Přejít na obsah
  • Vytvořit účet
  • 0

Windows XP a Linux v jednom PC

pyty

Otázka

Zdravím,

Mám notebook s Win XP(jsou nainstalovany na C),potom mam disk D na kterem mam data...

Chtel bych rozdelit jeste disk D na jeste nejaky a na to hodit Ubuntu 9.10...

Vim ze pres program magic partition se da rozdelit HDD,ale co dalsiho mam udelat abych mel ty 2 OS(prosim kdyztak nejaky tutorial v bodech)...Díky moc dam thx(crdts bohuzel nemam :( )

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

13 odpovědí na tuto otázku

Recommended Posts

• 0

Takze kdyz to udelam podle tohoto:

http://wiki.ubuntu.cz/Wubi

tak to pude...ale jeste jedna vec kdyz tedy nerozdelim HDD a dam to na to disk D(kde mam data) zustanou tam a budu je moc kdyz piobezim na XPckach prohlizet jako normalne??Prominte za takoveto otazky OS sem instaloval jednou jinak pc dcl rozumim

Odkaz ke komentáři

• 0

Já jsem teda linux z win nikdy neinstaloval, ale taky mam linux i win na jednom pc. Nepotřebuješ k tomu žádnej program nebo něco na výběr os při startu to udělá linux sám (u nějakých distribucí kde to win nepozná je stačí přidat do grubu). Pokud máš už připravenej nějakej oddíl na nějakým hdd pro ten linux tak z toho CD jenom normálně nabootuj a nainstaluj to na ten volný oddíl. Pokud žádnej nemáš tak potřebuješ např. program Norton partition magic a v tom si změníš velikost oddílu s daty nebo s win (je to jedno) a na zbytku volnýho místa vytvoříš další oddíl a nemusíš ho na nic formátovat to si udělá instalačka linuxu. Data na na win ti normálně půjdou číst (i z linuxu to jde), akorád ti to bude ukazovat menší místo (podle toho jak velkej budeš mít ten oddíl s linuxem).

Odkaz ke komentáři

• 0

Necetl jsem cely topic, ale...

1) ty data z decka si nekam zkopci, protoze existuje neco jako fragmentace a rozdelenim muzes uplne jednoduse o cast dat prijit /a ta cast, pri trose smule, muze byt i vetsina/

2) pak linux nainstaluj nabootovanim (hlavne ne z windows!)

3) linux sam nainstaluje grub zavadec a v nem si budes moci vybrat mezi winem a linuxem.

Odkaz ke komentáři

• 0
Necetl jsem cely topic, ale...

1) ty data z decka si nekam zkopci, protoze existuje neco jako fragmentace a rozdelenim muzes uplne jednoduse o cast dat prijit /a ta cast, pri trose smule, muze byt i vetsina/

2) pak linux nainstaluj nabootovanim (hlavne ne z windows!)

3) linux sam nainstaluje grub zavadec a v nem si budes moci vybrat mezi winem a linuxem.

1) Několikrát už jsem dělal zmenšování oddílu a vytváření dalšího na systémovém disku a myslim, že data zálohovat nemusí. Kvůli fragmentaci by sice ztráta dat mohla hrozit, ale já jsem to vždy dělal pomocí programu Norton partition magic a řek bych že tam je to nějak ošetřený aby se to nestalo (nevim přesně, ale nikdy jsem neměl problém se ztrátou dat).

2) Už jsem instaloval spoustu distribucí linuxu a vždy to bylo bootováním. Můžeš mi jenom objasnit proč je instalace z win špatná nebo čím se liší? Já jsem to nikdy nezkoušel ale výsledek by měl být stejný ne? Samozřejmě já taky doporučuju normální instalaci bootováním jen mě tuto zajímá. A navíc to nemá každá distribuce (třeba takový gentoo se z win asi nikdy instalovat nebude :cheesygrin:).

Odkaz ke komentáři

• 0

1) asi jsi mel stesti a proste jsi nemel fragmentovany disk.. Pokud bude chtit odriznout napr. 40GB a tech 40GB uvolni od zacatku partition a pak odkroji konec, tak o ty data nakonci proste prijde. Leda ze by Norton provadel automaticky defragmentaci - ale to rozhodne nedela kazdy program a rozdelovani by pak trvalo pekelne dlouho. Navic tu zrovna nedavno psal jeden retard, ktery si takhle data odstrihl a pak toho litoval.

2) Spatna? Treba protoze je to pak pomale. Nemusel by pak ani rozdelovat ty oddily. Mohou tam vzniknout problemy s nekompatibilitou nekterych aplikaci. Linux "nevlastni", v pripade takove instalace, boot sektor, takze je to pres windows boot manazer - ktery neumoznuje to, co grub. Rekl bych to takhle - pak bych to radeji snad nenazyval plnohodnotnou instalaci Linuxu na HDD.

