Nikopol Odesláno Srpen 8, 2008 Nahlásit Share Odesláno Srpen 8, 2008 ... a sám není schopný psát ve větě velká písmena, přestože píší na pohodlné počítačové klávesnice. Mimochodem na psp bych se neodvážil nikdy psát příspěvky, takže máš můj respekt. :) ja jsem to s tema velkyma pismenama vyresil tema teckama...jelikoz to nikde neni v gramatice popsane, tak mi to nikdo nemuze vycitat......proste muj styl psani...jinak s tim psp.....po pulnoci jsem uz na to nemel nervy a tak jsem vylezl z postele a sedl k pocitaci (najdes tu par prispevku, ve kterych jsou hacky a carky...)... Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Míra Odesláno Srpen 8, 2008 Nahlásit Share Odesláno Srpen 8, 2008 Mě zase do značné míry irituje psaní tečky za viz. Samozřejmě se najdou tací, kteří mi budou oponovat latinskou zkratkou ze slova videlicet, potažmo videre licet, kterou vyhrabou z nejhlubších vod internetu a začnou tady machrovat, že to mají správně. Vsadím se, že drtivá většina lidí, kteří tečku za viz píší, nevědí, že ji mohou mít správně. Přesto ve většině případů mají tečku za viz špatně. Doporučoval bych se řídit tím, že viz je pouze rozkazovací způsob slovesa vidět (viď, viďme, viďte ale i viz, vizme a vizte). K příspěvkům výše. Ne vždy mají újčavy (pracovnice Ústavu pro jazyk český Akademie věd) pravdu (více o problému, viz. http://www.ujc.cas.cz/poradna/odpo.html#viz a následně http://www.zkratky.cz/viz/4469). Jestli slovník cizích slov zná pouze slovo konzola, budete se muset smířit s ním. Nelze hovořit o tom, že se rozhodne. :roll: Jediný možný způsob je přejatí původního slova, tedy console. I když se zdá zvláštní, že by se mohlo přejat slovo console v původním tvaru, je třeba vzpomenout třeba na slova peoplemetr, hardware, software, která zcela odporují pravidlům českého jazyka. Souhlasím s tím, že u internetu budeme psát malé I. Je to podobné, jako kdybychom psali u intranetu velké I, protože je svým způsobem jedinečný. :roll: Je důležité si uvědomit, že čeština je jazyk pružný, ostatně jako každý jiný jazyk. Proto lze očekávat posuny v tom, co je spisovné a co není. EDIT: @ Respecto: Co není nikde v gramatice popsané? Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Nikopol Odesláno Srpen 8, 2008 Nahlásit Share Odesláno Srpen 8, 2008 EDIT: @ Respecto: Co není nikde v gramatice popsané? pozivani velkeho mnozstvi tecek ve vetach....je jasne, ze to gramaticky spravne neni.....ale nikde to neni rozebrane ve stylu....muzes/nesmis.... Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Míra Odesláno Srpen 8, 2008 Nahlásit Share Odesláno Srpen 8, 2008 pozivani velkeho mnozstvi tecek ve vetach....je jasne, ze to gramaticky spravne neni.....ale nikde to neni rozebrane ve stylu....muzes/nesmis.... Čeština povoluje pouze jednu tečku za větou (či za zkratkou) a výpustku ("trojtečka"). Je pouze jediný případ, kdy čeština povoluje psaní více teček za sebou. To jest v případě, kdy pisatel nahrazuje množství znaků ve slově, což je hojně užíváno při cenzuře vulgárních výrazů. Příklad: Jděte do p....e. ;) Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Pokiuh Odesláno Srpen 8, 2008 Nahlásit Share Odesláno Srpen 8, 2008 K těm čárkám a tečkám ve větě... Špatně jste mě pochopili. Nemyslel jsem diakritiku ale tečky za větami a čárky v souvětí. Když občas někdo zblne čárku, tak mi to nevadí, ale nemám rád jejich úplnou ignoraci. Potom člověk nechápe, co měl pisatel na mysli. Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Administrators Rixcz Odesláno Srpen 8, 2008 Administrators Nahlásit Share Odesláno Srpen 8, 2008 Koukam ze spousta lidi se hned snazi vyvratit to co napsal gemi. K zamysleni: internet x Internet Kdyz reknete ze mate doma ?nternet. Co opravdu myslite? Opravdu tedy pouzivame internet? Vzdyt vetsina nevim co to znamena. internet, -u m. (propojené počítačové sítě) Internet vl. jm. (Celosvětová informační a komunikační síť) Popravde ja bych rekl, ze chodime klabosit, hledat odkazy a stahovat na Internet. :) Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Pokiuh Odesláno Srpen 8, 2008 Nahlásit Share Odesláno Srpen 8, 2008 Jako by to nebylo jedno. Internet nebo internet. Jak už tu někdo říkal, čeština je pružná. Zaleží jen na tom, jak se budou dané výrazy používat. Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
