Přejít na obsah
  • Vytvořit účet

Flashkarty na Nintedo 3DS/2DS/new3DS


kubago

Recommended Posts

Z důvodu nedostatku informací a nebo nepřesných informací o flashkartách na 3DS na tomto foru a celkově na českém internetu jsem se rozhodl sepsat krátký popis aktuálně dostupných flashkaret, které jsou nyní na trhu.

Pokusím se udržovat toto téma aktivní (kdyby to bylo sticky, určitě by to pomohlo :P)

Chtěl bych zmínit hlavně 2 flashkarty, jedna je průkopníkem na 3DS scéně a funguje delší dobu (Gateway 3DS) a druhá je na trhu relativně nově a nabízí zajímavou alternativu (Sky3DS).

Ostatní jsou jenom a pouze kopie některé z těchto karet, které nezískávají updaty a nebo tyto updaty jsou převzaty z jejich originálů. V případě zájmu o seznam kopií napište do tématu a já se pokusím doplnít.

Tyto karty jsou velmi odlišné. Zkusím vyzdvihnout jejich odlišnost a zmínit výhody a nevýhody a nakonec příklad jejich použití, aby jste si lépe mohli udělat představu, kterou kartu zvolit. Nastíním také jejich předpokládanou životnost.

Všechny postupy s Gateway 3DS jsem osobně vyzkoušel.

Sky3DS

web: http://sky3ds.com/

Nová (listopad 2014) flashkarta na trhu.

Jak karta funguje?

Karta emuluje originální 3DS hru a díky tomu nemá žádné grafické ovládací rozhraní. Hry se nahrají přes speciální program diskwriter na microSD kartu(viz web), která se poté vloží do sky3DS a po vložení do 3DS se hry přepínají pomocí modrého tlačítka přímo na flashkartě.

Plusy:

Podpora všech zařízení z rodiny 3DS (3DS/XL, 2DS, N3DS/XL) až do aktuálního software verze 9.4.

Velmi jednoduché použití - žádné složitosti.

Mínusy:

Dle uživatelů občas problémy s některýma značkama microSD karet. Transcend fungují dobře, Kingston nemusí fungovat.

Způsob přepínání: hry se přepínají postupně (rolují) v posloupnosti jaké byli zapsány na microSD kartu. Přeskakovat lze minimálně o 10 her.

Pomalá doba přepínání mezi hrama: závísí dle rychlosti microSD karty a pohybuje se cca od 7 do 20 sekund.

Složitější podpora pro region free. - nutno spouštět exploit (Smea's regionthree)

Žádná možnost homebrew aplikací.

Nejistá budoucnost této karty - lidé kolem 3dsbrew.org potvrdili, že zablokovat tuto kartu je jednoduché. Proč se tak ještě nestalo je otázka - nejspíš se prostě jedná o příliš nový výrobek a Nintendo nestihlo reagovat? Řešením by poté bylo neaktualizovat na novější verzi softwaru - ale to vám pak nepůjde eshop a nejnovější hry - proč je vysvětleno v sekci o emuNAND.

Gateway3DS

web: http://www.gateway-3ds.com/

Gateway3DS je průkopníkem co se týká hackingu 3DS konzolí. Funguje již rok a půl na 3DS konzolích s verzí softwaru 4.1-4.5 Většina objevů pochází právě od nich. V lednu 2015 navíc přidána podpora pro konzole 3DS až do verze softwaru 9.2. V následujících dnech se očekává vydání podpory pro 2DS a N3DS

Jak karta funguje?

Spuštěním exploitu dojde k restartu konzole do "gateway modu" kde stisknutím tlačítka Select najede OSD menu kde je možné vybrat požadovanou hru. Exploity se používají dva, podle verze vaši konzole. Aktuálně je takto možné používat gateway pouze s verzí softwaru do maximální verze 9.2.

Plusy:

Možnost využít výhody EmuNAND (popsáno níže)

Rychlost přepínání her

Možnost homebrew

Možnost instalace CIA souborů (eshop her a softwaru z eshopu)

Mínusy:

Nefunguje na konzolích s softwarem vyšším než 9.2 (možná budoucí podpora vyšších verzí není vyloučena)

Co je EmuNAND a sysNAND a proč by mě to mělo zajímat?

