Přejít na obsah
  • Vytvořit účet

Kultura zdejšího obchodování s hrami II.


tejklin

Recommended Posts

Dovolil bych si reagovat na německé obaly, dle mě by to kupující měl předem vědět, protože automaticky očekává anglický či český obal. Např. norský, korejský, maďarský obal by chtěl člověk taky méně. Prostě angličtina vypadá na obale nejlépe :)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Důležité je to proto, že se tím pádem nejedná o oficiální CZ distribuci, ale o hry určené pro jiný trh. Což považuji za celkem podstatnou informaci, kterou by měl kupující dopředu vědět, jak tu již bylo zmíněno. Pominu-li hledisko esteticko-sběratelské, tak může být problém s kompatibilitou DLC, nefunkčními DLC kódy, chybějícími CZ titulky či kompletně chybějícím AJ ve hře.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • Moderators

Omlouvam se za offtopic, ale ja to vidim spis jako zasadni neznalost jazyka. Malokdo umi anglicky, natoz pak nemecky. A v tom je nejvetsi problem - respektive zakopanej pes. Je to ostuda pro vsechny, schovavat se za esteticke duvody je smesne.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Typek tady nabizi hry za polovic a vy tu resite esteticnost a buh vi co. Pokud jde o me radeji si koupim hru mnohem levnejc nez v kamenaku a neresim hovadiny jestli nahodou hra nema nemecky obal. Dohraju a prodam. Co se tyce dlc, nechapu proc by nemely fungovat kdyz se porad jedna o Eu verzi, a ne nejakou korejskou. Me spis prijde ze nekteri zde na foru maji strach z konkurence tak se ji snazi zamacknout jak otravny hmyz.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

osobně kupuju i hry úplně bez obalu, ale pokud si někdo chce připlatit za obal tak prosím jen nechápu proč tady opruzujete ;)

edit: sumilka jste tu taky řešili a na gamebazaru má přes třista kladných hodnocení, takže ne pro každého je to taková překážka jak tady píšete

Upraveno uživatelem Samopall
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • Moderators

Pro zajímavost doporučuji všem (kdo tak ještě neučinil) přečíst si moje zamyšlení nad kulturou zdejšího obchodování s hrami (Epizoda I.) ZDE, kde vyjádřuji podstatnou část svého názoru k různým jazykovým mutacím her.

@simek.tomas2: I přestože jsi do svého tématu na moji výzvu napsal, že informace o jazykovém původu her doplníš, neučinil jsi tak. To, že jsi tam dopsal "CZ titulky" já osobně považuji za účelové a je to takové řešení typu "aby se vlk nažral a kozy přitom zůstaly celé". O tom, proč jsi tam zřetelně neuvedl, že jde o hry určené pro německý trh, můžeme jen spekulovat. Na druhou stranu máš moje uznání v tom, že jsi byl vůbec ochoten o této věci diskutovat, připustit nějaké řešení a nezačal jsi se na moji první zdvořilou výzvu hned osočovat, jak by to udělala (anebo už udělala) velká spousta uživatelů.

Teď něco za mě k doplnění - někdo hry hraje, já je např. sbírám. Takže stejně tak jako je pro někoho normální a přirozené si hru pořídit, odehrát a zase ji pustit do světa dál a přitom neřešit co a proč je na obale, v manuálu anebo dokonce zdali vůbec hra nějaký obal má, pro mě je zase přirozené hru poiřídit a aníž bych ji vybalil z celofánu ji zařadit do své sbírky. Každá sbírka má nějaká specifika, každý sběratel má nějaká kritéria pro to, co sbírá. V případě her je to u mě, mimo jiné, jazyková verze určená pro naši rodilou zem a/nebo alespoň anglickou jazykovou verzi, jelikož angličtinu stále považuji za nejrozšířenější mezinárodní jazyk, jinak taky řečeno standardní. Nebudu se tu zmiňovat o tom, že němčina jako taková je na ústupu, pro mě osobně navíc příšerný jazyk, který nejenom přišerně zní, ale vypadá i příšerně napsaný, a pominu i to, že obaly her hýzdí naprosto příšerné logo německé normy USK, které je navíc oproti decentnímu PEGI tak obrovské, že zakrývá nemalou část přední strany obalu her. To podstatné vedle toho je to, že klasifikace her USK je v porovnání s tou PEGI mnohem přísnější, protože si prostě německá vláda usmyslela, že vulgarity a násilí ve hrách překračuje jejich národní hrdost. V praxi to pak znamená to, že nejedna hra, určená pro něměcký trh, postrádá část obsahu v porovnání s verzí, určené pro trh jiný. Německé shopy, a mezi nimi i Amazon, to mnohdy kompenzují tak, že nabízejí imprtované verze, které následně označují za "100% UNCUT" apod. aby dali najevo, že ani zde hráč o nic nepříjde. Stačí si pročíst některá německá fóra, anebo i ta světová sběratelská zaměřující se na hry abyste pochopili, jak i tamní sběratelé raději dají přednost importované verzi určené pro jiný trh, než ten jejich.

