Přejít na obsah
  • Vytvořit účet
  • 1

FAQ - Nejčastěji kladené otázky ohledně Switche (a exploitu)


spenat

Otázka

  • Junior Moderators

Vzhledem k mnohým dotazům, které se (nejen) v této sekci opakují, rozhodl jsem se sepsat seznam často kladených otázek s odpověďmi na ně (stejně jako v případě vlákna s PS Vitou).

Na všechny další otázky se ptejte v nadřazeném vláknu, tedy "Nintendo Switch Otázky a odpovědi". Tento seznam bude průběžně aktualizován.

Pro rychlé nalezení Vaší otázky použijte klávesovou zkratku CTRL + F.

 

Jaká je nejnovější verze systému a jak zjistím, jakou verzi mám?

Spoiler

Nejaktuálnější verze systému je nyní 14.1.2.

Aktuální verzi systému/firmwaru svého Switche zjistíte tak, že půjdete (na Switchi) do System Settings a poté se podíváte na číslo u Current version, které je napsané pod "System Update", tedy třeba 14.0.0.

 

Koupil(a) jsem Switch. Můžu na něm spustit CFW (či hrát zálohy her)?

Spoiler

Exploit, který toto umožňuje, je možné snadným způsobem nainstalovat pouze na klasickém Switchi s první revizí (pokud máte Switch V2/Lite/OLED, čtěte níže). Revizi Vašeho Switche zjistíte pomocí sériového čísla konzole (na spodní části krabice či na spodní části samotného Switche) - na této stránce vložte Vaše sériové číslo konzole do pole "Enter S/Ns" (můžete jej také naskenovat pomocí "Barcode Scanner").

Můžou nastat 3 varianty výsledku/statusu:

1) Patched: Váš Switch má patchnutý exploit a CFW žádnou běžnou cestou nenainstalujete. Prakticky jedinou možností je připájení speciálního chipu na základní desku Switche (hardwarový hack) - to má však plno úskalí, které si můžete přečíst níže (viz Máte Switch V2 / Switch Lite / OLED?).

2) Safe: Váš Switch je nepatchnutý, s instalací exploitu tedy nebudete mít žádný problém. Na verzi Firmwaru nezáleží - u těchto Switchů je jistota, že CFW půjde s každou verzí (dokud jej tvůrci CFW budou aktualizovat pro novější FW). U takového Switche můžete rovnou přejít k instalaci CFW, například Atmosphére-NX.

3) Warning: Váš Switch má sériové číslo, které je přesně na pomezí, kdy začala vycházet patchnutá revize. Možná na Vašem Switchi exploit půjde, možná ne. Pokud konzoli ještě nemáte a na základě sériového čísla se pro koupi rozhodujete, doporučuji Vám se poohlédnout jinde.

 

Máte Switch V2 / Switch Lite / OLED?

Na takovém Switchi je třeba připájet chip, který se jmenuje HWFLY Core/Lite/OLED (podle revize vašeho Switche). Nutno ovšem podotknout, že má tento chip několik zásadních úskalí:

  • Je finančně nákladný (ceny se pohybují mezi 3000-4000 Kč bez započítání cla)
  • Pájení rozhodně není pro začátečníky s páječkou (jedná se o mikropájení)
  • Mnohem vyšší riziko bricku konzole (u exploitu výše je riziko reálně nulové)
  • Homebrew aplikace musí být pro podporu chipu aktualizovány (byť většina těch zásadnějších už je)

Z těchto důvodů zde návod nenajdete. Pokud byste přesto měli zájem si chip nechat nainstalovat od někoho, kdo už třeba zkušenosti má, můžete se zkusit zeptat v sekci Nintendo Bazar - Koupím, případně googlete.

 

Dá se ještě nepatchnutý Switch koupit v obchodě?

Spoiler

Ve zkratce: Ne. Téměř všechny konzole v obchodech byly už dávno nahrazeny patchnutými revizemi a je tedy prakticky nemožné sehnat v obchodě nepatchnutou verzi (tedy tu, na kterou lze bez pájení nainstalovat CFW). Jedinou reálnou možností je tedy bazar.

 

Jaké existují CFW a jak je nainstaluji?

Spoiler

Nejpopulárnější CFW je v tuto chvíli pouze jeden (po kliknutí na název se dostanete na návod na instalaci):

V minulosti existoval i SX OS (placený CFW), nicméně ten již nebyl delší dobu aktualizovaný (kvůli soudnímu sporu) a maximální podporovaná verze FW je 11.0.0. Vzhledem k zatčení zásadních členů skupiny TX (tvůrci SX OS) jsou další aktualizace silně nepravděpodobné a ve všech ohledech tedy doporučuji využít nadále aktualizovanou a volně dostupnou alternativu Atmosphère-NX.

 

Nainstaloval jsem hru jako .NSP a hra nejde spustit - žádá mě o update.

Spoiler

Tyto žádosti se dají rozdělit na dvě kategorie:

1) Hra Vám při spuštění píše "A software update required".

  • Některé hry vyžadují tzv. "Day 1 patch", který obsahuje data nutná ke spuštění hry. Je potřeba si takový patch sehnat a nainstalovat stejně, jako jste instalovali hru.

2) Hra Vám při spuštění píše "A system update is required in order to use this software"

  • Hra vyžaduje novější verzi FW, než máte na Switchi nainstalovanou. Máte dvě možnosti:
  1. Updatujete si FW offline.
  2. Nainstalujete .NSP znovu skrze aplikaci TinWoo Installer (automaticky zruší kontrolu nainstalované verze FW při instalaci hry). Nutno podotknout, že pokud máte například FW 6.1.0 a snažíte se hrát hru na FW 14.0.0, bude přesto velmi pravděpodobně nutné updatovat FW kvůli kompatibilitě.

