Přejít na obsah
  • Vytvořit účet

Pro začátečníky NDS 2 - Aktualizace 22.3.2009


jedy

Recommended Posts

Pro začátečníky NDS 2

(aktualizace 22.3.2009)

Zdravím,

rád bych se s vámi všemi podělil o získané informace ohledně handheldech NDS/Lite/i. Tento článek je napsán za účelem ušetření času vám, (budoucím) majitelům tohoto handheldu značky Nintendo, jelikož článek od uživatele TypeK je už celkem neaktuální. Pokud najdete nějaké nepřesnosti, napište mi prosím soukromou zprávu nebo e-mail.

Něco málo o handheldu

V roce 2004 firma Nintendo vyrobila první Nintendo DS(zkratka – NDS, dnes pod přezdívkou „fat“ = tlustý ). Po úspěchu NDS u hráčů všech kategorií Nintendo v roce 2006 vyvinulo menší, lehčí a celkové vyspělejší Nintendo DS Lite (NDSL), které se také velmi dobře ujalo na trhu. A zatím poslední výrobek, vyrobený v roce 2008, tedy opět 2 roky po jeho předchůdci, a nástupce NDS nese jméno Nintendo DSi(NDSi). Za zmínku rozhodně stojí říct, že NDS je nejvíce prodávaný výrobek na světe, ve skupině handheldů.

Verze Nintenda DS

Jak už jsem psal, jsou 3 verze. NDS alias „fat“ - jenž je nejstarším modelem a dnes na něj narazíte už jen zřídka, NDSL - nejspíše nejrozšířenější handheld s menší hmotností, velikostí a naopak větší výdrží baterie než jeho předchůdce a NDSi – nejnovější handheld, ještě menší a s větším displejem než NDSL + nově přidané 2 kamerky.

NDS „fat“

Nintendo_DS_Trans.png

Dnes už moc nevídané, jeho „tělo“ tvoří 2 obrazovky, z nichž je jedna dotyková, vestavěný mikrofon, křížové šipky(Control Pad), tlačítka A, C, X, Y, R, L, Select, Start, Power, vestavěné stereo reproduktory, ovladač hlasitosti, plug na sluchátka/reproduktory,Wi-Fi a slot 1 a 2.

NDS Lite

nds_lite_eur_rojo.jpg

Nástupce „fatka“, má všechny vlastnosti starého NDS + je lehčí, menší, má možnost vybrání si úrovně podsvícení. Bylo vyrobeno v mnoho barvách a limitovaných edicích.

NDSi

NDSI_2.jpg

Nejnovější model NDSi, disponuje všemi vlastnostmi NDSL + má navíc 2 VGA kamerky 0.3Mpx(první je mezi displeji, druhá je „zvenku“ Nintenda), je o 12% štíhlejší, má o 17% větší displeje(ovšem stejné rozlišení), má slot na microSD paměťové karty a má už pouze slot 1.

Slot 1 a 2

Slot 1 je místo, kam se strkají hry určené přímo na NDS/L/i a tzv. flash karty, zatímco slot 2 je využíván na GBA(Game Boy Advance, vlajkový handheld Nintenda před NDS) hry.

Slot 1 s NDS hrou

slot1or6.jpg

Slot 2

slot2yk3.jpg

Dotyková obrazovka

Dotyková obrazovka je jádrem NDS. Proto jsou hry na tento handheld jiné a zábavné. Drtivá většina NDS her dotykovou obrazovku naplno využívá a z 99% je to ohromná zábava. Většinou se k „dotýkání“ používá stylus.