Já rozumím tomu, že cena na německém trhu může být lákavá a rozumím tomu, že pro někoho je jen ta cena rozhodující. Taky za to nikoho neodsuzuji. Na druhou stranu zde dokola čtu nářky o tom, že u nás nevzniká vetší počet překladů her do CZ jazyka a špína přitom padá směrem k vydavatelům. Na to bych dokázal v této spojitosti odpovědět jen jedno - chcete kupovat laciné hry ze západu a přitom mít dostupné lokalizované hry u nás? No, ono se to tak trochu vzájemně vylučuje, nebo snad ne?

Jak se říká "každému podle svého gusta", ale za mě by se rozhodně prodejce neměl stydět v případě, že nakoupí laciné hry v německu a pak je zde chce prodat. Ono totiž 2-3-4 lidi je mezi sebou protočí a pátý bude jen nešťastně koukat, co že mu to dotyčný prodal. S těmito verzemi se zde roztrhl poslední dobou pytel a např. mě opravdu nebaví se v případě zájmu o hru dokola ptát "Je to kompletní - s obalem, manuálem? Je to verze bez německých/maďarských finských/holandských ... popisků?"

Rád bych, aby stejně jako já neodsuzuji prodeje těchto her i ti na druhé straně chápali důvody, které mnozí mohou mít pro to pořídit takovou či makovou verzi hry.

Upraveno uživatelem drak3go
Gramatika
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Já tedy přispěji také nějakým tím názorem.

Jako první bych uvedl pár příkladů, že se nejedná bohužel jen a pouze o "místní", nebo "lokální" obchodníky, ale jde to do daleko většího rozměru.

GTA 5 PS4 - https://www.mironet.cz/ps4-grand-theft-auto-v-akcni-anglictina-od-18-let-hra-pro-playstation-4-vyprodej+dp212397/ (opravdu jde o verzi z DE, protože jí kamarád objednal a opravdu přišla s DE obalem).

Far Cry Primal - http://www.k24.cz/product/305855/Elektronika/Herni_zona/Far_Cry_Primal_Special_PS4_.html?product_code=PS4GRAFARCRYPRIMAL (polský obal a co vím, tak snad ani neobsahuje CZ titulky (což i ta německá verze ano).

Far Cry Primal - http://www.originalky.cz/Sony-PlayStation/PlayStation-4/Hry-pro-Playstation-4/Far-Cry-Primal-PS4-1.html (německý obal, a originálky nejsou zrovna malý obchod)

Tom Clancys Division - http://www.gameonsale.cz/cs/akcni/734-tom-clancy-s-the-division-ps4-3307215804469.html (opět DE obal).

Takto bych mohl pokračovat a uvádět další a další obchody. V čem je největší kámen úrazu, tak je jednoznačně cena. Lidi prostě chtějí levné hry (masové rozšíření levných konzolí), nechtějí dávat za hry 1500, 1600, atd. takže jim prostě většina obchodů vyjde vstříc a sežene levné hry, na úkor německých, francouzských a nedávno jsem viděl i tureckých obalů (to je fakt masakr, z toho by mi snad i ruce upadly :lol: ), které ale obsahují anglickou lokalizaci. Obchodník je spokojený a zákazník též. Dle mě nejde o nic jiného, než o cenovou válku a tlak zákazníků na ceny her u obchodníků.