WoKo_O Odesláno Srpen 8, 2008 Nahlásit Share Odesláno Srpen 8, 2008 ja bych rek ze mam doma net...a chodim klabosit,hledat,koukat a nevim co jeste taky na net.... Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Anonymous_ Odesláno Srpen 8, 2008 Nahlásit Share Odesláno Srpen 8, 2008 Koukam ze spousta lidi se hned snazi vyvratit to co napsal gemi.K zamysleni: internet x Internet Kdyz reknete ze mate doma ?nternet. Co opravdu myslite? Opravdu tedy pouzivame internet? Vzdyt vetsina nevim co to znamena. internet, -u m. (propojené počítačové sítě) Internet vl. jm. (Celosvětová informační a komunikační síť) Popravde ja bych rekl, ze chodime klabosit, hledat odkazy a stahovat na Internet. :) heh ja nvm, ale ja bych net, ktery myslime (na kterem jsem ted) definoval spise prvni vyrazem - propojene PC site.. - je to logicke, vsechno jsou jen site a subsite do sebe propojene, ja bych rekl, ze v dnesni dobe uz internet vubec nemusi byt jen informacni a pro komunikaci ;)mam doma malou wifi sit, na tom napojeny NTB/PC/PSP.. router je pak zapojeny do O2 DSLAMu regionalniho (neco, jako obrovsky router) - ten je zapojen do DSLAMu centralnich a ty jsi pak pripojene do NICu, ty jsou pak propojene mezi sebou.. >> vsechno jsou to proste jen propojene subsite a site, nic vic, nic min.. ma moji sit doma klidne mohou byt napojene dalsi site atp atp.. .. ale jak uz rekl woko, je to uplne sumak, taky pouzivam net, sit siti (jak je to take pojmenovano), internet i Internet, budu psat internet, protoze je to rychlejsi (expresni) vyjadreni a nemam zajem si ztezovat zivot .D rozhodne to neni hrubka, ale ustaleny vyraz, vadi mi, kdyz nekdo nepouziva interpunkcni znamenka a neumi typografii a nezvlada zaklady ze ZS (zakladni i/y a s/z/vz apod..). Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
buddyfriend Odesláno Srpen 8, 2008 Nahlásit Share Odesláno Srpen 8, 2008 prima, konecne, uz me vazne stve jak tady nekteri lide pisou (viz. napr. bukaj) edit: psani velkejch pismen jeste neni tak strsny na to kaslu vetsinou taky, ale vadeji mi hrubky zpusobene shodou prisudku s podmetem a vubec psani i/y a tak kdyz nekdo splete z/s Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Ersian Odesláno Srpen 8, 2008 Nahlásit Share Odesláno Srpen 8, 2008 Nejlepší jsou někteří jedinci, kteří neumí ani česky a ještě začnou špatně anglicky... Speciálně ti, co mají dokonce podpis blbě... :X Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Sim3to Odesláno Srpen 8, 2008 Nahlásit Share Odesláno Srpen 8, 2008 K těm čárkám a tečkám ve větě... Špatně jste mě pochopili. Nemyslel jsem diakritiku ale tečky za větami a čárky v souvětí. Když občas někdo zblne čárku, tak mi to nevadí, ale nemám rád jejich úplnou ignoraci. Potom člověk nechápe, co měl pisatel na mysli. Kdyz uz nadavas na lidi co si nemuzou dat pozor na carky a tecky, tak se podivej na to co si napsal :) A je podle vas animovany smajlik povazovany na konci vety za tecku? :P Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Ersian Odesláno Srpen 8, 2008 Nahlásit Share Odesláno Srpen 8, 2008 Kdyz uz nadavas na lidi co si nemuzou dat pozor na carky a tecky, tak se podivej na to co si napsal :)A je podle vas animovany smajlik povazovany na konci vety za tecku? :P Vždyť tam má jen jednu chybějící čárku, tobě chybí 2 (: ... A smajlík rozhodně není ukončení věty... Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Sim3to Odesláno Srpen 8, 2008 Nahlásit Share Odesláno Srpen 8, 2008 Vždyť tam má jen jednu chybějící čárku, stejně jako ty (: ... A smajlík rozhodně není ukončení věty... Tak po gramaticke strance je mi jasny ze asi ne, nebudu to dal rozebirat :). Podle me by stacilo aby si lidi pro dopsani postu precetli jeste jednou co napsali. Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Ersian Odesláno Srpen 8, 2008 Nahlásit Share Odesláno Srpen 8, 2008 Ano, stejně jako já... Sem přehlédl jednu tvojí chybu, ostuda :D Opožděný edit :D Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Míra Odesláno Srpen 9, 2008 Nahlásit Share Odesláno Srpen 9, 2008 Sim3to: Náhodou velmi zajímavý dotaz. Pokud by se jednalo o smajlíka, který obsahuje písmeno (:.D, :.P atp.), myslím, že by ho šlo napsat před tečku na konci věty. Písmeno by ovšem mělo být velké. Ale jelikož emotikony měly částečně nahradit mimiku člověka, měly by stát mimo větu (resp. za větou). Tudíž věta by měla být správně diakriticky ukončena a za ní by měl následovat smajlík. Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Pokiuh Odesláno Srpen 9, 2008 Nahlásit Share Odesláno Srpen 9, 2008 Kdyz uz nadavas na lidi co si nemuzou dat pozor na carky a tecky, tak se podivej na to co si napsal :)A je podle vas animovany smajlik povazovany na konci vety za tecku? :P Vždyť jsem říkál, že mi nevadí nějaká ta zblbnutá nebo vynechaná čárka. Vadí mi, když tam nejsou vůbec žádné čárky a tečky. Napíšou prostě blok textu a ty nevíš, kde věta začíná, končí a co patří k čemu. To je úplná ignorace. Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
piggy Odesláno Leden 26, 2011 Nahlásit Share Odesláno Leden 26, 2011 Refresh, někteří to opravdu potřebují. :D Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
piggy Odesláno Duben 24, 2011 Nahlásit Share Odesláno Duben 24, 2011 Tak podle Pravidel češkého pravopisu je opravdu ta konzole. :) http://prirucka.ujc.cas.cz/?slovo=konzole Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Recommended Posts
Přidej se do diskuze
Můžete přidat přidat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte úcet, přihlašte se.