Odkaz ke komentáři

• 0
1) asi jsi mel stesti a proste jsi nemel fragmentovany disk.. Pokud bude chtit odriznout napr. 40GB a tech 40GB uvolni od zacatku partition a pak odkroji konec, tak o ty data nakonci proste prijde. Leda ze by Norton provadel automaticky defragmentaci - ale to rozhodne nedela kazdy program a rozdelovani by pak trvalo pekelne dlouho. Navic tu zrovna nedavno psal jeden retard, ktery si takhle data odstrihl a pak toho litoval.

2) Spatna? Treba protoze je to pak pomale. Nemusel by pak ani rozdelovat ty oddily. Mohou tam vzniknout problemy s nekompatibilitou nekterych aplikaci. Linux "nevlastni", v pripade takove instalace, boot sektor, takze je to pres windows boot manazer - ktery neumoznuje to, co grub. Rekl bych to takhle - pak bych to radeji snad nenazyval plnohodnotnou instalaci Linuxu na HDD.

1) Ja si myslim, že je to blbost. Ten program je přeci dělanej na to, aby rozdělil disk a měl by to dokázat bez ztráty dat. Určitě vim, že verze co jsem měl defragmentaci nedělá, protože to by muselo trvat o dost dýl. Vim jak to myslíš, že když chci novej oddíl 40GB na konci disku tak odkrojí konec to je jasný, ale podle mě ty data někam "překlopí". Určitě neni možný, aby jen tak ukousnul konec data smazal a udělal oddíl. To by potom nikdo takovej program nepoužíval, když by pokaždý měl přijít o data.

2) Chtěl jsem to taky někdy vyzkoušet nainstalovat linux z win, ale teď když si mi řek jak to je tak to dělat nebudu to je k ničemu takhle. Jestli to chápu dobře, tak je pak ten linux trochu podsystémem win.

Odkaz ke komentáři

• 0

1) preklopeni? Tak to je asi musi presunout na tu druhou cast.. musi to zmizet z te casti, co odrezavas (protoze tam bude uz neco jineho.. linux, tam uz to nema co delat) - to je snad jasne. Zaroven je jasne, ze se nemohou jen "poukrajovat" volny mista na disku - musi to byt souvisle misto. Takze se to musi jedine presunout (fyzicky.. ty bity, nejde jen zmenit odkaz.. proste to musis dostat na tu druhou cast, jak jsem psal vyse..). A pokud to presouvas, tak disk DEfragmentujes.. Jinak to proste mozne neni :) Takze bud jsi ho nemel fragmentovany a ok, nebo jsi ho mel jen mirne defragmentovany a tak defragmentace byla hned. Jina moznost neni.

2) no.. podsystemem.. tak trochu ano. Proste ziji na jedne partisne a to nemusi delat dobrotu. Na jedny partisne uz nemuze bezet ani Vista + XP a kdyz tam bezi Linux a Windows...

Je to spatne minimalne z duvodu:

rychlosti - linux nepracuje zrovna libozne s NTFS.. jakoze s nim pracovat umi.. ale umet neco nouzove ...

nedokonalosti - neni to zadna stara a dlouholeta zalezitost, tudiz to neni dokonale -> jsou tam chyby -> muze to rozesrat bootloader, jak psal nil3e

Odkaz ke komentáři

• 0

S tim linuxem už je mi to jasný a zkoušet to nebudu podle mě to takhle nemá význam. A ještě k tomu rozdělení. Vim že oddíl nemůže bejt složenej z odkazů na volný místo chápu jak to myslíš a taky je jasný, že defragmentace dává věci k sobě. Ten program defragmentaci nepoužívá jak jsem psal to by trvalo dlouho, ale ty soubory jenom nějak přesune a to neni defragmentace když přesune celej kus disku. To co jsi o tom napsal mi přijde logický, ale já si nemůžu pomoct podle mých zkušeností je to prostě blbost. Ten program je určenej na rozdělení disku a nikde neni napsáno, že se ti smažou data. K čemu by to pak ty lidi používali kdyby to mazalo data? Jedno z pc na kterým jsem to dělal mělo určitě strašně zaprasenej disk win už tam byli dost pomalí a o žádný soubory jsem stejně nepřišel určitě to má ten program nějak zmáknutý. Jedině že by si měl zkušenost s tim programem a on ti při tom rozdělování opravdu data smazal.

Odkaz ke komentáři

Přidej se do diskuze

Můžete přidat přidat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte úcet, přihlašte se.

Návštěvník
Odpověď na tuto otázku...

×   Vložili jste obsah s formátováním..   Odstranit formátování

Only 75 emoji are allowed.

×   Váš odkaz byl automaticky načten a vložen..   Zobrazit jako odkaz

×   Váš předchozí obsah byl obnoven.   Vymazat obsah

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Vytvořit...

Důležitá informace

Tento web používá k poskytování služeb a k analýze návštěvnosti soubory cookies. Více informací naleznete v Zásady ochrany osobních údajů a Pravidla webu