SysNAND je "operační systém" konzole, který je přímo v konzoli. Zatímco EmuNAND je "operační systém" konzole umístěný na SD kartě, který umí Gateway spustit. Přirovnal bych to asi k PC, který má nainstalované 2 OS a umožňuje vám nabootovat jeden z nich ( Windows 7 a např Windows 8.1.) Mrkněte na video níže.

Výhody? Gateway umožňuje vytvořit EmuNAND a tak mít v EmuNAND vždy aktuální verzi systému (nutné pro vstup např. do eshopu a pro aktualizaci některých her. Některé hry se také nespustí, pokud konzole není na nějaké minimální verzi systému) i přes to, že reálně je konzole např na verzi 4.5

Pokud aktualizujete nebo provedete změny v EmuNAND, neprojeví se to v SysNAND (a naopak)

Detaily k exploitům a problematice kolem Gateway 3DS:

Verze 4.1-4.5: Nintendo DS profile exploit: Funguje tak, že z modré GW karty spustíte "gateway installer" který nainstaluje exploit do konzole. (samotný proces trvá sekundu). Poté již používáte jenom červenou GW kartu a exploit spustíte vstupem do "Settings - Other Settings - Profile - Nintendo DS Profile" (viz moje video)

Exploit je nutné ale reinstalovat z modré GW karty pokaždé, když konzole předtím spouštěla nějaký DS software (typicky DS hra, nebo DS flashkarta)

Verze < 9.2: 3DS browser exploit: V 3DS otevřete internetový prohlížeč a vstoupíte na specíální webovou stránku, následně se spustí exploit. Nevýhoda: Je nutné mít připojení k wifi.

Díky borcům z Gateway3DS a jejich 3DS browser exploitu je možné konzoli downgradovat na verzi 4.5 a tak používat pohodlnější verzi spouštění exploitu přes DS profile (není nutné být připojený k wifi).

Přikládám video, kde je vidět následující procedura:

1) vložení Gateway karty

2) zapnutí konzole (po zapnutí konzole nabootuje vždy do sysNAND - u mě jsem si to šikovně označil složkou s písmenem "S", taky si všimněte, že konzole je ve verzi 4.5)

3) spuštění DS profile exploitu

4) dojde k nabootování emuNAND (označeno složkou "E" a taky mám nastavené červené schéma :) - verze v tomto případě je aktuální 9.4)

5) Ukázka OSD menu pro přepínání her (vyvoláno tlačítkem select) a přepínání her

To je asi tak všechno co mě nyní napadá, samozřejmě je toho daleko více co by se dalo napsat. Pokud máte otázky a nebo vám něco není jasné tak se ptejte. Doufám ale, že jsem to sepsal srozumitelně :)

kubago

Upraveno uživatelem kubago
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • 2 weeks later...

Takže doporučuješ spíš Gateway3DS ?

Osobně se mi zdála lepší Sky3DS, opravdu jednoduché použití, ale nevěděl jsem o tom jednoduchém zablokování, to by mohl být problém. Ještě píšeš "Přeskakovat lze minimálně o 10 her.", co to přesně znamená ? Znamená to že přeskočíš o jednu dál nebo min. o 10 ? Takže třeba chci 9. hru tak musím 9 krát přeskočit hru po 1 ? A znamená to že kdybych tam měl 30 her tak abych si k tomu udělal seznam jak jsem to tam nahrál a pokaždé když to pustím tak pojedu od té první až k té kterou chci hrát ?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Mělo by to být opravdu přeskakování o jednu, vždy se ti načte po zmáčknutí následující hra. To s těma deseti, bylo asi, že dřív jsi mohl mít na kartě max. 10 her, teď podle toho, co jsem četl je to neomezené. Ta Gateway se jeví jako lepší, hlavně kvůli EmuNAND a faktu, že už je dlouho používaná. Na druhou stranu Sky3DS se stále drží a i na nejnovější 9.5 funguje bez problému.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Co se tyce nakupu, ackoliv znam lidi, kteri nemeli problem, ja sam za sebe durazne nedoporucuju eshop eachmall.me - po vylozene trapne komunikaci s nimi budu rad, jestli mi alespon vrati penize.

