyby to jelo na 4-5V.Jak jde ovlivnit regulace otacek?Diky Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
mazik Odesláno Duben 11, 2009 Nahlásit Share Odesláno Duben 11, 2009 ona nak ovlivnit ani nejde jenom napetim takze to vidim ve zdroji Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
poon Odesláno Duben 15, 2009 Nahlásit Share Odesláno Duben 15, 2009 je nejaky rozdil kdyz nechci pajet staci jen spojit dratky a slepit izolepou? Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
jakubgaluszka Odesláno Duben 15, 2009 Nahlásit Share Odesláno Duben 15, 2009 velká pravděpodobnost že se ti to rozlepí myšleno drátky od sebe Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
poon Odesláno Duben 16, 2009 Nahlásit Share Odesláno Duben 16, 2009 ale jinak nic ne? Uz to nekdo skousel ?? funguje to?? Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
poon Odesláno Duben 19, 2009 Nahlásit Share Odesláno Duben 19, 2009 Refresh up ! Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
RodneY69 Odesláno Duben 20, 2009 Nahlásit Share Odesláno Duben 20, 2009 Ano, bude to fungovat... Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
smiling Odesláno Duben 20, 2009 Nahlásit Share Odesláno Duben 20, 2009 je nejaky rozdil kdyz nechci pajet staci jen spojit dratky a slepit izolepou? fungovat to bude, ale je mnohem elegantnejsi, jednodussi a hlavne KVALITNEJSI zpusob jak to spojit bez pajeni .. ta vecicka se jmenuje "bužírka" ... je to takova trubicka kterou navleces na jeden dratek, pak spojis s druhym dratkem, buzirku posunes tak aby prekryvala neizolovany vodic a zahrejes zapalovacem, ona se pekne smrskne a mas to jak 1 drat : ) .. stoji to par kacek v beznem elektru ... Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
poon Odesláno Květen 13, 2009 Nahlásit Share Odesláno Květen 13, 2009 wow to si sezenu az budou money a splatim dluhy ;) Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Dede1468623622 Odesláno Srpen 12, 2009 Nahlásit Share Odesláno Srpen 12, 2009 Pujdu koupit 2 vetraky jen na nasavani a jeden na odsavani :-) a hned na to vlítnu, je to opravdu otázka 5 minut :) Skvělej tutorial Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Recommended Posts
Přidej se do diskuze
Můžete přidat přidat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte úcet, přihlašte se.