Dotyková obrazovka se stylusem v akci

nintendo_ds.jpg

Flash karty

Jsou to karty, které se prakticky neliší od NDS her, s jednou výjimkou – mají většinou slot na microSD karty. A na co nám tedy flash karty jsou? Ne každý má peníze (nebo se mu prostě nechce utrácet) na NDS hry, proto zvolí investici do flash a paměťové karty a „romky“(soubor systému určité NDS hry) si ilegálně stáhne z internetu, zkopíruje na paměťovou kartu, kterou posléze dá do flash karty a tu zase dá do samotného NDS (do slotu 1) a hraje. Ovšem flash karty umí i přehrávat muziku, filmy a další. Na trhu je opravdu spousta flash karet, ale pokud se chcete rozhodnout do jaké investovat, rád vám poradím. Asi nejlepší flash karta na trhu je CycloSD, ovšem je také dost drahá. Pokud chcete něco levnějšího, poradím vám Acekard2, kde je dobrý poměr výkon/cena. Dále zde jsou např. výrobky DSTT, EDGE, R4, M3, SuperCard, atd. A jakou pamětovou kartu koupit? V dnešní době mnoho flash karet podporuje tzv. SDHC, což znamená, že podporují paměťovky s vysokou pamětí (více jak 2Gb), takže můžete koupit i 4Gb, 8Gb nebo dokonce 16Gb microSD kartu! Nejlepšími značky na tyto paměťové karty jsou bezesporu Kingston a také i Scandisk.

!!!POZOR!!! – Pokud chcete flash kartu na NDSi, tak výše uvedené karty nekupujte, nepůjdou vám. Musíte si koupit kartu, která NDSi podporuje (nejčastější označení je s „i“ na konci – např. Acekard2i)

Dále jsou i flash karty, které se zasouvají do slotu 2. Ty vám dávají možnost např. hrát stažené GBA hry z internetu, možnost zapnutí vibrace, atd. Mezi nejznámější a nejkvalitnější rozhodně patří Ez-flash 3 in 1.

Flash karta do slotu 1 se čtečkou microSD karet – Acekard2

acekard2c.jpg

Flash karta do slotu 2 – Ez-flash 3 in 1

EZ_3_IN_1.jpg

Co bych si měl ještě k NDSku koupit?

Doporučuju si ještě rozhodně dokoupit fólie na dotykovou obrazovku, jinak budete mít po týdnu už pěkně poškrábaný displej. Asi nejlepší fólie je od značky HORI -

hori_screen_protector_Ds.jpg

Dále doporučuji tvrdé pouzdro, velmi dobré je například -

sku_11237_1.jpg

Pokud máte rádi tvrdou muziku/hrajete na kytaru/máte rádi Guitar Hero, tak určitě neprohloupíte když si koupíte Guitar Hero hru společně s GH gripem na NDS –

guitar-hero-guitar-grip.jpg

A pokud opravdu nevíte co z penězi, tak existují blbinky typu – stylus ve tvaru světelného meče, nebo nabíjecí stojánek

nintendo_ds_lightsabers_2.jpg

charger-station-for-nintendo-ds-lite.jpg

Další užitečné zdroje

CZ stránky:

http://www.dsko.eu/

http://www.nintendods.cz/

ENG stránky:

http://www.gbatemp.net/

http://ds.ign.com/

Stránky s ROMkami:

http://www.romulation.net/

http://frozen-roms.in/

_________________________________________________________________

Doufám, že se vám článek líbil a že vám alespoň trochu pomohl. 8)

Zdroje: google.cz, en.wikipedia.org, dealextreme.com, vlastní zkušenost

Článek nesmí být šířen bez povolení autora.

© by jedy for console-forum.net 2009

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • 3 months later...

Rozhodnutí je na tobě.Kdybych měl peníze už bych měl DSI doma,protože ma:1.fotoaparát pamět na hry stahovane rovnou z nintenda(nemusel bych jít na comp)2.Pamětová karta 3.16mb ram...,ale když chceš kupiovat kvuli tomu abys si zahral guitar hero tak zase DS.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • 8 months later...

http://www.dealextreme.com/products.dx/category.604 na týhle stránce sem to hledal a nenašel... pouze CycloSD, ale ta nepodporuje DSi ;)

takže našel sem jeden krámek... nevím jak moc se spolehlivej, ale zatím jedinej v čechách, který sem našel ... jen nevím jestli tam nejsou zbytečně vysoké ceny oproti výše zmíněné...

http://www.wigishop.cz/katalog.php?kategorie=10

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Přidej se do diskuze

Můžete přidat přidat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte úcet, přihlašte se.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním..   Odstranit formátování

  Only 75 emoji are allowed.

×   Váš odkaz byl automaticky načten a vložen..   Zobrazit jako odkaz

×   Váš předchozí obsah byl obnoven.   Vymazat obsah

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Vytvořit...

Důležitá informace

Tento web používá k poskytování služeb a k analýze návštěvnosti soubory cookies. Více informací naleznete v Zásady ochrany osobních údajů a Pravidla webu