To je spatne, ja jsem si tam, na kubagovo doporuceni, objednal. Zasilka je zatim stale na ceste, snad dorazi...

Mimochodem obchod realhotstuff.hk, kde jsem take nedavno objednaval, zavreli pred par tydny, zrejme kvuli flashkartam.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud uz ti to odeslali, tak to asi bude v pohode, pry to pak chodi normalne, jen to dlouho trva. Spis je problem (dle gbatempu rozhodne ne ojedinely), aby ti to vubec poslali. Ted cekam na refund, snad alespon penize dorazi :) (UPDATE: Refund nakonec nastesti opravdu prisel v plne vysi, nicmene trvalo to vse asi 4 tydny, takze proste ztrata casu.)

Nejaky realhotstuff funguje ted s priponou .com, nevim, jestli to same, ale karty nemaji. Pry je celkem v pohode treba yeahgeek, jen penize strhava v CNY, takze se vysledna castka mirne navysi. Proste vsude nejaky problem pomalu :) PayPalem uz platit nejde nikde, Nintendo se dohodlo s PayPalem o blokovani uctu prodejcum flashkaret.

Upraveno uživatelem .Den
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Mimochodem, pozor na banovani online funkci cele konzole (prozatim nenavratne) Nintendem v reakci na hrani stazenych her skrze flashkarty. Momentalne se resi, co bany zpusobuje, pravdepodobne je to uzivani public headeru pri pripojovani online ve hre samotne, ale jiste se nic nevi. Je pravdepodobne, ze pro predejiti banu nepomuze ani hrani offline, jelikoz konzole muze ukladat vypis vsech hranych her a ten lze zkontrolovat po naslednem pripojeni na Internet. Tyka se to jak Sky3DS, tak i Gateway a pravdepodobne vsech dalsich podobnych karet. Tak jen at vite. ;) Ban vam zablokuje veskere online funkce ve hrach, a to i drive legalne zakoupenych; zatim se neda nijak odbanovat.

Upraveno uživatelem .Den
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Bany jsou zpusobené online hraním a to se vědělo od samého začátku když vyšla již první flaškarta pro 3DS. Výrobci karet sice informují že je možné hrát online ale nedeporučují to. V takovém případě je lepší si při koupi flaškarty koupit ještě další 3DS a vůbec na něm nezapínat internet. Pravěpodobně vaše 3DS může být zabanováno i před spuštěním online hry přes flaškartu, Nintendo totiž dokáže například dálkově odstarnit jakýkoliv software co jste si stáhli z eShopu, takže vám může dát i ban raz dva.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

No, co to sleduju, tak prozatim se nepotvrdil zadny ban pri uzivani pouze *.cia (eshop verzi hry) a/nebo pouze private headeru. S prvnim problem neni (ale chce to vedet, co PRESNE spousti bany - online hrani to sice je, ale nejsou jasne presne podminky, je take mozne, ze Nintendo jednoduse ceka se spustenim masivniho banu podobne jako drive Microsoft), s druhym je problem ten, ze private header = mas hru doma => nepotrebujes na to flashkartu. Zatim se teda nepotvrdilo, ze by nekoho zabanovali pri uzivani private headeru z jedne hry pro vsechny ostatni hry (tj. header nesedi na hru, ale je unikatni v tom smyslu, ze je online v dany cas vzdy pouze jednou, resp. max nekolikrat v pripade timeoutu), tak jestli se nic nezmeni, asi to bude cesta jak dal provozovat flashkarty (tj. *.cia a/nebo private header z jedne zakoupene hry). Nicmene dokud nebude jasne, co je presne spoustec (krome velmi pravdepodobneho uzivani public headeru, pres ktery se pripojuji stovky lidi najednou), je vse na vlastni riziko. :)