Co se týče označení "šedý dovoz", tak na to mám jediný názor, který stojí určitě za zamyšlení.

Nedávno jsem se zhrozil při prohlížení servisní knihy svého vozidla (Octavia). Ona je normálně celá v němčině a auto je kupované také v Německu! No hrůza, normálně mám doma v užívání šedivku dovezenou z Německa, kterou jsem tam prodejci regulérně zaplatil, vzal fakturu a tudíž vše proběhlo tak, jak mělo. Jen se koukněte kolik aut je z Německa, nebo mi snad chcete říct, že máte všichni auto původem z ČR? :)

Co se týče značení inzerátů a nabídek, tak určitě, jednoznačně by měla být hra označena jaký má manuál. Já už to na e-shopu dělám a tudíž se nestane, že by si někdo nevšiml, co objednává, proto jsem tyto DŮLEŽITÉ informace dal tučně. Tak je to dle mě správně.

Co mi přijde daleko horší je skutečnost, že někdo prodává hru bez obalu, jen v "OEM" balení a vydává jí za novou a lidé jim to žerou. To asi vezmu všechny hry co mám v bazaru, sundám obaly a budu je prodávat za nové, třeba mi to lidé taky sežerou.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • Moderators

Je to jen o slusnosti. O obal mi u obycejnych verzi her vetsinou vubec nejde, ale pokud by nekdo prodaval hru bez bezne jazykove vybavy, tzn. cestina nebo anglictina, a do inzeratu to neuvedl, pak uz bych nastvany byl. U solidniho eshopu take ocekavam presne a jasne informace. U bazaru je mi to celkem sumak, jen pozaduji anglictinu/cestinu jako standard.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ano, tak by to mělo být. Nebylo to tak všude, ale co tady sleduji trh, tak už hodně obchodů tyto informace poskytuje.

Jinak mám další poznatek z prodejny. Přijde paní (očividně nějaká mamina, co neumí s PC nic extra, možná přečíst mail) a chce UFC 2 na PS4 pro syna jako dárek. Říkám 1549 Kč, CZ distribuce (nevím jak to poznat, stejně je hra celá ENG bez nějakých poznámek ..). Paní odpoví, že to je moc, že na Facebooku prodávají nějací lidé tuhle hru i za 1200 Kč a méně, novou, jen má německý obal, což jí říkal syn. Syn si to tedy s ním zkusím dohodnout a pokud to nedopadne, staví se pro ní u mě .. mám takové zlé tušení, že se tu paní už neukáže .. :roll:

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Myslim,ze tady na foru,stejne jako kdekoliv jinde je nutna obezretnost.Co je levne,byva podezrele.To je prvni okamzik,kdy zbystrim a snazim se ziskat co nejvice informaci.Treba by pomohlo v bazaru zavest pravidlo,ze je nutne udelat alespon minimalni nutny popis nabizeneho zbozi,nebo realne foto.Telefon s fotakem ma pravdepodobne kazdy.....

Inzerat :prodam hry a do nazvu tematu nesdelit nazev je silene.

Osobne jsem rad,za pritvrzeni pravidel,protoze nektere neuplne popisky jsou cilene novacky nebo nezkusene,kteri si zbytecne nabehnou na z mrd ovskou taktiku od prodejce,ktery zpravidla velmi dobre vi,co prodava....

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Me by zajimalo, jak si ti prodejci nemeckych verzi muzou dovolit tak nizkou cenu? Jeden prodejce tu nabizel nove The Division za 1090,-. Co vim, tak AAA novinky stoji v Nemecku 59.99 euro, tak jak si prodejci muzou dovolit prodavat hry tak lacino, aniz by na tom prodelavali?