 

Můžu jít s CFW online či hrát s CFW online?

Spoiler

Ve zkratce: Ne. Jakmile se připojíte na WiFi, okamžitě jsou kontaktovány Nintendo servery - tohle naprosto stačí (v kombinaci s CFW) na permanentní ban a je téměř jisté, že jej dostanete.

Možností je však instalace EmuNAND, kdy v podstatě používáte dva oddělené systémy: Jeden čistý (pro hraní originálních her online), druhý s CFW. Na to však potřebujete čistou zálohu NAND, tedy vytvořenou před používáním CFW - jakmile jej jednou spustíte, už není cesty zpět. Návod na EmuNAND najdete (v angličtině - zde na fóru není) například tady.

 

Hrozí za používání/vyzkoušení CFW ban?

Spoiler

Jakmile jednou nabootujete CFW, vždycky Vám hrozí ban - bez vyjímek. Je to věc, se kterou musíte počítat, pokud se pro tuto cestu rozhodnete.

 

Co se stane, když dostanu ban (třeba kvůli CFW)?

Spoiler

Nebudete mít přístup k online službám Nintenda, resp. k serverům Nintenda (tedy např. hraní online či eShop) - toto nelze žádným způsobem obejít a velmi pravděpodobně ani nikdy nepůjde. Vše ostatní (např. hraní offline) půjde nadále bez problému.

 

Musím (po instalaci CFW) pro zapínání Switche vždy poslat Payload?

Spoiler

Ano. Toto je omezení exploitu skrze recovery Switche a nejde žádným způsobem obejít. Velmi vzácně se Vám může podařit najít Switche, které mají "Payload injector" napájený na desce, na ně ale pravděpodobně nenarazíte (a pokud ano, pak za značně vysoké částky).

 

Jak updatuji Firmware, když používám CFW? Neztratím při tom přístup k CFW?

Spoiler

Použijete metodu v tomto vláknu. Přístup k CFW neztratíte, je však třeba si dávat pozor, zda tvůrce CFW jej již aktualizoval pro nejnovější FW. To může po vydání nové verze FW pár hodin trvat.

 

 Jaký je rozdíl mezi formáty her .NSP/.NSZ a .XCI/.XCZ?

Spoiler

.XCI = Záloha herní cartridge, chová se to stejně, jako by v konzoli byla herní karta ("cartridge"). Tato záloha je exkluzivní pro CFW SX OS, ale lze jí nainstalovat i na Atmosphére-NX (viz níže).

.NSP = Chová se stejně, jako digitální hry: Musí se nainstalovat (narozdíl od .XCI), nicméně pak se již běžně spouští z plochy, jako při klasické digitální hře.

.XCZ a .NSZ = zkomprimované verze výše uvedených formátů. Fungují úplně stejně a ve výsledku si můžete vybrat, jestli využijete například .NSP nebo .NSZ.

Dodatečně je také dobré říct, že i přesto, že je .XCI exkluzivní pro SX OS, lze jej bez problémů nainstalovat (nikoliv spustit jako cartridge) na jakémkoliv dalším CFW (tedy nejen SX OS) například pomocí aplikace TinWoo Installer.

 

Na fóru občas zahlédnu pojem "Sigpatches". Co to je?

Spoiler

Jedná se o patche/záplaty, které umožňují spuštění nepodepsaných .NSP/.NSZ souborů na Switch. Bez nich byste hru pouze nainstalovali, ale neměli byste jí možnost spustit.

 

Kde seženu .NSP/.XCI hry ke stažení?

Spoiler

Na to tu odpověď nenajdete, toto není Warez fórum.

 

Jak si mohu rozšířit paměť?

Spoiler

Switch podporuje MicroSD karty až do teoretické velikosti 2TB, nemusíte se tedy bát, že by Vaše karta byla větší, než je podporovaná 🙂

 

Jaký souborový systém mám své MicroSD kartě nastavit?

Spoiler

Nejrozšířenějším řešením je exFAT a FAT32:

1) Pokud používáte Switch bez exploitu/bez CFW, použijte exFAT. Nemá limit velikosti souborů a je podstatně aktuálnější, než FAT32.

2) Pokud používáte Switch s exploitem/s CFW, použijte FAT32. Homebrew aplikace mají občas problém s čtením exFAT (údajně kvůli chybě v ovladači od Nintenda) a můžou vyústit až v kompletní poškození celé souborové struktury MicroSD karty - přijdete o data!

Mohlo by se zdát, že Vás FAT32 bude limitovat v instalaci .NSP souborů (vzhledem k tomu, že FAT32 podporuje maximálně 4GB soubory), ale není tomu tak: Instalovat větší hry můžete například přes USB (viz například TinWoo Installer a podobné) - při instalaci si Switch sám rozdělí soubory na 4GB bloky a vy se nemusíte o nic starat.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

0 odpovědí na tuto otázku

Recommended Posts

Zatím je tato otázka bez odpovědi

Návštěvník
Toto téma je nyní uzavřeno, a proto není možné odpovídat.
×
×
  • Vytvořit...

Důležitá informace

Tento web používá k poskytování služeb a k analýze návštěvnosti soubory cookies. Více informací naleznete v Zásady ochrany osobních údajů a Pravidla webu