Pritom mne by stacilo, kdyby Nintendo nebylo sto let za opicema a odstranilo region lock. Ach jo.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jen pro zajimavost - dnes mi konecne po dlouhych 3 tydnech dorazila Gateway z eachmall.me a je to tak trosku "dodelej si sam". Obsahem bublinkove obalky byl pytlicek a v nem jednotlive komponenty (viz fotky) - placata rozlozena krabicka, vnitrek krabicky, 2 cartridge a nalepky. Na funkcionalitu to samozrejme nema vliv a kubago me na to upozornoval predem, ale i tak me to docela pobavilo kdyz jsem to videl :)

post-3210-1468718248133_thumb.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Hehe, nice. Aspon budes mit spravne custom karticku. :D

Jinak dalsi info k banum: Hodne lidi, kteri dostali ban, hlasi, ze (presne) po 15 dnech jim ban zmizel. Tzn. opet mohou hrat online. Jeden hrac teda hlasi pouze 5 dni. Je tedy nekolik teorii, co se muze dit:

1) Slo o omyl (nepravdepodobne)

2) Jedna se o varovny ban

3) Jednalo se o testovaci bany - vse je v pohode, protoze zjistili, ze jsou s tim problemy

4) Jednalo se o testovaci bany - chysta se velka vlna banu

5) ?

A z jednoho postu na gbatempu:

Things we don't know:

We don't know if Nintendo is really banning

We don't know if Nintendo is checking headers

We don't know if Nintendo is doing a check of currently connected headers

We don't know if Nintendo is verifying if a header had already been used by another game

We don't know if the 3DS is keeping a log of used headers even when playing offline and reporting them to Nintendo when network is detected

We don't know if headers are really the cause of this error

We don't know if using a public/shared header long time ago is at risk

We don't know if Nintendo detects Flashcarts

We don't know if Nintendo detects EmuNAND (with or without cia)

We don't know if Nintendo detects Regionthree

We don't know if it affects console without a NNID account

Then what do we know?

Here are the facts:

- 15~20 users reported on this forum having error 0002-0102 for two weeks (It started on February 4th)

- Affected users can't access Online or Friend list.

- Affected users can still access eShop and download updates.

- Error 0002-0102 info page on nintendo has two version (after different refresh) : one with "it's a router/access point issue" and one with "if you are still experiencing this error, contact us!".

- console without NNID account affected too ? (who tested/reported that?)

- Users tried to connect two consoles on the same access point at the same time : one got the error, one worked online -> it's not an access point issue.

- Users called nintendo, been told that it was a ban due to the use of unofficial product/modification/flashcart -> no fix will be done. (unless there's proof he didn't pirate, sending front and back of all his games)

- Two users reported on February 20th that they can connect again and don't have the error anymore.

Are the other affected users able to go online now?

edit :

- 4 more users unbanned on February 21th. It looks like an automatic 15 day temporary ban lift.

- This user reported being affected only 5 days.

What have been tested:

- Formating the NAND

- Downgrading

- Using EmuNAND

- Spoofing MAC address

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Nintendo určitě s bany neskončilo a jsem si jistý že je klidně ochotné dát 3DSku i brick. (Stejně jak i u Wii). Tyhle bany byly dle mého názoru varovné. Čekal jsem kdy bude ochrana 3DS prolomena takovým způsobem že bude i bezpečné hrát i online, bylo ale potvrzeno to co samo Nintendo řeklo, že ochrana na 3DS bude neprolomitelná. (vyšlo o tom několik článků) Nakonec jsem své 3DS prodal

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tzn. pokud bych si chtěl tedka koupit New Nintendo 3DS XL a mít k tomu kartu na hraní 3DS her, tak s Gateway mám smůlu, protože New Nintendo 3DS má novější fw a u Sky3DS je velká šance že to přestane fungovat co ?

Takže jinak řečeno s New Nintendo 3DS mám smůlu co ?