A ackoliv nejsem zadny sberatel, tak souhlasim s drakem. Nemeckym verzim se take vyhybam, to logo USK je priserne a o samotne nemcine na obale jiz byla rec. K tomu vsemu tu mame corky z Amazonu (= hry bez obalu), o kterych se snad ani nebudu zminovat. Divim se, ze dotycne lidi jeste nekdo nenahlasil, protoze krast ve skladu a pak to prodavat na FB, tomu rikam hrdinstvi.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ha oni ale ty corky navic bouchaj za skoro full price,ja bych nemel problem koupit jen disk ale k tomu nalezi i adekvatni cena...i kdyz hraju hru a ne obal:))

k tematu pokud ma hra anglictinu tak je mi to putna...nicmene je vhodne presne vse popsat coz bych jako pravidlo take odsouhlasil.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Omlouvám se za neaktivitu na tomto serveru,proto jsem nijak nereagoval na Vaše komentáře.

Je pro mě zcela naprosto zarážející,jak při ceně,za kterou jsou hry nabízeny někdo může řešit obal,a to pár řádky textu,což je opravdu to jediné,čím se hra liší.Stejně tak,jako je pro mě nepochopitelné koupit si zabalenou hru a dát si jí do poličky.Taková hra nikdy nenabude žádné sběratelské hodnoty.Ale proti gustu žádný dišputát.

Co mi je ale skutečně proti srsti je to,jak může někdo někoho nazývat výrazem typu "škudlínek" či jak to tam bylo zmíněno apod., z toho důvodu,že chce ušetřit peníze rozumným způsobem(resp.ušetřit více jak 600,-kč za cenu pár jiného textu na obalu)?

Nechci se opakovat,ale rozhodně minimálně většina lidí si kupuje hru,protože si jí chce zahrát,ne aby si četla co je napsáno na obalu.A chtěl bych vidět některé ze zdejších pisatelů,jak hrozně "neřeší pár korun" a raději si vše koupí za plnou palbu.To je ale můj čistě sociální pohled na věc,netýkající se vůbec PS4,ale problému českých lidí obecně.

Teď zpět k hrám,hry jsem nabízel na několika serverech a opravdu nikde jsem se nesetkal s podobnou reakcí.Naopak všichni kupci byli velice spokojeni se seriozností a rychlostí,se kterou jsem jim hru předal a za cenu,za kterou si mohou novou,plnohodnotnou,ničím neupravenou hru zahrát.A pokud to někdo chápe jako podvod,či cokoliv podobného zde popisováno,tak já nechápu jeho.

Samozřejmě se vší úctou,nechci se nikoho nijak dotknout.Ještě bych rád vyzdvihl komentáře od "drak3go " Které z mého pohledu mají hlavu a patu a příjde mi to člověk na úrovni.Každopádně prosím o smazání mého inzerátu,již zde nebudu nic nabízet.Děkuji

Upraveno uživatelem simek.tomas2
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • 1 month later...

Strejdo problém je hlavně v ceně, JRC i XZone si může dovolit koupit hru tady v CZ za 1500 a přeprodávat za 1899 Kč, bohužel kdejaký menší e-shop tu hru nemůže koupit za 1500 Kč, aby jí prodávalo za 1449Kč, kam tu cenu tlačí tyhle překupníci. Vlastně ano, může, ale byl by to blázen, aby na každé hře dotoval padesáti korunami nějakého českého sociála :D

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • Moderators

A je nutne to resit? Kdyz to volny pohyb zbozi v ramci EU povoluje a zakaznici to chteji, tak by ty eshopy byly samy proti sobe, kdyby to nenabizely. Podle me je vhodna spis otazka, proc to v Nemecku stoji min nez v CR. Lisovna prece neni nutna na kazdem rohu...

A uprimne, je dost smutny, ze jako nejblizsi sousedi Nemecka neumime ani slovo nemecky. A bohuzel, dost populace neumi ani anglicky a to se tady biji do prsou jak nic jineho nez CZ nebo ANG obal nechteji. Fakt to nechapu.

Upraveno uživatelem Martinoslav
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Přidej se do diskuze

Můžete přidat přidat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte úcet, přihlašte se.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním..   Odstranit formátování

  Only 75 emoji are allowed.

×   Váš odkaz byl automaticky načten a vložen..   Zobrazit jako odkaz

×   Váš předchozí obsah byl obnoven.   Vymazat obsah

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Vytvořit...

Důležitá informace

Tento web používá k poskytování služeb a k analýze návštěvnosti soubory cookies. Více informací naleznete v Zásady ochrany osobních údajů a Pravidla webu