To to asi nebudu kupovat.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zdravím, mám takový dotaz. Úplně se v tom neorientuju, tak přivítám nějakou radu. Chci si koupit N3DSXL. Měl jsem kdysi DSi s nějakou flash kartou, která fungovala skvěle. Je nějaká karta, která bude fungovat se všemi hrami? Vím, že se kolega o něco výše ptá, ale mě zajímá čistě off-line hraní. Online vůbec nehraju. Našel jsem nějakou novou kartu R5, podle popisu je to kompatibilní s N3dsXL. Ale do toho se tady bavíte o banech, nebo dokonce bricku. Tak jak to teda je? :)

odkaz na R5

http://www.teensy.co.uk/r5sdhc-r5-sdhc-nintendo-3ds-flash-card-cartridge-76.html

Upraveno uživatelem pavka66
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Takže doporučuješ spíš Gateway3DS ?

Osobně se mi zdála lepší Sky3DS, opravdu jednoduché použití, ale nevěděl jsem o tom jednoduchém zablokování, to by mohl být problém. Ještě píšeš "Přeskakovat lze minimálně o 10 her.", co to přesně znamená ? Znamená to že přeskočíš o jednu dál nebo min. o 10 ? Takže třeba chci 9. hru tak musím 9 krát přeskočit hru po 1 ? A znamená to že kdybych tam měl 30 her tak abych si k tomu udělal seznam jak jsem to tam nahrál a pokaždé když to pustím tak pojedu od té první až k té kterou chci hrát ?

Sky3DS i mě přijde sympatická, ale jak zmiňuji, riziko blokace tam je vyrazně vyšší než u Gateway3DS. S tím přeskakováním je to přesně tak, jak jsi napsal.

Co se tyce nakupu, ackoliv znam lidi, kteri nemeli problem, ja sam za sebe durazne nedoporucuju eshop eachmall.me - po vylozene trapne komunikaci s nimi budu rad, jestli mi alespon vrati penize.

Mrzí mě, že jsi měl s nima špatnou zkušenost. Nicméně to moc nemění na faktu, že jsou asi o 13 dolarů levnější než všichni ostatní. Nejspíše proto, že neskládají krabičku :D Já a Robot2037 jsme to obdrželi v pohodě. Stejně jako spousta lidí na gbatemp.net

Tzn. pokud bych si chtěl tedka koupit New Nintendo 3DS XL a mít k tomu kartu na hraní 3DS her, tak s Gateway mám smůlu, protože New Nintendo 3DS má novější fw a u Sky3DS je velká šance že to přestane fungovat co ?

Takže jinak řečeno s New Nintendo 3DS mám smůlu co ?

To to asi nebudu kupovat.

U New Nintendo 3DS nastal další problém a to, že gateway nebude v nejbližší době moci podporovat emunand 9.5 a výše. Nintendo jim prostě hází klacky pod nohy a asi přišlo na způsob jak to pořešit u N3DS. Nicméně gateway tvrdí, že to není definitivní a že časem se tomu podívá na kloub. Nevýhoda je, že Gateway všechno dlouho trvá :D (ale pak to stojí za to). U starého 3DS to nehrozí, protože tam je vždy možné downgradovat na firmware 4.5 s podporujou DS profile exploit, který je aktuálně nejsilnějším exploitem.

Je to tak jak píše nekdoa:

tak s updatem FW je tu jista pravdepodobnost, ze to nintendo utne.. jako vzdycky. Ale pokud nebudes updatovat, tak to Sky3DS by ti slapat melo a casem snad i ta Gateway

Pokud vysloveně chceš New 3DS, nejlepší je koupit nejspíš v této chvíli sky3DS a hrát hry, které doteď vyšli a neupdatovat nad fw 9.5 (než bude potvrzeno, že Sky3DS zvládá i novější fw). Bohužel horší to bude s postupně nově vycházejícíma hrama. Jelikož ty budou časem vyžadovat fw vyšší než 9.5 ke hraní. Tady by bylo řešením si hru prostě koupit originální. Nicméně i tak si myslím, že dosavadní zásoba her je dost slušná a tak se to vyplatí. A jak zmiňuje nekdoa, gateway snad taky v budoucnu bude řešením i nad 9.4 fw u New3DS - ale kdo ví kdy.

Co se týká toho banování. Je to složité, ví se fakt málo a není nic jisté. Je jenom spousta dohadů (např. co zmiňuje .Den). Nejspíš to vypadá, že spousta lidí leze na internet s ROM, která má pro všechny stejný header. Něco jako ID dané hry, je tedy pak zřejmé, že je to nelegální kopie hry a nintendo to logicky může zabanovat. Nicméně to není nic, co by se nedalo očekávat. Divil jsem se, že to nepřišlo dřív. Gateway team jako takový online hraní nikdy nedoporučoval, právě z toho důvodu, že se nevědělo co to udělá časem. Teď už se ví :D

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Me prijde lepsi Gateway, protoze nabizi vice moznosti. Moc se mi libi moznost vytvoreni kopie vlastnich originalnich her z catridge, take to umi vytahnout save z catridge a pak ho zase vratit zpet. Navic v pripade vytvoreni vlastni kopie muzes (snad) bezpecne hrat online, protoze to je stale kopie hry, kterou vlastnis jen ty a ma unikatni header. Neni uplne pravda ze by Gateway team nedoporucoval hrani online, ale doporucuje pouze hrani kopii her, ktere vlastnis a ktere jsi si sam dumpnul (jak jinak).

Zatim stale zkoumam co vsehno to umi a jak to funguje. Jedina nevyhoda kterou jsem zpozoroval je, ze 3DS je ponekud pomalejsi, hlavne co se tyce vypinani a nebo kdyz ve hre zmacknes home. Je to asi tim, ze se zapisuji data do EmuNAND, ktery je ulozen na SD karte (zalezi asi i na rychlosti karty). Take mi neni jasne proc se mi nedari ulozit stav menu v EmuNAND, konkretne tim myslim pozici programu (ale pouze tech co jsou ulozeny na SD karte). At je presunu kamkoliv, pri dalsim zapnuti jsou zase na tom samem miste...

Prave se mi podarilo updatovat EmuNAND na verzi 9.5.0-22E a zda se ze vse funguje ok.

Jinak za zminku stoji fakt, ze modra Gateway karta se pouzije jen 1x a pak uz neni v podstate vubec potreba, tedy do te doby nez bych si pustil nejakou DS hru (coz nebudu). Dokonce i po vypnuti konzole ten profile exploit zustava v pameti a neni treba ho znovu instalovat. Navic lze dokonce pro jeho instalaci pouzit jakoukoliv DS flashkartu, ktera funguje na 3DS.

Upraveno uživatelem Robot2037
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jinak jak se tu ptal nekdo na offline hrani, alespon v pripade Gateway to vypada safe (cimz netvrdim, ze Sky3DS neni, jen ten moc nesleduju). Opravdu si nemyslim, ze by Nintendo brickovalo cele konzole (to by mozna neproslo pres zakony nekterych zemi, ale to opravdu jen tipuju), takze dle meho nazoru maximalne tak bloknou online funkce, krome eshopu. Navic brickem konzole by odradili potencialni zakazniky od koupe dalsiho SW. Tj. pokud ma nekdo zajem pouze jen o offline hrani, a nevadilo by mu ani pripadne zabanovani konzole (preci jen ztrati neco na svoji cene, ktera vsak uz tak neni prilis vysoka), tak v soucasne dobe asi neni zadny problem hrat pres Gateway/Sky3DS. U te Gateway je podle me sance delsi zivotnosti, ale potvrdi to az cas.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Přidej se do diskuze

Můžete přidat přidat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte úcet, přihlašte se.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním..   Odstranit formátování

  Only 75 emoji are allowed.

×   Váš odkaz byl automaticky načten a vložen..   Zobrazit jako odkaz

×   Váš předchozí obsah byl obnoven.   Vymazat obsah

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Vytvořit...

Důležitá informace

Tento web používá k poskytování služeb a k analýze návštěvnosti soubory cookies. Více informací naleznete v Zásady ochrany osobních údajů a Pravidla webu